Η Δίρφυς με το λιγοστό χιόνι που της απομένει είναι έτοιμη να υποδεχτεί την πασχαλινή γιορτή και παράλληλα να αγκαλιάσει την άνοιξη. Τα χωριά της, με τον Δίρφυο ορεινό όγκο να στέκεται επιβλητικός και να ορίζει το πανόραμα, σφύζουν από ζωή και θόρυβο, καθώς οι κάτοικοί τους συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τη Λαμπρή.
Η θρησκευτική κατάνυξη που πηγάζει από την απλότητα με την οποία ψάλλονται τα Άγια Πάθη, αλλά και το μεγαλείο με το οποίο υποδέχονται την Ανάσταση του Κυρίου, σηματοδοτεί το περιβάλλον που βιώνουμε στα Δίρφυα χωριά αυτές τις άγιες μέρες. Πανέμορφες εκκλησίες, πλούσια έθιμα και μια τοπική χαρακτηριστική γαστρονομική κουλτούρα διανθίζουν το πασχαλινό εθιμοτυπικό, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Πάλιουρας, Τριάδα, Μακρυκάπα, Καθενοί, Καμπιά, Αγία Κυριακή και Στενή είναι ο γεωγραφικός χώρος και οι κοινότητες που γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Ανάσταση και το Πάσχα με έντονα τα τοπικά στοιχεία που κρατάνε από το παρελθόν και διατηρούνται αναλλοίωτα στο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν με μια κατανυχτική και περίλαμπρη ατμόσφαιρα, την οποία αξίζει να ταξιδέψετε στη Δίρφυ και να τη ζήσετε σε κάθε της στιγμή.
Πάλιουρας
Στον Πάλιουρα η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος, πλημμυρίζει με κόσμο την Ανάσταση και στήνεται αληθινή γιορτή με βαρελότα που φωτίζουν τον ουρανό. Ανήμερα του Πάσχα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Πάλιουρα διοργανώνει χορό στην πλατεία στην οποία συναθροίζονται ετεροδημότες και άνθρωποι του χωριού, όπου γλεντούν με την ψυχή τους.
Στον Πάλιουρα περνάμε το Πάσχα με εξόρμηση για καφέ και γλυκό στο Bebis Café
Bebis Café
Ένα μαγαζί που αποτελεί την επιτομή της διασκέδασης στον Πάλιουρα με ιστορία που ξεπερνά τα 40 χρόνια είναι το Bebis Café. Σε μια πολυτελή αίθουσα και έναν φανταστικό προαύλιο χώρο με θέα την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα μας φιλοξενήσει με αφρόκρεμα τα 4 χαρμάνια της Hausbrandt, στα οποία ξεχωρίζει η Gala Grande από 100% Arabica, αλλά και τα χειροποίητα γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι στην κουζίνα του, με must το γαλακτομπούρεκο και την πορτοκαλόπιτα, το φανταστικό κέικ σοκολάτα μπανάνα και τα φτιαγμένα στο χέρι χωριάτικα γλυκά του κουταλιού. Το Bebis Café είναι το σήμα κατατεθέν του Πάλιουρα και μας υπόσχεται να μας μεταφέρει την πασχαλινή ατμόσφαιρα του χωριού, με τον καλύτερο καφέ και τα πιο νόστιμα γλυκά.
Τριάδα
Στην Τριάδα η κεντρική εκκλησία είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας στην οποία το βράδυ της Ανάστασης συρρέουν κάτοικοι της Τριάδας αλλά και Τριαδίτες από όλη την Ελλάδα για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου σε μια ατμόσφαιρα που πλημμυρίζει από δυναμιτάκια και βεγγαλικά. Ανήμερα του Πάσχα το χωριό γίνεται μια μεγάλη παρέα και όλοι κερνούν ψητά, κρασί, μοσχομυρίζει από τις σούβλες, ενώ ανταλλάσσονται ευχές. Σημαντικό εθιμικό στοιχείο της Τριάδας είναι η Λειτουργία της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην οποία συγκεντρώνεται όλο το χωριό.
Πάσχα στην Τριάδα σημαίνει γλυκές και αλμυρές γεύσεις στις Λαχταριστές Σπιτικές Γεύσεις, αλλά και καφέ και finger food στο Coffee 10.
Λαχταριστές Σπιτικές Γεύσεις
Η Φωτεινή και η Κωνσταντίνα, μαμά και κόρη, μας δελεάζουν με γλυκένιες και αλμυρές λιχουδιές για το Πάσχα στο μοναδικό αυτό μαγαζί στην Τριάδα που το ονομάζουν Λαχταριστές Σπιτικές Γεύσεις. Μοσχομυρωδάτα τσουρέκια, σκέτα αλλά και με επικάλυψη σοκολάτας, νηστίσιμες δίπλες, πασχαλινά κουλουράκια είναι μερικές από τις λιχουδιές που ετοιμάζουν με αναφορά στο Πάσχα. Επίσης θα μας φιλέψουν νηστίσιμα και αρτύσιμα γλυκά ταψιού, στα οποία ξεχωρίζει το γνωστό πια γαλακτομπούρεκο που φτιάχνουν, χειροποίητες πίτες νηστίσιμες ή αρτύσιμες, πίτσες νηστίσιμες ή αρτύσιμες, παραδοσιακό τηγανόψωμο και τυροπιτάρι, ενώ θα μας δροσίσουν τώρα που θερμαίνει και ο καιρός με απολαυστικό παγωτό.
Coffee 10
Το μεγαλύτερο coffee shop στην Τριάδα στο οποίο θα ζήσετε το πασχαλινό mood του χωριού είναι το Coffee 10, το οποίο και ανήμερα του Πάσχα είναι ανοιχτό. Το μοναδικό χαρμάνι Capri της Dimello δημιουργεί τον καλύτερο espresso στην Τριάδα, ενώ μπορούμε να τον συνοδέψουμε με finger food όπως πίτσα, τοστ, σάντουιτς, burgers, σαλάτες, αλλά και να ζητήσουμε τους πλουσιοπάροχους μεζέδες για τσίπουρο και ουζάκι. Το Coffee 10 αποτελεί γνήσιο σημείο αναφοράς στην Τριάδα και η παρέα όταν ζητά διασκέδαση, περνάει από τη σάλα και τον έξω χώρο του.
Μακρυκάπα
Στον υπέροχο και μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Μακρυκάπα εκτυλίσσεται το θρησκευτικό τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Ο Επιτάφιος, στολισμένος με καλλιτεχνία και σεβασμό, περιφέρεται στα σοκάκια της Μακρυκάπας, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κατάνυξης. Το χωριό πνίγεται από κόσμο κατά την πασχαλινή περίοδο και όλοι μαζί γιορτάζουν το βράδυ της Ανάστασης και με λαμπρότητα εκκλησιάζονται στην ακολουθία της Αγάπης, απόγευμα του Πάσχα. Σε όλα τα σπίτια υπάρχουν κεράσματα, ενώ ο οβελίας έχει την τιμητική του, τη στιγμή που η Μακρυκαπα γιορτάζει σαν μια μεγάλη και αυθεντική παρέα.
Στην Μακρυκάπα, για καφέ, τσιπουράκι, γλυκάκι, αλλά και παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι πηγαίνουμε στο Παραδοσιακό Καφενείο «ο Τσάκ»
Παραδοσιακό Καφενείο «ο Τσάκ»
Στην Μακρυκάπα ο Τσακ αποτελεί το πασχαλινό σημείο συνάντησης όχι μόνο του χωριού, αλλά και των γύρω περιοχών. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης συνδυάζει το παραδοσιακό με μοντέρνες πινελιές, για αυτό μας προτείνει το χαρμάνι espresso της Kawa το οποίο βγάζει απίθανο espresso και cappuccino, γλυκά όπως μπισκοτόγλυκο και γαλακτομπούρεκο τα Σαββατοκύριακα, τα οποία αφήνουν το γευστικό τους αποτύπωμα, αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες, μερακλίδικους και πλούσιους, για να συνοδέψουν το τσίπουρο ή το ούζο μας. Τη Δεύτερη Μέρα του Πάσχα ετοιμάζει γλέντι με τραγουδιστές τον Γιάννη Σβαρνογιάννη, τη Βάσια Φράγκου και τον Γιάννη Παχή, ενώ στο βιολί θα είναι ο Θανάσης Ρόκας και στο κλαρίνο ο Μάκης Κρανιώτης.
Καθενοί
Στους Καθενούς στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η πλινθόκτιστη εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Πρόδρομου του οποίου η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής αποτελεί και την Πανήγυρη του χωριού. Στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ψάλλονται τα εγκώμια του Επιταφίου, ενώ η περιφορά του στα γραφικά σοκάκια των Καθενών αποτελεί ένα εθιμοτυπικό τελετουργικό που προσελκύει πλήθος κόσμου. Στην Ανάσταση οι καμπάνες ηχούν γιορτινά, ο ιερέας του χωριού μεταδίδει το Άγιο Φως, το οποίο μεταφέρεται με σεβασμό σε όλα τα σπίτια του χωριού, ενώ η μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά αποτελούν τα κεράσματα που φιλεύουν σε όλους οι φιλόξενοι Καθενιώτες. Επίσης η Λειτουργία της Αγάπης το απόγευμα της ημέρας του Πάσχα συγκεντρώνει τον κόσμο για τη Δεύτερη Ανάσταση.
Χαρακτηριστικός και μοναδικός είναι ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Γεωργίου στο πέτρινο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, απέναντι από την εκκλησία του Προδρόμου, καθώς σύσσωμο το χωριό μαζεύεται για να τελέσει τη Λειτουργία του Αγίου η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα.
Στους Καθενούς πηγαίνουμε στην πλατεία του χωριού όπου με πασχαλινή διάθεση μας υποδέχονται για φαγητό η Ταβέρνα ο Κάπελας, και για καφέ και γλυκό ο ολοκαίνουργιος χώρος κάθε-noȗs.
κάθε-noȗs
Ο Γιώργος Κορώνης και η Βαρβάρα Αμπελιώτου είναι οι δημιουργοί του νέου εγχειρήματος στην Πλατεία των Καθενών που φιλοδοξεί να επιδράσει θετικά στη διασκέδασή μας. Δημιουργούν έναν χώρο που είναι για σένα, για το παιδί σου, για το φίλο σου, ακόμα και για το σκύλο σου, έτσι ώστε κάθε nous να νιώθει σαν το σπίτι του. Επίσης δημιουργούν έναν χώρο που να σε καταλαβαίνει, πιο φιλόξενο, πιο παρεΐστικο, έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι στο χωριό. Ένα στέκι που σηματοδοτεί τους Καθενούς, pet friendly και kids friendly, με εξαιρετικό χαρμάνι espresso, χειροποίητα γλυκά, απίθανα Cocktail και ανανεωμένο μενού που ήρθε για να μας χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και χαράς.
Ταβέρνα Κάπελας
Στην πλατεία του χωριού των Καθενών, ένας όμορφος και ζεστός χώρος, με παραδοσιακή αισθητική και αρχιτεκτονική θα σας φιλέψει ελληνική κουζίνα, ψητά και όλα τα καλούδια μιας γνήσιας ελληνικής ταβέρνας. Ξεχωρίζει το χειροποίητο μπιφτέκι τους που ζυμώνεται στην κουζίνα τους, τα αρνίσια παϊδάκια τους, σκέτο λουκούμι, αλλά και το μοναδικό κοντοσούβλι, όλα ψημένα στα κάρβουνα. Ρωτήστε για τα φαγητά ημέρας που είναι γλύκισμα, όπως και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ντολμαδάκια της ιδιοκτήτριας Τασίας, άκρως φημισμένα, όπως και το φρεσκοψημένο τυροπιτάρι με αγνό τυρί παραγωγής τους. Στον Κάπελα η γαστρονομία συνομιλεί με τις παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής για αυτό και αποτελεί γευσιγωστικό σταθμό στη Δίρφυ.
Καμπιά – Αγία Κυριακή
Στα Καμπιά το Πάσχα είναι μαγικά, καθώς επισκέπτονται το χωριό πολλοί ετεροδημότες, ξανανοίγουν τα σπίτια και δημιουργείται μια λαμπρή ατμόσφαιρα γιορτής.
Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο των Καμπιών η Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται με κατάνυξη, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση σηματοδοτείται από τις αναμμένες λαμπάδες και τα φώτα των βεγγαλικών. Την ημέρα του Πάσχα στα Καμπιά ανταλλάσσουν επισκέψεις στα σπίτια και όλοι μαζί γίνονται μια όμορφη παρέα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν έθιμο να γιορτάζουν τη Λειτουργία της Αγάπης στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής το οποίο πλημμυρίζει με κόσμο σε μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει το ειδυλλιακό τοπίο με τη θρησκευτική κατάνυξη.
Η πασχαλινή μας εκδρομή για φαγητό περνάει στο πάνω μέρος, στα Καμπιά και την ταβέρνα Το Κονάκι, ενώ κάτω στην Αγία Κυριακή επισκεπτόμαστε τον Νερόμυλο.
Νερόμυλος
Μια πανέμορφη σάλα και ένα γουστόζικο τζάκι με ξύλο δημιουργούν τα συστατικά αυτής της χαρακτηριστικής ταβέρνας στην Αγία Κυριακή, του Νερόμυλου ο οποίος, χωμένος μέσα στη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, συνδιαλέγεται με το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο και τον περιβάλλοντα τόπο, μαγεύοντας με τις γεύσεις του. Η γαστρονομία του Νερόμυλου αυθεντική και γνήσια με σούβλες όπως κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και κοκορετσάκι, όπως και ψητό αρνάκι. Επίσης με μια ποικιλία από μαγειρευτά όπως κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια, χωριάτικο τυροπιτάρι που φτιάχνουν μόνοι τους, το χειροποίητο τζατζίκι, μας θυμίζει την αυθεντική γευστική παράδοση που κρύβει το χωριό.
Το Κονάκι
Το Κονάκι στα Καμπιά, στο τέλος του πλινθόστρωτου μονοπατιού του χωριού, λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του και τη γραφικότητα της αυθεντικής σάλας του. Οι σπεσιαλιτέ του είναι, δίχως άλλο, τα ψητά της σούβλας, το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι που ψήνονται με μεράκι και μαεστρία στα κάρβουνα, ενώ αξίζει να ζητήσετε και τα ντολμαδάκια που τυλίγονται στο χέρι και αποτελούν φημισμένο γαστρονομικό πιάτο του μαγαζιού. Στο Κονάκι μας υποδέχονται με αστείρευτη χαρούμενη διάθεση, διάπλατα χαμόγελα και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ωραίοι άνθρωποι που ψήνουν, μαγειρεύουν και μας εξυπηρετούν.
Στενή
Η Στενή διατηρεί την αυθεντικότητα του χωριού και οι κάτοικοί της γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το θείο Πάσχα με έντονα τα εθιμικά στοιχεία που κρατά η παράδοσή τους, γεγονός που της δίνει έναν πρόσθετο στοιχείο ως τουριστικού προορισμού. Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία βρίσκουμε αφού περπατήσουμε μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια της Άνω Στενής είναι ο ναός στον οποίο εκτυλίσσεται το θρησκευτικό τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Ακολουθία του Επιταφίου με την περιφορά στα καλντερίμια του χωριού, η Ανάσταση με το Άγιο Φως και η Ακολουθία της Αγάπης γίνονται σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον που διατηρεί την επαφή του με το παλιό και παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο.
Στη Στενή η πασχαλινή μας απόδραση θα συνδυαστεί με καλό φαγητό από το Καταφύγιο της Γεύσης και με καφέ, γλυκό και finger food στο Tsayius Pub
Το Καταφύγιο της Γεύσης
Αυθεντικό φαγητό στο χωριό και η καλύτερη πρώτη ύλη αποτελούν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις γαστρονομικές προτάσεις στο Καταφύγιο της Γεύσης. Ο Δημήτρης έχει δημιουργήσει έναν ολοκαίνουργο χώρο και ένα πεντανόστιμο μενού που προσεγγίζει το φαγητό με βάση την παράδοση και το ατόφιο. Το Πάσχα στο Καταφύγιο της Γεύσης γιορτάζεται με λαχταριστό αρνί σούβλας και κοκορέτσι, ενώ το βράδυ της Ανάστασης τηρούν το έθιμο και μας μαγειρεύουν μαγειρίτσα και γαρδούμπες με τις δικές τους απαράλλαχτες συνταγές. Επίσης προτείνουν και μαγειρευτά όπως λαχανοντολμάδες και μακαρονάδα με μυτζήθρα, ενώ ξεχωρίζει το γεμιστό μπιφτέκι και το δυνατό τυροπιτάρι, πιάτα που καθιστούν το Καταφύγιο ένα γνήσιο στέκι για καλοφαγάδες.
Tsayius Pub
Το μοναδικό Tsayius στην πλατεία της Στενής ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα και τη διάθεση που δημιουργεί, αλληλοεπιδρώντας με κάθε παρέα. Η φιλοσοφία που το διαπνέει είναι ένας προσεγμένος all day χώρος, με ναυαρχίδα ένα εκλεπτυσμένο και πλούσιο μενού, που καλύπτει όλο το χρονικό φάσμα της ημέρας. Στο Tsayius δεσπόζουν λιχουδιές για πρωινό και brunch, καθώς μας φτιάχνουν ομελέτες, focaccia και brioche, βάζοντας πλούσια υλικά, ενώ η finger και συνάμα delicious προσέγγιση του φαγητού με κοτομπουκιές, τορτίγιες και club sandwiches σαγηνεύει κάθε ουρανίσκο. Στο Tsayius έχουν μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά με τη red velvet, το cheesecake φυστικοβούτυρο, το πραγματικά ωραίο εκμέκ και το φημισμένο μπισκοτόγλυκο, να συνιστούν προτάσεις που απαραίτητα πρέπει να δοκιμάσετε. Tsayius σημαίνει επίσης και live βραδιές, αρκετά Σάββατα, οι οποίες πρωταγωνιστούν μουσικά στην κοσμοπολίτικη Στενή.