Αρθρώσεις Οστεοαρθρίτιδα Μιχάλης Γεωργούδης Ορθοπαιδικός

Πάροδος του Χρόνου & Προβλήματα στις Αρθρώσεις (Οστεοαρθρίτιδα)

Ο Μιχάλης Γεωργούδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr Η οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα «φθοράς», είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Πρόκειται για κατάσταση που αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος των αρθρικών επιφανειών καταστρέφεται από την επαναλαμβανόμενη χρήση. Καθότι το γόνατο και το ισχίο αποτελούν αρθρώσεις οι οποίες βοηθούν στην εκτέλεση […]

Ο Μιχάλης Γεωργούδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr

Η οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα «φθοράς», είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Πρόκειται για κατάσταση που αναπτύσσεται όταν ο χόνδρος των αρθρικών επιφανειών καταστρέφεται από την επαναλαμβανόμενη χρήση. Καθότι το γόνατο και το ισχίο αποτελούν αρθρώσεις οι οποίες βοηθούν στην εκτέλεση της πλειονότητας των καθημερινών κινήσεων, πολύ συχνά οι ασθενείς πάσχουν από αρθρίτιδα γόνατος και οστεοαρθρίτιδα ισχίου.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και δυσκαμψία, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση ενός ατόμου. Ενώ συνήθως επηρεάζει ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αναπτυχθεί σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα είναι:

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος αρθρίτιδας αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε.
 • Τρόπος ζωής: Το κάπνισμα ή η έλλειψη άσκησης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας.
 • Φύλο: Συχνότερη εμφάνιση στο γυναικείο φύλο.
 • Βάρος: Η παχυσαρκία επιβαρύνει επιπλέον τις αρθρώσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ποικίλλουν. Μπορεί να εμφανίζονται ήπια σε μερικούς ανθρώπους και σοβαρά σε άλλους, ανάλογα με την εντόπιση και το στάδιο της πάθησης. Η ενόχληση στις αρθρώσεις μπορεί να έρχεται και να παρέρχεται, καθώς η οστεοαρθρίτιδα είναι πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις. Στα τελικά στάδιά της, όμως, τα συμπτώματα παραμένουν αδιάλειπτα, πολλές φορές και κατά την διάρκεια της ανάπαυσης ή ακόμα και του ύπνου. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Ερυθρότητα
 • Δυσκαμψία
 • Οίδημα
 • Υπερευαισθησία
 • Θερμότητα
Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας; 

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας βασίζεται στην κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό χειρουργό και στο ιστορικό του ασθενούς, ενώ επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις.
Κατά την κλινική εξέταση πραγματοποιείται:

 1. Αξιολόγηση της κινητικότητας και του εύρους κίνησης στις αρθρώσεις του ασθενούς.
 2. Έλεγχος για περιοχές με ευαισθησία ή οίδημα γύρω από τις αρθρώσεις.
 3. Αξιολόγηση της συνολικής υγείας του ασθενούς ώστε να προσδιοριστεί εάν κάποια διαφορετική πάθηση μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα;

Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας εξαρτάται από παράγοντες, όπως:

 • Το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας
 • Τη σοβαρότητα της συμπτωματολογίας
 • Τη γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς
Οστεοαρθρίτιδα – Συντηρητικές (μη χειρουργικές) θεραπείες

Οι συντηρητικές (μη χειρουργικές) θεραπείες για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα: Τα αντιφλεγμονώδη και τα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Φυσικοθεραπεία: Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης, του εύρους κίνησης και της συνολικής κινητικότητας. Οι φυσικοθεραπευτές επίσης μπορούν να εκπαιδεύσουν τον ασθενή πώς να προσαρμόσει τις καθημερινές του δραστηριότητες ώστε να μειωθεί ο αρθριτικός πόνος.
 • Θεραπευτικές ενέσεις: Οι ενδαρθρικές εγχύσεις υψηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ, σε συνδυασμό με χονδροϊτίνη, πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (θεραπεία PRP) και βλαστοκυττάρων ελαττώνουν τα συμπτώματα και προσφέρουν βελτίωση της κίνησης της άρθρωσης.
Οστεοαρθρίτιδα – Χειρουργικές θεραπείες

Εξατομικεύοντας την κάθε περίπτωση ασθενούς, οι χειρουργικές θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα χωρίζονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με τη φθορά της άρθρωσης, την ηλικία και τα συμπτώματα.

 1. Αρθροσκοπικός καθαρισμός
 2. Οστεοτομίες: Επέμβαση διόρθωσης του άξονα ισχίου ή γόνατος
 3. Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική: Επέμβαση αντικατάστασης μόνο του φθαρμένου τμήματος του γόνατος
 4. Ολική αρθροπλαστική: Επέμβαση αντικατάστασης όλων των φθαρμένων επιφανειών μιας άρθρωσης

 

Γεωργούδης Σ. Μιχάλης M.D.
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Ιατρείο Χαλκίδας Αντωνίου 3, 22210 88774

Ιατρείο Ερέτριας Λεωφόρος Αρχαίου Θεάτρου 15, 22290 65265  / 6974406729

Facebook: Γεωργούδης Σ. Μιχάλης Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Instagram: Michalis Georgoudes
Website: georgoudis-orthopaedics.gr

Σύντομο βιογραφικό Ιατρού

Ο Γεωργούδης Μιχάλης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εργαστεί ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός στη Β’ Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ και ως Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Τμήμα Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης και στη Κλινική Παιδοορθοπαιδικής του Γ.Ν.Α ΚΑΤ.

Έχει διατελέσει Επιμελητής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (MISS) στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Ταξιδιωτική Υποτροφία που έλαβε από την Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. για τη συμμετοχή του στο FORTE Summer School που διεξήχθη το 2018 στο Μιλάνο.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων, ενώ επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευθεί και ανακοινωθεί σε ιατρικά περιοδικά και συνέδρια αντίστοιχα. Είναι εξειδικευμένος στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και στη Χειρουργική σπονδυλικής στήλης.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top