Πανσέληνος Οκτωβρίου Φεγγάρι Κυνηγού Χαλκίδα Εύβοια

Πανσέληνος Οκτωβρίου: “To Φεγγάρι του Κυνηγού” στον ουρανό της Χαλκίδας – Εικόνες

Το βράδυ της Κυριακής στόλισε τον νυχτερινό ουρανό η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022, η οποία ονομάζεται αλλιώς και “Φεγγάρι του Κυνηγού”. Μαγικές εικόνες από την Πανσέληνο Οκτωβρίου και το “Φεγγάρι του…

Το βράδυ της Κυριακής στόλισε τον νυχτερινό ουρανό η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022, η οποία ονομάζεται αλλιώς και “Φεγγάρι του Κυνηγού”.

Μαγικές εικόνες από την Πανσέληνο Οκτωβρίου και το “Φεγγάρι του Κυνηγού” στον ουρανό της Εύβοιας και της Χαλκίδας

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ghetto Magazine (@ghettomag_)

Photo: Γιάννης Ακριώτης
Photo: Γιάννης Ακριώτης
Photo: Δημήτρης Μάλλιαρης – Η Πανσέληνος Οκτωβρίου, την στιγμή που ανατέλλει πάνω από την οροσειρά του Ξηροβουνίου. Πισσώνας Ευβοίας, 9 Οκτωβρίου 2022
Γιατί η πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάζεται “Φεγγάρι του Κυνηγού”

Σύμφωνα με το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», η πανσέληνος του Οκτωβρίου έχει ονομαστεί από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής, επειδή σηματοδοτούσε την έναρξη της περιόδου του κυνηγιού, προκειμένου να συγκεντρωθούν αρκετές προμήθειες, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), οι αγρότες ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ελάφια και τα διάφορα άλλα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Οκτωβρίου:
  • Το φεγγάρι του ξηρού ρυζιού (φυλή Ντακότα)
  • Το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων (φυλή Ανισινάμπι)
  • Το φεγγάρι του πάγου (φυλή Χαΐντα)
  • Το φεγγάρι της μετανάστευσης (φυλή Κρι)

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top