Πανετόνε, γνωρίζουμε όλοι ότι έρχεται από την Ιταλία και έχει κατακτήσει κάθε ελληνικό φούρνο και ζαχαροπλαστείο. Στον Βούργια, στη Δροσιά, το Πανετόνε το δημιουργούν με σεβασμό στην εργαστηριακή παρασκευή, απογειώνοντας ένα γλυκό που συνδέεται άμεσα με την εορταστική περίοδο και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των μεγάλων ζυμωτών γλυκών της παράδοσης των Χριστουγέννων.
Το panettone, με τον στρογγυλεμένο όγκο του, το μακρόστενο σχήμα και το όμορφο μπισκοτένιο χρώμα του σαγηνεύει οπτικά. Απαλό στην αφή, τρυφερό στο κόψιμο και κίτρινο εσωτερικά, έχει ομοιογενή και μακρόστενη κηρήθρα, καθώς δεν πρέπει να θρυμματίζεται όταν κόβεται, αλλά να «κάνει κλωστή», δηλαδή να ξεκολλάει σε μικρά μακρόστενα κομμάτια. Όταν το δοκιμάζουμε, πρέπει να απελευθερώνει ένα άρωμα βουτύρου, βανίλιας και εσπεριδοειδών, με λιωμένη και απαλή υφή, χωρίς να σβολιάζει ή να αφήνει μια λιπαρή αίσθηση στον ουρανίσκο. Οι σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα πρέπει να κατανέμονται καλά στην ψίχα, όπως και το τραγανό γλάσο επικάλυψης, ιδανικά, πρέπει να αφήνει μια ολοκληρωμένη γευστική απόλαυση.
Το Πανετόνε στον Βούργια, το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει τη φήμη που το αρμόζει, βασίζεται σε μια αυθεντική συνταγή που έχει ταξιδέψει από την Ιταλία μέχρι το εργαστήριο της οικογένειας Βούργια και βγαίνει σε 3 ανεπανάληπτες χειροποίητες εκδοχές, με πορτοκάλι, σταφίδες και ρούμι, με μαύρη σοκολάτα, ή με σοκολάτα γάλακτος.
Ιστορικά οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για το Πανετόνε χρονολογούνται από το 1606, όταν το πρώτο μιλανέζικο-ιταλικό λεξικό παρουσιάζει τον όρο Panaton, ή χοντρό ψωμί που φτιάχνεται συνήθως την ημέρα των Χριστουγέννων. Panettone, ετυμολογικά σημαίνει «μεγάλο ψωμί». Και τρία «μεγάλα ψωμιά» μοιράστηκαν στα μέλη της οικογένειας από τους «pater familias» στην Τελετή των Προγόνων, μια μιλανέζικη χριστουγεννιάτικη παράδοση. Το panettone συνδέεται με τη μεσαιωνική παράδοση της προετοιμασίας πολύ πλούσιων ψωμιών για τα Χριστούγεννα, τα οποία σερβιρίστηκαν σε φέτες από τον αρχηγό της οικογένειας στους καλεσμένους.
Το σίγουρο είναι ότι στον Βούργια θα βρούμε το αυθεντικό Πανετόνε το οποίο παρασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές, έχει ιταλική καταγωγή και αφήνει μια γαστρονομική γλυκένια νότα στο εορταστικό τραπέζι, ως το πιο ευφάνταστο και εντυπωσιακό επιδόρπιο.
Λ. Καραμανλή 118, Κάνηθος – Τηλ.: 2221086816
Facebook: Βούργιας – Instagram: vourgiasbakery
2ο Κατάστημα: Αθ. Διάκου 18, Κάνηθος , Τηλ. : 2221311366
3ο Κατάστημα: Ιερέως Αφράτη, Δροσιά Χαλκίδας, Τηλ: 2221097001