Παγωτό Χαλκίδα

Παγωτό στη Χαλκίδα: Πού θα φας το καλύτερο

Μέρη για κλασικές γεύσεις, περίτεχνες τεχνικές, αυθεντικό ιταλικό gelato με λουκουμάδες, διευθύνσεις στη Χαλκίδα και πέριξ που προσφέρουν δροσιά – Βρήκαμε τα καλύτερα spot για παγωτό!

Παγωτό στη Χαλκίδα, σε πολλές γεύσεις, ιδανικό μέσα στο κατακαλόκαιρο για να μας δροσίσει, αλλά και να μας ευφράνει τον ουρανίσκο με μια νότα αληθινής απόλαυσης.

Το παγωτό και οι πρώτες μορφές του έχουν πραγματικά εξελιχθεί, καθώς ιστορικά έγιναν πολλές απόπειρες παρασκευής για να καταλήξουμε στα πολυάριθμα είδη παγωτού που μπορούμε να βρούμε σήμερα.

Δεν είναι εύκολο να αποδώσουμε μια συγκεκριμένη «πατρότητα» στο παγωτό. Κάποιοι το εντοπίζουν ακόμη και στη Βίβλο: ο Ισαάκ, προσφέροντας στον Αβραάμ κατσικίσιο γάλα αναμεμειγμένο με χιόνι, εφηύρε το πρώτο «τρώμε και πίνουμε» στην ιστορία. Άλλοι, όμως, το εμπιστεύονται στους αρχαίους Ρωμαίους που σύντομα διακρίθηκαν χάρη στα «nivatae potiones» τους, πραγματικά κρύα επιδόρπια.

Ωστόσο, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τον δέκατο έκτο αιώνα για να γίνουμε μάρτυρες του θριάμβου αυτής της γλυκιάς λιχουδιάς. Συγκεκριμένα, είναι η Φλωρεντία που διεκδικεί την εφεύρεση του «μοντέρνου» παγωτού, το οποίο ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε γάλα, κρέμα και αυγά, απολαυστική καινοτομία χάρη στον αρχιτέκτονα Bernardo Buontalenti. Ένας άλλος μεγάλος επίγονος του παγωτού ήταν επίσης ένας κύριος από το Παλέρμο, ο Francesco Procopio dei Coltelli, ο οποίος, έχοντας μετακομίσει στο Παρίσι στην αυλή του Βασιλιά Sole, άνοιξε το πρώτο καφέ-παγωτατζίδικο στην ιστορία, το πολύ διάσημο, ακόμα και σήμερα, καφέ Procope.

Αλλά η σύγχρονη ιστορία αυτού του λαχταριστού γλυκού ξεκινά επίσημα όταν ο Ιταλός Filippo Lenzi, στα τέλη του 18ου αιώνα, άνοιξε το πρώτο παγωτατζίδικο σε αμερικανικό έδαφος. Το παγωτό απλώθηκε σε τέτοιο βαθμό καθώς το ενθάρρυνε μια νέα εφεύρεση: ο παρασκευαστής σορμπέ με μανιβέλα, που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον 19ο αιώνα από τον William Le Young.

Το πρώτο βιομηχανικό παγωτό σε ξυλάκι, το Mottarello με κρέμα γάλακτος, γεννήθηκε στην Ιταλία το 1948. Αμέσως μετά, τη δεκαετία του 1950, έφτασε το πρώτο χωνάκι με βιομηχανική γκοφρέτα, το θρυλικό Cornetto. Η δεκαετία του ’70 και η εξάπλωση της οικιακής κατάψυξης γέννησε τον πρώτο κουβά οικογενειακού μεγέθους, τον Barattolino για να φτάσουμε στο πρώτο διάσημο μπισκότο που έγινε επιτυχημένο παγωτό, το δίχρωμο Ringo.

Στη Χαλκίδα ως GHETTO Magazine είχαμε την πιο περιπετειώδης και γλυκιά αποστολή, να δοκιμάσουμε το καλύτερο παγωτό της πόλης, να το φωτογραφήσουμε και να το αναδείξουμε στους Χαλκιδέους και στους επισκέπτες. Αποθεώσαμε αυτό που θεωρούμε ως το καλύτερο γλυκό του κόσμου, διαπιστώνοντας ότι οι παγωτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες  της Χαλκίδας, πραγματικά φτιάχνουν καταπληκτικά παγωτά, με περίτεχνες τεχνικές, προσανατολισμένη φιλοσοφία και τα οποία αξίζει να γευτούμε μέχρι την τελευταία κουταλιά.

 

Bonjour

Το παγωτό στο Bonjour είναι απολύτως φυσικό προϊόν χωρίς καθόλου συντηρητικά. Απολύτως χειροποίητα φτιάχνεται στο εργαστήριο του Bonjour στην Αθήνα από έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι εκτός από το να βάζουν τον καλύτερο εαυτό τους, μας το παρασκευάζουν σε πολλές γεύσεις, ιδιαίτερες και κλασικές. Εμείς ξετρελαθήκαμε με τις απίθανες γεύσεις γαλακτομπούρεκο και apple pie, ενώ το παγωτό kiss ξυπνά μνήμες για μεγάλους και κάνει εντύπωση στα παιδιά. Αξίζει να δοκιμάσετε, πηγαίνοντας στα καταστήματα του Bonjour για παγωτό, τόσο στη Χαϊνά όσο και στη Βενιζέλου, το απίθανο τσουρεκοπαγωτό. Πρόκειται για αχνιστό τσουρέκι με παγωτό στη γεύση που θέλετε, μία εκρηκτική πρόταση για τον ουρανίσκο. Φυσικά εμείς φύγαμε παίρνοντας στο χέρι, ένα παγωτό μηχανής, εκείνο το ανάμεικτο, που γίνεται με φρέσκο γάλα ημέρας και θα μας θυμίζει, όσα χρόνια και αν περάσουν, την αυθεντική γεύση της παιδικής ηλικίας.

Λεωφόρος Χαϊνά, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 024212

2ο Κατάστημα: Ελ. Βενιζέλου 50, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 084840

 

Sweet Life

Η ζωή είναι γλυκιά στο Sweet Life και γίνεται ακόμη πιο γλυκιά με το μοναδικό τους παγωτό. Εκεί στο open εργαστήριο, οι ζαχαροπλάστες του Sweet Life μας εμπνέουν τη φιλοσοφία τους, δηλαδή παγωτό με άκρως χειροποίητη μέθοδο, πραγματικά αγνό και ολόφρεσκο, φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο και με τις πιο αγνές πρώτες ύλες. Στο Sweet Life δοκιμάσαμε μια μεγάλη ποικιλία από παγωτό με stevia και χωρίς να αισθανθούμε ενοχές, απολαύσαμε τις γεύσεις amarena, σοκολάτα και καρύδα. Μας πρότειναν και τα vegan παγωτά που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας, καθώς ξετρελαθήκαμε από τις φυτοφαγικές γεύσεις lime, mango, μαύρη σοκολάτα και φουντούκι και αισθανθήκαμε τυχεροί που υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο στην πόλη μας με τη συγκεκριμένη κουλτούρα. Για τους πιο λιχούδηδες η πρόταση του Sweet Life ήταν παραδοσιακά γλυκά με μπάλες παγωτού, μια γαστρονομική όαση για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στην μαγεία των γλυκών. Ο απόλυτος προορισμός για κάθε είδους παγωτό, μαζί με αληθινά γλυκάκια, βρίσκεται στις Καμάρες και μεταφράζεται σε μια «Γλυκιά Ζωή».

Στύρων & Δράμας, Καμάρες Χαλκίδα – Τηλ. 2221077730

 

Ζαχαροπλαστείο Βασιλείου

Στο Ζαχαροπλαστείο Βασιλείου το παγωτό φτιάχνεται από το επώνυμο ολόφρεσκο γάλα της Ιεράς Μονής Μακαριώτισσας, κάτι που πιστοποιεί την αγνότητα των υλικών. Η φιλοσοφία της οικογένειας Βασιλείου απλή, αλλά και συνάμα μεγαλειώδης, παγωτό χωρίς χρωστικές ουσίες και με γεύση που ο καθένας μας να μπορεί να αισθάνεται την αυθεντικότητά της. Μας υποδέχθηκαν με τη ναυαρχίδα του παγωτού τους, την special επιλογή φυστίκι με 100% καρπό φυστικιού Αιγίνης, πραλίνα με φυστίκι, φλαμπέ με λικέρ Kirsch. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το συγκεκριμένο παγωτό και το οποίο γίνεται ανάρπαστο. Μια φανταστική ιδέα, η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν τα σορμπέ, τα οποία γίνονται από κανονικό φρούτο που πολτοποιείται, γίνεται πουρές και ακολούθως παγωτό. Στο Ζαχαροπλαστείο Βασιλείου θα βρούμε και γεύσεις παιχνιδιάρικες όπως η γεύση ποπ κορν με παγωτό κρέμα με αλάτι και καραμελωμένα ποπ κορν, η γεύση lila pause ιδανική για μικρούς και μεγάλους, αλλά και η βανίλια delicious με βατόμουρα και crumble με φρούτα του δάσους. Σε δυο καταστήματα το όνομα στο παγωτό έχει την υπογραφή Βασιλείου.

Σκύρου 2-4, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 77162

2o Κατάστημα: Σηλυβρίας & Κυδωνιών, Χαλκίδα – Τηλ. 2221077640

 

Βούργιας

Ο Βούργιας μας φτιάχνει αυθεντικό παγωτό χρησιμοποιώντας την αληθινή ιταλική τεχνική. Με ανώτερα υλικά και φρέσκο γάλα, παστερίωση και ιταλικές πρώτες ύλες, δημιουργείται ένα gelato που ξεχωρίζει για την ανώτερη ποιότητά του. Υπάρχουν περισσότερες από 30 γεύσεις και κάθε χρόνο ανανεώνονται, ενώ κάποιες οι πιο κλασικές παραμένουν σταθερές. Μας πρότειναν τις πιο hot, την sorbet λεμόνι, τη bueno και την παρφέ, οι οποίες καταδεικνύουν την πολυετή εμπειρία της οικογένειας Βούργια στην παρασκευή του παγωτού, ενώ αντανακλούν και την ευγνωμοσύνη που πρέπει να αισθανόμαστε που το γευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που ξεχωρίζει όμως στο κατάστημα Βούργια στη Δροσιά είναι το παγωτό μηχανής, το οποίο είχε ξεκινήσει από τον Ακύλα Βούργια και υπήρχε κατά παράδοση στο ζαχαροπλαστείο εδώ και πολλά χρόνια και συνιστά μια γαστρονομική εμπειρία καθώς πολύς κόσμος σταματά για αυτήν τη soft υφή και την άμεση κατανάλωση, θυμίζοντας μνήμες που ταξιδεύουν γλυκά στο χρόνο, αποδεικνύοντας την ομορφιά του παλιού καιρού.

Λ. Καραμανλή 118, Κάνηθος – Τηλέφωνο: 2221086816

2ο Κατάστημα: Αθ. Διάκου 18, Κάνηθος , Τηλ. : 2221311366

3ο Κατάστημα: Ιερέως Αφράτη, Δροσιά Χαλκίδας, Τηλ: 2221097001

 

Κωνσταντίνου και Ελένης

Στο Κωνσταντίνου και Ελένης το παγωτό είναι gelato artigianale δηλαδή εξολοκλήρου παρασκευασμένο από το μηδέν, ενώ στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται έτοιμα μίγματα και πάστες για παγωτά. Οι συνταγές έχουν να κάνουν με την πρώτη ύλη και την ανάδειξή της ως πρώτη ύλη, όπως δηλαδή σοκολάτες για το παγωτό σοκολάτα ή ξηροί καρποί αλεσμένοι για τα παγωτά με ξηρούς καρπούς. Τα σορμπέ φτιάχνονται από την αρχή με φρέσκα φρούτα και περιέχουν 50% φρούτων. Ιδιαίτερες γεύσεις μας προσφέρει η γκάμα με παγωτά χωρίς ζάχαρη, ενώ υπάρχουν παγωτά vegan, όπως σοκολάτα και ξηροί καρποί που γίνονται με γάλα βρώμης και λάδι καρύδας. Ιδιαίτερα επίσης είναι και τα παγωτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως το vanilla high protein με λοβό βανίλιας. Την προσοχή μας κέρδισε το παγωτό με φρέσκο αγελαδινό γιαούρτι και τυρί κρέμα, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 30% γιαούρτι, κάτι που ήταν ευδιάκριτο σε υφή και γεύση, αλλά και το παγωτό καραμέλα με ξηρή καραμέλα και αγελαδινό βούτυρο που έλιωνε στο στόμα. Δυνατές προτάσεις αποτελούν τα παγωτά με αλκοόλ όπως το τιραμισού με κρασί Μαρσάλα, καθώς και η ποικιλία παγωμένων μους όπως τα μοναδικά παρφέ, σε σοκολάτα και κρέμα. Για το δρόμο ο δημιουργός και pastry chef του Κωνσταντίνου και Ελένης, Σπύρος Αφράτης, μας τάρταρε το παγωτό bitter σοκολάτα, το οποίο περιέχει σοκολάτα και κακάο μαζί, δημιουργώντας μια έκρηξη στην υπερώα μας, που υπάρχει ακόμα και τώρα.

Φάρου 1, Βαθύ Αυλίδας – Τηλ. 22210 62027

 

Λουκουμάδες ΧΑΛΚΙΔΕΟΣ

Αν νομίζετε ότι στον Χαλκιδέο θα αισθανθείτε μόνο τη φανταστική του θέα, ακριβώς πάνω στην Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας, είστε γελασμένοι. Η ομάδα του ξεχωρίζει για τη ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία, αλλά και τους μοναδικούς συνδυασμούς που φτιάχνει με παγωτό. Θα καθίσετε αναπαυτικά στις καρέκλες του, θα βιώσετε την εμπειρία της Χαλκίδας, από την απέναντι και ίσως πιο όμορφη πλευρά, και θα ζήσετε μια αλλιώτικη εμπειρία παγωτού που περιλαμβάνει λαχταριστές γεύσεις. Εμείς ξεκινήσαμε με το απόλυτο must στον Χαλκιδέο, λουκουμάδες με παγωτό, μέλι, σοκολάτα και σιρόπι, πιάτο που ήταν θεσπέσιο. Ακολούθησε βάφλα με παγωτό και σοκολάτα, ενώ μια εμπειρία gourmet που δεν υπάρχει αλλού ήταν το παγωτό με το ζεστό χαλβά Φαρσάλων. Η βιτρίνα του είχε κανταΐφι, ραβανί, σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, μπισκοτόγλυκο και σουφλέ, στα οποία βάζουν το παγωτό της αρεσκείας μας και αποδεικνύουν ότι στην Παραλία της πόλης, ο Χαλκιδέος είναι το σημείο για θεϊκές γεύσεις. Μετά από όλα αυτά μας ξεπροβόδισαν και με ένα milk shake με παγωτό το οποίο απολαύσαμε ακριβώς πάνω στη γέφυρα του Ευρίπου.

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 1, Χαλκίδα – Τηλ. 2221094114

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top