Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών Dardouma Family

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Η Dardouma Family παρουσιάζει 3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Tα μαγικά πλεονεκτήματα της γεύσης των ζυμαρικών, της βιωσιμότητας, της υγείας και της ευκολίας και όσα πρέπει να γνωρίζετε – Η Dardouma Family μας τα παρουσιάζει.

Όσο κι αν φανταζόμαστε τα ζυμαρικά ως ένα αμετάβλητο προϊόν, στην πραγματικότητα αυτό το πιάτο έχει συνοδεύσει την αλλαγή στον τρόπο ζωής μας με την πάροδο του χρόνου. Αν σκεφτούμε πώς φάγαμε τα ζυμαρικά πριν από 30 ή 60 χρόνια, συνειδητοποιούμε πόσο έχουν αλλάξει οι συνταγές, οι περιπτώσεις κατανάλωσης, οι μορφές και οι μερίδες. Το πολιτιστικό αποτύπωμα των ζυμαρικών στον κόσμο οφείλεται ακριβώς στο πώς αυτά έχουν κατορθώσει να αναχαιτίσουν άλλα τρόφιμα και να αφομοιώσουν τις πολιτιστικές και κοινωνικές τάσεις κάθε εποχής.

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών είναι μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζει το πιο αγαπημένο φαγητό στον κόσμο: τα ζυμαρικά. Η προέλευση αυτής της ιδιαίτερης και λαχταριστής ημέρας χρονολογείται από το 1998 με πρωτοβουλία των σεφ από όλο τον κόσμο. Στις 25 Οκτωβρίου 1995 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζυμαρικών, παραγωγοί ζυμαρικών από όλο τον κόσμο συμφώνησαν με ενθουσιασμό ότι τα ζυμαρικά, ένα υγιεινό, νόστιμο, δημοφιλές, βιώσιμο και βολικό φαγητό, άξιζε ετήσια παγκόσμια αναγνώριση.

Ζυμαρικά σε αριθμούς

Μέσα σε 20 χρόνια, η παγκόσμια παραγωγή ζυμαρικών έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 9,1 σε σχεδόν 17 εκατομμύρια τόνους. Το 2021, σχεδόν 200 χώρες κατανάλωσαν σχεδόν 17 εκατομμύρια τόνους ζυμαρικών, διπλάσιο από ό,τι πριν από 10 χρόνια.  Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 2,5 kg τον μήνα, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ζυμαρικών διατηρεί την Ελλάδα στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (έτος βάσης 2021). Η χώρα μας φιγουράρει στο top 5, μετά την Ιταλία, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα και πάνω από το Περού, με μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 12,2 kg, αυξημένη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα των 11,1 kg/άτομο.

Τα ζυμαρικά αλλάζουν

Η γαστρονομία έχει δώσει πράσινο φως για πειραματισμούς με διαφορετικούς τύπους δημητριακών, από φαγόπυρο μέχρι το είδος σιταριού spelt, το αιγυπτιακό σιτάρι kamut και το αλεύρι Timilia και πάνω από όλα έχει προσφέρει ελευθερία σε μια κουζίνα χωρίς αποκλεισμούς ακόμα και για όσους, για παράδειγμα, δεν μπορούν να καταναλώσουν τα κλασικά ζυμαρικά σκληρού σίτου επειδή αναγκάζονται να μειώσουν την κατανάλωση γλουτένης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη για να γιορτάσουν όλοι ανεξαιρέτως την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, όπως ζυμαρικά από αλεύρι οσπρίων (κόκκινες φακές, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα και ρεβίθια), αλλά και με βάση το ρύζι, το καλαμπόκι, την κινόα ή συνδυασμό αυτών.

Πόσα είδη ζυμαρικών;

Σήμερα καταναλώνονται πάνω από 300 είδη ζυμαρικών, από μακαρόνια μέχρι πέννες και τορτελίνια, τα οποία μπορούν να ταξινομηθούν σε ξηρά και φρέσκα ζυμαρικά (γεμάτα ή διάτρητα), κοντά, λεπτά, λεία, με ραβδώσεις. Οι αμέτρητες ποικιλίες ζυμαρικών διακρίνονται μάλιστα από το είδος της ζύμης, το σχήμα, την επιφάνεια και την πιθανή παρουσία της γέμισης. 

Στην Dardouma Family, το πρότυπο εργαστήριο ζυμαρικών στο Αλιβέρι, τα φτιάχνουν σε Κοράλια, σε Καμπανούλες, σε Βίδες, σε Ριγκατόνι, αλλά μας βγάζουν και τοπικές ελληνικές παραδοσιακές χυλοπίτες χονδρές, ψιλές, ή ολικής, το χυλοπιτάκι ψιλό ή χονδρό, αλλά και το κριθαράκι, ενώ αναδεικνύουν και τον τραχανά με μια basic και premium συλλογή, ένα πιάτο που παραπέμπει στην κουζίνα της γιαγιάς. Αυτή η ποικιλία του εργαστηρίου της Dardouma Family μαρτυρεί, για άλλη μια φορά, τον τεράστιο πλούτο της ευβοϊκής και γενικότερα της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς, ικανή να συνδυάσει ιστορία και καινοτομία, παράδοση και δημιουργικότητα ενός από τα πιο αγαπημένα προϊόντα στον κόσμο. 

Dardouma Family

Η Dardouma Family γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των  Ζυμαρικών επισημαίνοντας την ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των ζυμαρικών, την υπέροχη γεύση τους, την υγιεινή τους συνεισφορά στη διατροφή, την ποιότητα και την απλότητα της παρασκευής τους για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Dardouma Family καλεί οικογένειες, σεφ και εστιατόρια στις 25 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και όλους εμάς να τη γιορτάσουμε, δοκιμάζοντας καινούργιες ή παλιές αγαπημένες συνταγές με φίλους και προσφιλή μας πρόσωπα. Και μην ξεχνάτε ότι τα μαγικά πλεονεκτήματα της γεύσης των ζυμαρικών, της βιωσιμότητας, της υγείας και της ευκολίας είναι άξια γιορτής όλο το χρόνο!

Follow Dardouma Family:

Facebook: Dardouma Family – Instagram: Dardouma Family

Web: dardoumafamily.gr

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή