Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο

Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο Ή το πρώτο βιβλίο – ακορντεόν ελληνικής παραγωγής

Από το Μπλε Λεμόνι Κείμενο: Αργυρώ Πιπίνη Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή Ηλικίες: 3+ Εκδόσεις: Μάρτης “Όταν η θάλασσα ησυχάζει και τα βουνά σκοτάδι σκεπάζει, όταν το φεγγάρι στον ουρανό αρμενίζει κι…

Από το Μπλε Λεμόνι

Κείμενο: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Ηλικίες: 3+
Εκδόσεις: Μάρτης

“Όταν η θάλασσα ησυχάζει και τα βουνά σκοτάδι σκεπάζει, όταν το φεγγάρι στον ουρανό αρμενίζει κι ο Αυγερινός το στερέωμα στολίζει…ο Ύπνος μουρμουρίζει.”

Αυτό το “αρχιτεκτόνημα” είναι το πρώτο βιβλίο – ακορντεόν που παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Είχα ενθουσιαστεί όταν είδα πρώτη φορά τα κάθετα βιβλία της Clea Dieudonne και ανυπομονούσα να δω ένα παρόμοιο εγχείρημα από Έλληνες δημιουργούς. Και τελικά οι προσδοκίες μου δικαιώθηκαν και ποδοπατήθηκαν τρομερά ευχάριστα, καθώς το συγκεκριμένο “έργο τέχνης” τις ξεπέρασε!

Η Αργυρώ Πιπίνη μας χαρίζει ένα γλυκό κείμενο – ποίημα, με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, που νανουρίζει, ονειρεύει και ταξιδεύει, μπλέκοντας υπαρκτές εμπειρίες με φανταστικούς ήρωες, ζώα και χώρες, που αν κάποιος έχει διαβάσει μερικές συνεντεύξεις της θα μπορούσε να υποθέσει ότι βλέπει τη ψυχοσύνθεση της ίδιας μέσα στο κείμενό της.

Η Ίρις Σαμαρτζή έχει εικονογραφήσει 2,5 μέτρα διπλής όψης και θα μπορούσε κανείς να τη φανταστεί ξεδιπλώνοντας το ακορντεόν να περπατάει και να απλώνει σχήματα και μορφές σαν χαρτογραφία.

Ένα πολύ δύσκολο και πρωτοπόρο εγχείρημα, σε μια άκρως δύσκολη περίοδο (η παραγωγή του βιβλίου έγινε μες την καραντίνα), επέφερε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Γιατί δεν είναι το κείμενο σαν κείμενο, ούτε οι εικόνες σαν εικόνες… Είναι το βιβλίο αυτό σαν κατασκεύασμα και σύλληψη και το πόσο συμπεριλαμβάνει την ψυχοσύνθεση του κοινού του, δηλαδή των παιδιών!

Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο:

Η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα πολύ για να βρω μια δραστηριότητα για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά δυσκολεύτηκα αρκετά…Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, τα ίδια τα παιδιά θα το διαχειριστούν πολύ πιο δημιουργικά απ’ ότι εμείς οι ενήλικες μπορούμε να φανταστούμε!

  • Σίγουρα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ξεδιπλώνετε το κάθε σαλόνι με τη σειρά στο πάτωμα καθισμένοι μαζί με τα παιδιά και να προχωράτε μαζί με την ανάγνωση, ώσπου να απλωθεί ολόκληρο στο πάτωμα.
  • Έπειτα, αφήστε τα παιδιά να κινηθούν ελεύθερα γύρω του και να το επεξεργαστούν. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα προκύψουν πολύ όμορφες ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες.
  • Λόγω της ποιητικής μορφής του κειμένου, θα μπορούσατε να το αξιοποιήσετε μουσικοκινητικά, προσθέτοντας τα δικά σας ρυθμικά μοτίβα. Έτσι μπορείτε να τραγουδήσετε, να παίξετε όργανα και να κινηθείτε στο ρυθμό!

Τέλος, μπορείτε να κάνετε τη δική σας απόπειρα με τα παιδιά να φτιάξετε ένα βιβλίο ακορντεόν. Ξεκινάει το κάθε παιδί με τη σειρά και λέει μια πρόταση. Το επόμενο παιδί πρέπει να συνεχίσει την πρόταση που είπε το προηγούμενο. Καταγράφετε την κάθε πρόταση ξεχωριστά σε ένα χαρτί Α4 και δίνεται από ένα χαρτί στο κάθε παιδί να το εικονογραφήσει. Κολλάτε τις άκρες των χαρτιών διαδοχικά ώσπου να έχετε τόσες σελίδες, όσα και τα παιδιά της τάξης ενωμένες!

Tip: Παρ’ όλα αυτά, δώστε αρκετό χρόνο στα παιδιά να περιεργαστούν το βιβλίο, να το αναποδογυρίσουν, να περπατήσουν γύρω του. Μη φοβάστε αν θα το “χαλάσουν”, γνωρίζουν πολύ καλά πώς να το μεταχειριστούν και σίγουρα οι ιδέες τους πάνω σε αυτό θα σας εκπλήξουν!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top