Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου SuperPATH Γεωργούδης Μιχάλης Μπενάκης Ν. Λεονάρδος  Ορθοπεδικός Χαλκίδα Ερέτρια

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με την τεχνική SuperPATH – Η πλέον σύγχρονη λύση για τις παθήσεις του Ισχίου

Οι Γεωργούδης Σ. Μιχάλης και Μπενάκης Ν. Λεονάρδος, Διευθυντές Ι’ Ορθοπαιδικής Κλινικής – Ευρωκλινική Αθηνών, αρθρογραφούν στο ghettomagazine.gr 

|Αφιέρωμα Υγεία 2024|

Οι Γεωργούδης Σ. Μιχάλης και Μπενάκης Ν. Λεονάρδος, Διευθυντές Ι’ Ορθοπαιδικής Κλινικής – Ευρωκλινική Αθηνών, αρθρογραφούν στο ghettomagazine.gr 

Οι παθήσεις του ισχίου ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και μπορεί να οφείλονται τόσο σε εκφυλιστικούς παράγοντες, όσο και σε συστηματικά νοσήματα ή τραυματισμούς. Η πιο συχνή αιτία πόνου στο ισχίο είναι η οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς μπορεί να πάσχουν από ρευματοειδή ή ψωριασική, μετατραυματική αρθρίτιδα ή να έχουν υποστεί υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου.  

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου ονομάζουμε την φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου με καταστροφή του χόνδρου (η μαλακή, πολύ λεία επικάλυψη των οστών στις αρθρικές επιφάνειες), συνήθως λόγω φθοράς ή παλαιού τραυματισμού. Κατά την οστεοαρθρίτιδα ισχίου η κίνηση της μηριαίας κεφαλής στην κοτύλη γίνεται με δυσκολία λόγω έντονης τριβής και μηχανικού «μπλοκ» τόσο λόγω της καταστροφής του χόνδρου όσο και λόγω της ύπαρξης οστικών προεκβολών – τα γνωστά οστεόφυτα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σταδιακά την άρθρωση στην πλήρη καταστροφή και παραμόρφωση. 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου; 

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ισχίου περιλαμβάνουν: 

  • περιορισμό στην κινητικότητα της άρθρωσης και
  • έντονο πόνο με επίπτωση στις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής του ασθενούς

Όπως σε όλες τις μορφές αρθρίτιδας, ο πόνος ενδέχεται να δείχνει περιοδικό χαρακτήρα εξάρσεων και υφέσεων. Καθώς, όμως, εκδηλώνεται η πάθηση, οι εξάρσεις αυξάνονται τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα. Στο τελικό στάδιο της αρθρίτιδας παρουσιάζεται συνεχόμενο έντονο άλγος, ακόμα και κατά την ανάπαυση ή τον ύπνο. 

Με την επιδείνωση της αρθρίτιδας παρουσιάζονται παράπλευρα προβλήματα λόγω χρόνιας δυσκαμψίας, όπως αδυναμία μυών και ρίκνωση συνδέσμων.

Διάγνωση Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου βασίζεται στο ιστορικό, την καλή κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο. Συνήθως αρκούν οι απλές ακτινογραφίες ενώ σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Χειρουργική θεραπεία – Αρθροπλαστική SuperPATH

Σε προχωρημένα στάδια οστεοαρθρίτιδας ισχίου ο πόνος, η δυσκαμψία και η κακή ποιότητα ζωής κάνουν επιτακτική την επιλογή χειρουργικής αντιμετώπισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποτελεσματικότερη λύση είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, δηλαδή ολική αντικατάσταση της άρθρωσης με προθέματα.

Στην κλινική μας στην Ευρωκλινική, εφαρμόζουμε την τεχνική SUPERPATH. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική, μέθοδο αρθροπλαστικής ισχίου. Η διαδικασία πραγματοποιείται με απόλυτο σεβασμό και προστασία στα μαλακά μόρια που περιβάλλουν την άρθρωση. Μέσω μιας πολύ μικρής τομής, περίπου 6 εκατοστών, αντικαθίσταται η κεφαλή και η κοτύλη της άρθρωσης του ισχίου. Δεν γίνεται διατομή μυών, τενόντων ή συνδέσμων, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη εξάρθρωσης της μηριαίας κεφαλής.
Οι ασθενείς κινητοποιούνται την ίδια μέρα και εξέρχονται από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 24 ώρες

Αρθροπλαστική SuperPATH: Πλεονεκτήματα

Η αρθροπλαστική SuperPATH εξασφαλίζει:

  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ταχύτερη αποκατάσταση
  • Ελεύθερο εύρος κίνησης του ισχίου χωρίς περιορισμούς από την πρώτη μέρα

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να τονιστεί ότι, λόγω του ειδικού προεγχειρητικού σχεδιασμού και της χρήσης ακτινοσκόπησης κατά τη διάρκεια της επέμβασης, επιτυγχάνεται ισοσκελισμός του ασθενούς, ακόμα και σε περιπτώσεις σημαντικής προεγχειρητικής ανισοσκελίας. 

Η επιλογή της συγκεκριμένης προσπέλασης από την κλινική μας έγινε λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων της και κατόπιν εκπαίδευσής μας σε ειδικά σεμινάρια. Επιπλέον έχουμε συμμετάσχει στην συγγραφή και παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού άρθρου σε επιστημονικό περιοδικό για την βελτίωση της τεχνικής SuperPath (The Supercapsular Percutaneously Assisted Total Hip (SuperPATH) Approach Revisited: Technique Improvements after the Perioperative Experience of 344 Cases).

Προγραμματισμός επέμβασης

Για τον προγραμματισμό της επέμβασης, αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς από τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο, ώστε να ρυθμιστεί κατάλληλα η φαρμακευτική αγωγή που ενδέχεται να λαμβάνει ο ασθενής. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει συνήθως:

  • εξετάσεις αίματος
  • ακτινογραφίες θώρακος και λεκάνης-ισχίων
  • ηλεκτροκαρδιογράφημα

Ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί στην Ευρωκλινική Αθηνών ακόμα και την ημέρα της επέμβασης, σε περίπτωση που ο ασθενής βρίσκεται εκτός Αθήνας. Η διάρκεια της επέμβασης είναι κατά μέσο όρο 90 λεπτά και ο ασθενής κινητοποιείται με τη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών περίπου 4-6 ώρες αργότερα. 

Το 95% των ασθενών λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα με οδηγίες για αντιπηκτική και αντιβιοτική αγωγή, ενώ συστήνεται η βάδιση με πατερίτσες ή “π” για τις πρώτες 15 ημέρες. Η συρραφή του τραύματος γίνεται με ενδοδερμικά απορροφήσιμα ράμματα και δεν χρειάζεται αφαίρεση στο ιατρείο. Συστήνεται επίσης σε κάποιες περιπτώσεις η μυϊκή  ενδυνάμωση με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή.

 

Σύντομο Βιογραφικό 

Γεωργούδης Μιχάλης

Ο Γεωργούδης Μιχάλης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Ι’ Ορθοπαιδικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών. 

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εργαστεί ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός στη Β’ Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν.Α. ΚΑΤ και ως Ειδικευόμενος Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Τμήμα Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης του Γ.Ν.Α ΚΑΤ.

Έχει διατελέσει Επιμελητής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (MISS) στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Ταξιδιωτική Υποτροφία που έλαβε από την Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. για τη συμμετοχή του στο FORTE Summer School που διεξήχθη το 2018 στο Μιλάνο.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων, ενώ επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευθεί και ανακοινωθεί σε ιατρικά περιοδικά και συνέδρια αντίστοιχα. Είναι εξειδικευμένος στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, στην Αρθροσκοπική Χειρουργική και στη Χειρουργική σπονδυλικής στήλης.


Μπενάκης Λεονάρδος

Ο Μπενάκης Λεονάρδος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ι’ Ορθοπαιδικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών. 

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.  Έχει λάβει Υποτροφία από την Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. ) για το πρώτο Forte Summer School το 2016. Επίσης, έλαβε υποτροφία της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) για το Travelling Fellowship το 2017. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, ειδικών σεμιναρίων σε νέες τεχνικές και σε courses Αθλητικών κακώσεων ως εκπαιδευτής. 

Υπήρξε μεταξύ των πρώτων Ορθοπαιδικών Χειρουργών στην Ελλάδα που εκπαιδεύτηκαν στην ολική αρθροπλαστική ισχίου με την ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση SuperPath κατά την παρουσίασή της το 2016. 

Εξειδικεύεται στην Αρθροσκοπική Χειρουργική για αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων, στην Τραυματολογία και στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος.

 

Γεωργούδης Σ. Μιχάλης

– Σούτσου 41 – Τηλ. 6974406729

– Αντωνίου 3 – Τηλ. 22210 88774 

– Λεωφόρος Αρχαίου Θεάτρου 15 – Τηλ. 22290 65265

Web: https://georgoudis-orthopaedics.gr/

 

Μπενάκης Ν. Λεονάρδος 

– Σούτσου 41 – Τηλ. 6970262676

– Λεωφόρος Πεντέλης 40, Βριλήσσια – Τηλ. 2106835566

– Λεωφόρος Αρχαίου Θεάτρου 15 – Τηλ. 22290 65265

Web: https://arthrobotics.gr/

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top