"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" Ερωτοπαίγνια Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα

“Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” – Ερωτοπαίγνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα

Πολλά μπορεί κανείς να προσάψει στην υπουργία Μενδώνη, αλλά ο νεότευκτος θεσμός «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» είναι σίγουρα κάτι που οφείλει να της αναγνωρίσει και πιστώσει. Η κα Μενδώνη, ως αρχαιολόγος που είναι, συχνά εγκρίνει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις που σχετίζονται με την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη της δυσθεώρητης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Μόνο […]

Πολλά μπορεί κανείς να προσάψει στην υπουργία Μενδώνη, αλλά ο νεότευκτος θεσμός «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» είναι σίγουρα κάτι που οφείλει να της αναγνωρίσει και πιστώσει. Η κα Μενδώνη, ως αρχαιολόγος που είναι, συχνά εγκρίνει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις που σχετίζονται με την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη της δυσθεώρητης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Μόνο που, επίσης συχνά, πρόκειται για δράσεις και ενέργειες που δεν «κατεβαίνουν» τόσο άμεσα στο εδώ και τώρα του πολίτη.

Το «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», περιλαμβάνει ολοζώντανες, μοντέρνες, και ψαγμένες εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοξενούνται σε γνωστούς, αλλά κυρίως σε λιγότερο γνωστούς και αναπάντεχους τόπους ιστορικής σημασίας ανά την επικράτεια. Αρχαίοι ναοί, βυζαντινές εκκλησιές, κάστρα, γεφύρια κι άλλα ιστορικά φορτισμένα μνημεία και τοπόσημα γίνονται ο χώρος όπου ξεδιπλώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με σύγχρονο και πρωτότυπο πρόσημο. Στήνοντας έτσι μια στέρεη γέφυρα μεταξύ του βαρύτιμου χτες και του παλλόμενου σήμερα.

Στις 15 Ιουλίου, ξεκίνησε το φετινό πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός». Θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτέμβρη προσφέροντας δωρεάν στον κοινό 140 πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όλες τους αποκλειστικά εκτός Αθήνας. Εκτός Αθήνας, τουλάχιστον όσον αφορά την πρεμιέρα του εκάστοτε έργου, αφού, όπως τόνισε η υπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου «τα δικαιώματα για τη μετέπειτα χρήση των παραγωγών, γιατί ζητήσαμε να είναι καινούριες παραγωγές, διατίθενται αποκλειστικά στους ίδιους τους δημιουργούς τους.» Επίσης σωστή κίνηση, μέρες δύστοκες που διανύει ο για μήνες ακυρωμένος καλλιτεχνικός χώρος.

Ερωτοπαίγνια – Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα

Στις 24 και 25 Ιουλίου, στις 21.15

Τα «Ερωτοπαίγνια» αποτελούν ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στην ερωτική ποίηση του Βυζαντίου και στη σύγχρονη ποίηση της Αθηνάς Βογιατζόγλου.

Η παράσταση εμπνέεται από την ανάγκη των δημιουργών της να μιλήσουν για τον έρωτα. Τον έρωτα που υπάρχει πάντα μέσα στις ζωές των ανθρώπων, ακόμη και στους πιο ζοφερούς καιρούς. Αυτή η ανάγκη υπήρξε οδηγός στην έρευνα της χορογράφου Αντιγόνης Γύρα και του συνθέτη Χρίστου Θεοδώρου που τους οδήγησε στα ερωτικά ποιήματα ή αλλιώς ροδίτικα «Ερωτοπαίγνια» που γράφτηκαν τον 15ο αιώνα, την εποχή του Βυζαντίου, όπως και στην ομότιτλη ποιητική συλλογή της Αθηνάς Βογιατζόγλου.

Ένα πιάνο με ουρά, ένας συνθέτης, μια ερμηνεύτρια και τέσσερις χορευτές συνδιαλέγονται με την ερωτική ποίηση του τότε και του σήμερα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα τρυφερότητας, σκληρότητας και χιούμορ, αποτυπώνοντας τις διαφορετικές εκφάνσεις του έρωτα κατά την εποχή της πανδημίας. Μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται, εκτός από την απόλυτη ανάγκη του ανθρώπου για ζευγάρωμα, σαρκικό και πνευματικό.

Συντελεστές

Σύλληψη: Αντιγόνη Γύρα – Χρίστος Θεοδώρου

Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα, Ανθή Θεοφιλίδου

Πρωτότυπη μουσική: Χρίστος Θεοδώρου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κοστούμια: Lazy Boy

Τραγούδι, υποκριτική: Χριστίνα Μαξούρη

Πιάνο: Χρίστος Θεοδώρου

Χορευτές: Κατερίνα Γεβετζή, Νίκος Δραγώνας, Ευγενία Σιγαλού, Νίκος Καλύβας, Κωνσταντίνος Σιώζος

Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Σιώζος

Φωτογραφίες: Χριστίνα Παπαδάκη

Για κράτηση θέσης κλικάρετε ΕΔΩ

 

Με πληροφορίες από news247.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top