Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός Bόρεια Εύβοια

“Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός”: Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια

Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια, 2 & 3 Αυγούστου • Οικία Βλαχοθανάση, Βόρεια Εύβοια Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας…

Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια, 2 & 3 Αυγούστου • Οικία Βλαχοθανάση, Βόρεια Εύβοια
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Δύο νέοι κάτοικοι της Ιστιαίας Ευβοίας, έρχονται σε επαφή με τη λογοτεχνία και την ιστορία του νησιού, έχοντας την επιθυμία να συνδεθούν με τον τόπο και τον πολιτισμό του. Δύο συγγραφείς με καταγωγή από την Ιστιαία, ο Άγγελος Δρόσος, πολεμικός ανταποκριτής κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, και ο Αλέξανδρος Καλέμης, ερευνητής της πολιτιστικής κληρονομιάς των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Εύβοια κυρίως από την υπογραφή της σύμβασης της Λωζάνης κι έπειτα, αποτελούν την αφετηρία αυτής της σύνδεσης και του οδοιπορικού που θα ακολουθήσει σε χωριά του σήμερα.

Δεκαεπτά προσφυγικοί οικισμοί στη Βόρεια Εύβοια. Από αυτούς, τέσσερα αμιγώς προσφυγικά χωριά από τις ομώνυμες περιοχές της Μικράς Ασίας: Νέος Πύργος, Νέο Μουρσαλί, Νέα Εγκίν, Νέα Σινασός.  Πρόσφυγες από το Προκόπι Καππαδοκίας, τη Μάκρη και το Λιβίσι, τον Μαρμαρά, την περιοχή της Σμύρνης, την Άρδασσα Πόντου, τη Μηχανιώνα Κυζίκου, την Υοσγάτη στα βάθη της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, προσφέροντας στον τόπο και τον τρόπο ζωής του νησιού παραδόσεις, τεχνογνωσίες, νέα πνοή.

Μια παράσταση που συνδυάζει την προβολή εξιστορήσεων σημερινών απογόνων των προσφύγων και αρχειακού φωτογραφικού υλικού με τη ζωντανή παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών καταγωγής τους, επιχειρεί να αποτυπώσει τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας του τόπου, ταξιδεύοντας το κοινό σε έναν περασμένο μα κοντινό χωροχρόνο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, μοντάζ: Αλέξανδρος Βοζινίδης
Σύνθεση, ενορχήστρωση: Ευάγγελος Βραχνός, Περικλής Βραχνός
Σύλληψη, επιλογή κειμένων, διεύθυνση παραγωγής: Τέση Γιαννακίνα
Έρευνα: Αλέξανδρος Καλέμης
Αφηγήτρια: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου
Ήχος και φωτισμός: Νίκος Μπελμέζος

Μουσικοί επί σκηνής

Νέυ: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά
Βιολί: Μάκης Μπακλατζής
Κρουστά: Νίκος Βαρελάς
Κοντραμπάσο: Βαγγέλης Βραχνός
Πολίτικο λαούτο, βιόλα: Περικλής Βραχνός
Κρουστά, αφήγηση: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου

ΑΜΚΕ: OLIPOLI

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top