Ειδικός Καρδιολόγος Σπύρος Πετρογιάννης Χαλκίδα Γιατρός

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια – Μπορούμε να τα προλάβουμε;

Ο Σπύρος Πετρογιάννης, Ειδικός Καρδιολόγος, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια, και δίνει 7 απλούς τρόπους για να προλάβουμε το έμφραγμα.

|Αφιέρωμα Υγεία 2024|

Ο Σπύρος Πετρογιάννης, Ειδικός Καρδιολόγος, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν παγκόσμια επιδημία της σύγχρονης εποχής. Το 32% των παγκόσμιων θανάτων ή 18 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως προκαλούνται από αυτά τα νοσήματα . Το 85% οφείλεται στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (Ο.Ε.Μ.) και στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια με το μέσο όρο ηλικίας όσων υφίστανται έμφραγμα να έχει πέσει από τα 65 στα 45 έτη.

Θα μπορούσε αυτό το υψηλό ποσοστό των πρώιμων θανάτων να μειωθεί με έγκαιρη και σωστή διάγνωση και πρόληψη ;

Ασφαλώς. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πληροφορεί ότι το 80% (8 στους 10  δηλαδή  ) των πρώιμων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε γνώση και έλεγχος των παραγόντων κίνδυνου των καρδιακών παθήσεων.

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από ένα συνδυασμό προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου όπως:

 • Η αρτηριακή υπέρταση.
 • Το κάπνισμα
 • Η υψηλή χοληστερίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης .
 • Η έλλειψη σωματικής άσκησης.
 • Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

7 απλοί τρόποι για να προλάβουμε το έμφραγμα είναι οι παρακάτω:

Σταματήστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ελέγχετε τακτικά και ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση. Ιδανικός στόχος : ΑΠ: 130/80mm/Hg. Η υπέρταση επιβαρύνει την καρδιά   και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

– Προσέξτε τη διατροφή σας. Ακολουθείστε τη μεσογειακή δίαιτα, περιορίστε τα λιπαρά και κρατήστε χαμηλά την κακή χοληστερόλη  (LDL).

– Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όσοι πάσχουν από διαβήτη ή βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή προσβολή.

– Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνετε κατά 147% για κάποιον που κάνει καθιστική ζωή.

– Διατηρήστε ιδανικό σωματικό βάρος. Τα επιπλέον κιλά κουράζουν την καρδιά   λόγω  αύξησης  της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης .

– Άτομα 40-70 ετών πρέπει να κάνουν τακτικούς καρδιολογικούς ελέγχους υπολογίζοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Τι οδηγεί στο έμφραγμα:

Γνωρίζουμε ότι η καρδιά   είναι από τα πιο σημαντικά όργανα, καθώς διοχετεύει αίμα σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Η αθηρωματική πλάκα  που σχηματίζεται από τη χοληστερίνη, το ασβέστιο, τη νικοτίνη κα άλλες ουσίες προσκολλάται στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών. Έτσι μειώνει τη ροή του αίματος και μπορεί ακόμα και να την εμποδίσει πλήρως, οδηγώντας σε έμφραγμα.

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποκαλείται από τους καρδιολόγους “φονιάς”, καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα , σκοτώνει. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα σκοτώνει περίπου 6,000 άτομα το χρόνο.

Τα βασικά συμπτώματα είναι:

 • Έντονος οπίσθιος πόνος στο στέρνο , με αντανάκλαση στην πλάτη , το αριστερό χέρι και την κάτω σιαγόνα, διάρκειας 5 έως 30 λεπτά.
 • Σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος.
 • Εφίδρωση.
 • Τάση προς έμετο.
 • Έντονη δύσπνοια ή αδυναμία.

Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων πρέπει άμεσα να μας κινητοποιήσει, γιατί κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύτιμο για τη ζωή μας. 

Τι πρέπει να κάνουμε;  

 • Καλούμε τις πρώτες βοήθειες  μέσα  στα πρώτα πέντε λεπτά και  βάζουμε κάτω από τη γλώσσα μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια. 
 • Μεταφερόμαστε άμεσα σε νοσοκομείο προκειμένου να λάβουμε θεραπεία είτε με πρωτογενή αγγειοπλαστική  , είτε με θρομβόλυση.

Στη χώρα μας σήμερα το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Έχουμε περίπου 25,000 οξέα στεφανιαία σύνδρομα ετησίως. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% λαμβάνουν επεμβατική  θεραπεία και σε μεγαλύτερο του 70% υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική.

Καταλήγουμε έτσι  στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ χρήσιμο να αναγνωρίσει ο καθένας μας τους προσωπικούς του παράγοντες κινδύνου και στη συνέχεια να προβεί σε αλλαγές  στον τρόπο ζωής του. Κάνοντας τακτικούς καρδιολογικούς  ελέγχους και εξετάσεις αίματος σε συνεργασία με τον γιατρό μας  ,μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά  μας και να προλάβουμε απειλητικά για τη ζωή μας επεισόδια.

Βιογραφικό Ιατρού

Ο Σπύρος Πετρογιάννης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998, στην οποία εισήχθη το 1991 μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.

Απέκτησε την ειδικότητα του καρδιολόγου από το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Από το 2010 διατηρεί δύο ιδιωτικά ιατρεία, το πρώτο στη Χαλκίδα και το δεύτερο στα Ψαχνά Ευβοίας.

Έλαβε πιστοποίηση για διενέργεια έγχρωμου υπερηχογραφήματος της καρδιάς (triplex) και έχει μετεκπαιδευτεί σε νεώτερες τεχνικές υπερήχων.

Συνεργάζεται με μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία των Αθηνών για προγραμματισμό και διενέργεια σπινθηρογραφημάτων καρδιάς, στεφανιογραφικού ελέγχου και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων (by-pass)

Είναι μέλος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) με συμμετοχή σε εγχώρια και διεθνή καρδιολογικά συνεδρία. Έχει επίσης να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες και πολλές μελέτες σε εθνικό επίπεδο.

Σπύρος Πετρογιάννης – Ειδικός Καρδιολόγος

1ο Ιατρείο: Λεωφόρος Χαϊνά 94, Χαλκίδα – Τηλ. 2221080530 – Κιν. 6944818140

2ο Ιατρείο: Αριστοτέλους 5, Ψαχνά – Τηλ. 2228025654

Email: spcardio@gmail.com

Website: www.petrogianniscardio.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top