Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης
Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου
Η φιλοσοφία αυτού του ταξιδιού ήταν απλή και μεγαλειώδης. Θα ζούσα, την Παγκόσμια Ημέρα του Οινοτουρισμού, μια εμπειρία ενός οινοτουρίστα στο Κτήμα Αβαντίς, θα δοκίμαζα τα υπέροχα κρασιά, θα συνομιλούσα με τους ανθρώπους που θα έρχονταν για να βιώσουν την οινική κουλτούρα, θα ακολουθούσα μια από τις θεραπείες με τα καλλυντικά της Lenga Oenotherapy, θα ακολουθούσα την ξενάγηση και θα μάθαινα την ιστορία της οικογένειας και εν τέλει θα περιηγούμουν στην καρδιά του Οινοποιείου του Κτήματος Αβαντίς, του πρώτου στη Στερεά Ελλάδα που εμφύσησε στον εραστή του οίνου και του πολιτισμού, αυτήν την πολύκροτη, αγαπημένη και πολυδιάστατη έννοια του οινοτουρισμού.
Η Περιήγηση
Οδηγώντας στο Ληλάντιο Πεδίο, ανάμεσα σε αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, έφτασα στο Μύτικα και το σημείο που βρίσκεται το Οινοποιείο του Κτήματος Αβαντίς. Υπάρχουν δύο επιλογές για να φτάσεις, η πιο προσιτή στο δρόμο Χαλκίδας προς Βασιλικό στρίβεις αριστερά μετά το σούπερ μάρκετ Lidl, ή η πιο γραφική από τον καινούργιο δρόμο παράλληλο με τον ποταμό Λήλα, στρίβοντας από τις περίφημες Βίγλες, τους Δύο Πύργους, που ανάμεσά τους βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου.
Φτάνοντας στο χώρο του Κτήματος Αβαντίς, το παλιό πατητήρι όπως και το σπίτι της οικογένειας Μούντριχα δεσπόζουν σε ομορφιά, ενώ ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο έχει προστεθεί αρμονικά στο αρχιτεκτονικό τοπίο. Ο απείρου κάλλους αμπελώνας με την ποικιλία Sauvignon Blanc που φυτεύτηκε πριν 30 χρόνια περιτριγυρίζει το Κτήμα, δίνοντας εξαρχής την αίσθηση ότι εδώ τόσο σε πνεύμα όσο και σε αισθητική κυριαρχεί η φύση.
Οι Οικοδεσπότες
Αμέσως μας υποδέχτηκε η Λένγκα Γρηγοριάδου, ο άνθρωπος που με την προσωπικότητά της έχει προσδώσει αυτόν τον ανεπανάληπτο χαρακτήρα της εξωστρέφειας στο Κτήμα Αβαντίς. Πρόσχαρη και οικεία μας καλωσόρισε στο Κτήμα, με την φιλοξενία άρχουσα στη πολυποίκιλη φαρέτρα των ηθικών αρχών που τη διέπουν.
Ο Απόστολος Μούντριχας, ο δημιουργός αυτού του Οινοποιείου, με την πανέμορφη οικογενειακή ιστορία, προσηνής και αληθινός οικοδεσπότης μας επίστησε την προσοχή στη δοκιμή του κρασιού και μας ευχήθηκε αυτή η μέρα να είναι μια από τις ομορφότερες της ζωής μας.
Τα Κρασιά
Αυτήν την ξεχωριστή μέρα, την τιμητική τους είχαν τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς, οίνοι που κινούνται σε δύο terroir, εκείνο του Ληλάντιου Πεδίου και αυτού της Σαντορίνης.
Αρχικά δοκιμάσαμε το Sauvignon Blanc 2022, μια λευκή ποικιλία που το 2022 λόγω δροσερού καιρού έχει δώσει ένα βοτανικό, φυτικό χαρακτήρα που μας ταξίδεψε με τα πιο τυπικά αρώματα της ποικιλίας – πράσινο μήλο, φρούτα του πάθους, φρέσκο ανανά, lime, λεμονόχορτο, άγουρο ανανά, φρέσκα άγουρα φρούτα και φρεσκοκομένο γρασίδι.
Ακολούθησε ο Άγιος Χρόνος, μια ποικιλία 92% Syrah και 8% Viognier, ένα κόκκινο κρασί το οποίο κάνει το Οινοποιείο υπερήφανο με τα μετάλλια που φέρνει συνεχώς, με αρώματα από κόκκινα φρούτα, βανίλιας και της κανέλας που προκύπτει από το βαρέλι, ένα πλούσιο αλλά συνάμα κομψό κρασί που συνοδεύει εκλεπτυσμένα κόκκινα κρέατα.
Μας εξέπληξε στη συνέχεια το Κτήμα Αβαντίς Collection, το signature κρασί του Κτήματος Αβαντίς το οποίο έχει ωριμάσει 18 μήνες σε ολοκαίνουργια γαλλικά δρύινα βαρέλια και δίνει σοκολάτα, μαύρα ώριμα φρούτα και μπαχάρια με φίνο και ντελικάτο αποτέλεσμα.
Σε εμάς άρεσε και το Historia Λευκό του Κτήματος με βάση τις ποικιλίες Ασύρτικο και Viognier, ένα κρασί που μέσα από την απλότητα αναδεικνύει και την καθημερινή απόλαυση, συνοδεύοντας, με άποψη, πολλά πιάτα όπως ψάρια και πουλερικά.
Το αφιερωμένο κρασί του Απόστολου Μούντριχα στη σύζυγό του, εντυπωσιάζει και έχει το αγαπημένο όνομα Lenga, είναι πικάντικο, εξωτικό με σπουδαία αρώματα από γλυκό τριαντάφυλλο, ροδόνερο και λίτσι τα οποία έρχονται από τη αλσατική ποικιλία Gewurztraminer.
Φυσικά γευτήκαμε ως Ευβοιώτες με περηφάνια και την Μαυροκουντούρα του Κτήματος Αβαντίς, μια αρχαία ποικιλία από την Κύμη. Χαρακτηριστικό της ερυθρής ποικιλίας Μαυροκουντούρας είναι ότι στην σάρκα της έχει κόκκινο χρώμα (βάφτρα ποικιλία). Στις αρχές του αιώνα η Κύμη έκανε εξαγωγές Μαυροκουντούρας στην Μασσαλία αφενός για την χρήση της ως πρώτης ύλης για βαφή υφασμάτων και αφετέρου για την πώληση κρασιού Μαυροκουντούρας. Είναι ένα πλούσιο μεσογειακό κρασί με υψηλές τανίνες και συνοδεύει λιπαρά κόκκινα κρέατα.
Ακολουθήσαμε το Οινοποιείο με μεγάλη λαχτάρα και στη Σαντορίνη, ένα νησί που το ήπιαμε στο ποτήρι. Το Κτήμα Αβαντίς δημιούργησε το Anhydrous, μια σειρά οίνων από το Οινοποιείο της Σαντορίνης. Άνυδρη γη, όπως μας μεταφράζεται το Anhydrous, με αμπέλια που ποτίζονται από τις πρωινές ομίχλες που προέρχονται από την θάλασσα, τη στιγμή που η ελαφρόπετρα τραβάει την υγρασία που φέρνει η άμμος, σε συνδυασμό με τις ηφαιστειογενείς πέτρες που ελκύουν την ηλιακή ακτινοβολία στο έδαφος, κάτι που κάνει το χώμα και στη μέση της νύχτας ακόμη θερμό.
Τα εκλεπτυσμένα κρασιά Anhydrous, πραγματικά ξεχωρίζουν, με πρώτη δοκιμή την Άφουρα, 100% Ασύρτικο τρυγημένο από το χωριό Πύργο, το υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, με αρώματα εσπεριδοειδών, λεμόνι και lime και αισθητή ορυκτότητα που ωριμάζει στα βαρέλια που στην τοπική διάλεκτο λέγονται άφουρα.
Συνεχίσαμε με τη γευσιγνωσία του Grace, ένα ροζέ κρασί, το οποίο θεωρείται το καλύτερο ροζέ της Σαντορίνης. Η ιστορία του ονόματος Grace καταπληκτική, καθώς δίπλα από το αμπέλι, στον Πύργο, βρίσκεται το μοναστήρι της Φανερωμένης για τη Χάρη της οποίας επιλέχτηκε η ονομασία του κρασιού. Με 85% Μανδηλαριά και 15% Αηδάνι, μας έβγαλε τα αρώματα μούρων, βατόμουρων, και βερίκοκου.
Το ICON, εξέφρασε στον ουρανίσκο μας, ένα δυναμικό κρασί που παράγεται σε 1500 φιάλες το χρόνο με αρώματα αλμύρας, λεμονιού και ορυκτότητας, με ατσάλινη οξύτητα. Το ICON ωριμάζει για 9 μήνες σε τσιμεντένιες δεξαμενές σχήματος αυγού, δηλαδή θερμού στο πάνω μέρος και ψυχρού κάτω, ένα κρασί το οποίο οι master wines απεκάλεσαν ηλεκτρισμένο μέταλλο.
Με σεβασμό δοκιμάσαμε και τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσών – κρασί αφιερωμένο στο γιο του Οινοποιού Νικόλα – που έδωσε το όνομά του σε αυτόν το ντελικάτο οίνο. Με 70% Μαυροτράγανο και 30% Μανδηλαριά, μηλογαλακτική ζύμωση και υψηλές τανίνες, 14 βαθμούς αλκοόλ, προορίζεται για παλαίωση και δίνει στο 4ο χρόνο την καλύτερη γεύση, με αρώματα μπαχαρικών και κάσιους.
Τα Καλλυντικά
Στο παλιό πατητήρι του οικήματος βρίσκεται το wellness room Oenotherapy. Από το 2016 η Λένγκα έχει πρωτοπορήσει δημιουργώντας το πρώτο δωμάτιο Ευεξίας σε ελληνικό Οινοποιείο. Ως σύγχρονος οινοτουρίστας ήθελα να δοκιμάσω αυτά τα φυτικά καλλυντικά από το σταφύλι τα οποία έχουν πιστοποίηση από τον ΕΟΦ, φτιάχνονται σε ελληνικό εργαστήριο και τα βρίσκουμε μόνο σε φαρμακεία.
Το πρόσωπό μου αρκετά λιπαρό και η πολύπειρη αισθητικός Πετρούλα, μου πρότεινε τη σταφυλοθεραπεία για την οποία είχα ακούσει τόσα πολλά και νόμιζα ότι ήταν μόνο για γυναίκες. Άντρες και γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αυτήν τη θεραπεία, καθώς το σταφύλι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και την ουσία Ρεβερατρόλη.
Η σταφυλοθεραπεία προσφέρει super λάμψη χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά του σταφυλιού και αφήνει μια αίσθηση κυματιστής φρεσκάδας. Η αισθητικός χρησιμοποίησε φυτικά καλλυντικά της Lenga Oenotherapy, αρχικά γαλάκτωμα καθαρισμού με εκχύλισμα από σταφύλι και χαμομήλι, κατόπιν τονωτική λοσιόν με αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα, ακολούθησε ορός serum λάμψης με βιταμίνη Ε και βλαστοκύτταρα σταφυλιού και στο τέλος λόγω της λιπαρότητας του δέρματός μου την vintage αντιρυτιδική κρέμα εμπλουτισμένη με βλαστοκύτταρα κόκκινου σταφυλιού που προστατεύουν ενεργά τα βλαστοκύτταρα της επιδερμίδας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και καταπολεμούν τη φωτογήρανση του δέρματος.
Η σταφυλοθεραπεία με τα προϊόντα της Lenga Oenotherapy μου δημιούργησε μια απίστευτη αίσθηση φρεσκάδας και χαλάρωσης που διήρκησε μέχρι και την επόμενη μέρα ενώ χάρισε στο πρόσωπό μου λάμψη και υγεία. Η εμπειρία στο wellness room στο Κτήμα Αβαντίς αφορούσε την ευεξία σώματος και την αναζωογόνηση του πνεύματος σε έναν χώρο πετρόκτιστο με ισορροπία ενέργειας δίπλα στο γραφικό αμπελώνα που φαινόταν διακριτικά από το ξύλινο παράθυρο.
Η Ξενάγηση
Το επόμενο κομμάτι της ημέρας περιλάμβανε μια άκρως κατατοπιστική ξενάγηση την οποία έκανε ο ίδιος ο Οινοποιός, Απόστολος Μούντριχας, με μια διάθεση περιγραφική και πηγαία. Ο Απόστολος θεωρεί ότι ο Οινοτουρισμός προάγει το χώρο παραγωγής ως τόπο συνάντησης, πολιτισμού και συνομιλίας. Τα Ληλάντιο Πεδίο που εκτείνεται από τις παρυφές της Δίρφυς ως τη θάλασσα, αποτέλεσε και αποτελεί μια κοιλάδα εύφορη για την οποία έχουν γίνει γνωστοί πόλεμοι στην αρχαιότητα. Σε αυτούς τους πολέμους χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά άλογα καθώς ο άνθρωπος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το άλογο σαν πολεμική μηχανή, κάτι στο οποίο κατέληξε να δημιουργηθεί μια άρχουσα τάξη, οι Ιπποβάτες, ενώ το σύμβολο του Οινοποιείου, ή αλλιώς το οικόσημο είναι το άλογο.
Ο παππούς Απόστολος στις αρχές της δεκαετίας του 90, μετά τη διάλυση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αγροκτημάτων Χαλκίδας ο οποίος υποχρέωνε τη συγκεκριμένη διάθεση σταφυλιών, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό Οινοποιείο εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή του ελληνικού κρασιού. Σε 30 χρόνια έχουν φυτέψει 300 στρέμματα αμπελιών ενώ νοικιάζουν άλλα 300 στρώματα, έχουν δημιουργήσει το Οινοποιείο Anhydrous στη Σαντορίνη και έχουν λάβει περισσότερες από 300 διακρίσεις σε διεθνείς και παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις, έχοντας γεμίσει και αδειάσει το ποτήρι μας κάμποσες φορές.
Ο Απόστολος μας εκμυστηρεύθηκε ότι το κρασί είναι 50% επιστήμη και 50% τέχνη. Το κρασί είναι τρόφιμο και έτσι πρέπει να του συμπεριφερόσαστε, για αυτό ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά, το σταφύλι μπαίνει σε κλούβες, και έρχεται στο οινοποιείο με ψυκτικό θάλαμο για να παγώσει, καθώς όσο πιο παγωμένο τόσο περισσότερα οξέα βγάζει. Η ρόγα του σταφυλιού μπαίνει κατόπιν στο πιεστήριο για να βγει ο μούστος, και ακολούθως βγαίνει ο καθαρός μούστος για να ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση, διαδικασία που μετατρέπει ένα χυμό φρούτων σε ένα διάλυμα που έχει αλκοόλ. Ο ρομαντικός εραστής του οίνου όταν γυρίζει το ποτήρι, ανακαλεί μυρωδιές που θυμίζουν φρούτα.
Το κόκκινο κρασί, έχει τα πολύτιμα συστατικά στο φλοιό του σταφυλιού, στοιχεία που δίνουν το χρώμα, τις ανθοκυάνες και τις ταννίνες, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που συνιστούν όλοι οι γνωστοί καρδιολόγοι. Στα κόκκινα κρασιά βγαίνει ολόκληρη η ρόγα και τα στέμφυλα και οδηγούνται στα βαρέλια για να ωριμάσουν. Το κελάρι του Οινοποιείου, με ελεγχόμενη θερμοκρασία 14ο C και 60% έως 80% υγρασία, ήταν γεμάτο ξύλινα γαλλικά δρύινα βαρέλια με μια επιφάνεια ξύλου να ακουμπάει στο βαρέλι για να μυρίζει ξύλο στο τελικό αποτέλεσμα. Τα βαρέλια αγοράζονται από τη Γαλλία, με βάση το νόμο του Λουδοβίκου, ευρωπαϊκή δρυς σε κάθε ηλικία και πιστότητα, και τα οποία φτιάχνονται με την παραδοσιακή μέθοδο του λυγίσματος με φωτιά από τα ροκανίδια που ο τεχνίτης κανονίζει με το μάτι.
Για τον αναγνωρισμένο Οινοποιό Απόστολο Μούντριχα, η ξενάγηση είχε μια κατακλείδα. Το κρασί έχει άπειρες μεταβλητές, σαν έναν εμπνευσμένο chef, αποτελεί μια δημιουργία που κατά το ένα ήμισυ υπόκεινται σε μεθοδολογικούς κανόνες και κατά το άλλο ήμισυ είναι τεχνική, αίσθηση και φαντασία.
Η Μουσική
Η μελωδία του κρασιού μετουσιώθηκε και σε μουσική μελωδία από το συγκρότημα των Flashback. Μια ομάδα φίλων από το σχολείο έδωσε το δικό της χρώμα στη μέρα με χαρούμενες συγχορδίες που έπαιζαν τραγούδια από κλασική ντίσκο, ρομαντικό Πασχάλη, 80’s και 90’s. Ο front man του συγκροτήματος Δημήτρης Γεωργακέας ετοίμασε ένα μουσικό πρόγραμμα το οποίο ανέβασε τη διάθεση, μας γέμισε κέφι και μερικοί χορέψαμε ξέγνοιαστα.
Ο Ταχυδακτυλουργός
Μια μέρα αφιερωμένη στο κρασί θα μπορούσε να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο των πολυάριθμων μικρών μας φίλων; Η Λένγκα και ο Απόστολος, όντας γονείς, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας των παιδιών. Μάλιστα, με ταχυδακτυλουργό ή μάγο όπως φώναζαν τα παιδιά. Ένας αληθινός μάγος λοιπόν με πολλά μαγικά, αληθινά τρικ και πολύ χιούμορ πρόσφερε χαμόγελα στα παιδιά που έγιναν βοηθοί του, τον επευφημούσαν και τον κράτησαν χωρίς κόλπα στην καρδιά τους, ευχαριστώντας τον που απλά έπαιξε μαζί τους.
Η Ομάδα του Κτήματος Αβαντίς
Η ομάδα του Κτήματος Αβαντίς, σε συνεργασία με τον Απόστολο και τη Λένγκα, φρόντισαν ώστε η μέρα να έχει τη λάμψη που χρειαζόμασταν όλοι για να περάσουμε αξέχαστα. Ίσως να μην είναι μυστικό, αλλά διαπιστώσαμε ότι το Κτήμα Αβαντίς μεγαλώνει, προοδεύει και εξελίσσεται χάρη σε αυτήν την υπέροχη ομάδα που μας φιλοξένησε με μοναδικό χαρακτηριστικό το χαμόγελο, το μεγαλύτερο συστατικό της φιλοξενίας.
Η Άννα. Ξεναγός, υποδοχή παρουσιάστρια με σπουδές στο wine tasting, ερωτεύτηκε το κρασί και την επικοινωνία με τον κόσμο που αγαπά το σταφύλι και τα παράγωγά του, εργάζεται στο Κτήμα Αβαντίς 13 χρόνια.
Ο Γιάννης. Σπούδασε ιστορία και έγραψε ένα βιβλίο για τα 96 χρόνια του Νέου Ψυχικού. Ξεκίνησε με πτυχία στο WSPC και εργάστηκε σε εστιατόρια ως οινοχόος και στο Οινοποιείο Άνυδρους το καλοκαίρι. Έχει πάθος για το κρασί, αφορμή για να ανακαλύπτει νέα μέρη και νέους δρόμους που οδηγούν στους ανθρώπους του κρασιού.
Η Ράνια. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σημειώνω άξια συνάδελφός μου, αναδεικνύει μέσα από το κρασί την αγάπη της για την ποιότητα που δρομολογείται από το επίπεδο των ανθρώπων μέχρι το τελικό προϊόν.
Ο Μπάμπης. Ερασιτέχνης αλλά ικανός chef, εραστής του κρασιού και των ανθρώπων, φανατικός της Λένγκας και του Απόστολου, μας πλημμύρισε γεύσεις με τα πιάτα που ετοίμασε.
Ο Τάσος. Σπουδάζει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, ήταν στο Οινοποιείο Anhydrous στη Σαντορίνη για δύο χρόνια και αγάπησε το κρασί χάρη σε αυτήν την εμπειρία του.
Η Ελευθερία. Με σπουδές οινολογίας – αμπελουργίας έκανε πρακτική στο Κτήμα Αβαντίς, ήταν συνεπής και μεθοδική και συνέχισε να εργάζεται σε αυτό το όμορφο περιβάλλον ακολουθώντας το όνειρό της.
Η Δέσποινα. Η υπεύθυνη Λογιστηρίου του Κτήματος Αβαντίς, με δύο ιδιότητες μουσικοπαιδαγωγός και σπουδές στη λογιστική και πληροφορική, μετά την εργασία της στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέλαβε τη σημαντική αυτή θέση.
Η Πετρούλα. Έχει σπουδάσει αισθητικός, είναι η Beauty Expert και υπεύθυνη Πωλήσεων των Lenga Oenotherapy και θεραπεύτρια στο Oenotherapy Welnness.
Η παρέα
Η συντροφιά των ανθρώπων που μοιραστήκαμε τη μέρα του οινοτουρισμού, ήταν ανεκτίμητη, καθώς εξομολογηθήκαμε ιστορίες, περιπέτειες, φιλοσοφίες και φυσικά απλά συζήτηση και προβληματισμούς, αλλά πάνω από ενωθήκαμε χάρη στην ίδια αγάπη για την οινική κουλτούρα.
Αυτό το πάθος για το κρασί ήταν που έκανε την παρέα του Νίκου Κατσούρη, να αφήσει τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και την Κηφισιά και να ταξιδέψει ως το Μύτικα και το Κτήμα Αβαντίς. Μια παρέα ανθρώπων που εκτός από φωτογραφίες στον αμπελώνα και stories στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθαν από μακριά γνωρίζοντας το Κτήμα Αβαντίς, διαβάζοντας πληροφορίες για τα κρασιά και αποκτώντας εμπειρία από πολλά ταξίδια. Ο οίνος για αυτούς τους οδοιπόρους του Ληλάντιου Πεδίου, με καταγωγή από τη Νάξο και την Κεφαλονιά, αποτελεί λατρεία και η επίσκεψη στο συγκεκριμένο Οινοποιείο είναι μια μορφή εξέλιξης στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την έννοια του οινοτουρισμού.
Το ηλιοβασίλεμα
Μια αληθινή γιορτή της οινικής κουλτούρας αλλά και της κοσμετολογίας έμοιαζε να τελειώνει. Το ηλιοβασίλεμα έσκασε πάνω από τον πράσινο αμπελώνα και ιριδίζοντα χρυσοκόκκινα χρώματα έβαψαν τον ουρανό. Το μωβί σούρουπο μας υπενθύμιζε ότι μια αξέχαστη εμπειρία έφτασε στο τέλος της. Ήταν μια εμπειρία που τυχαίνει σπάνια στη ζωή ενός ανθρώπου, μια εμπειρία πολύτιμη και ανεξίτηλη σε εκείνη τη μνήμη που έχουν χαραχτεί αρώματα, αισθήσεις, γεύσεις. Ζήσαμε μια μέρα αφιερωμένη στο αμπέλι, τον οίνο και τα καλλυντικά παράγωγά του. Μοιραστήκαμε με ανθρώπους τις δικές μας ιστορίες ζωής όπως και την ίδια αγάπη για το κρασί και φεύγουμε με πλούσια συναισθήματα στην ψυχή μας, αλλά και τα σπουδαία κρασιά του Κτήματος Αβαντίς στις αποσκευές μας. Αφήσαμε όμως και ένα κομμάτι πίσω μας που συνδέεται με το μεγαλείο του αμπελοοινικού πολιτισμού και αναχωρήσαμε με μια υπόσχεση, τόσο στη Λένγκα και όσο και στον Απόστολο.
Να είστε πάντα τόσο δημιουργικοί και εμείς θα ξανάρθουμε.