Οίνοι LALARI κρασί Σκύρος

Οίνοι LALARI: Ένα ταξίδι στην αμπελοοινική παράδοση της Σκύρου

Οι εκλεκτοί οίνοι LALARI αντικατοπτρίζουν την οινοαμπελουργική κουλτούρα της Σκύρου, εκφράζουν μνήμες και συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα συνδιαλέγονται με ένα μοναδικό ταξίδι σε ένα αληθινό διονυσιακό τελετουργικό

Το Λαλάρι είναι το βότσαλο και συμβολίζει την πέτρα που κυλάει. Στη Σκύρο, τα παλαιότερα χρόνια, πολλοί κτηνοτρόφοι, αλλά και η εργατική τάξη, από την παραθαλάσσια περιοχή που συνήθως διέμεναν, δηλαδή τον Κάμπο ή τα Κοχύλια και τα Μαγαζιά, ανέβαιναν στη Χώρα και τα εκεί καφενεία της, για να απολαύσουν κρασί και μεζέ. Σε μια αντιπαραβολή με το Διόνυσο, το θεό του τρύγου, του κρασιού και του γλεντιού, οι γλεντζέδες και μερακλήδες Σκυριανοί κατρακυλούσαν σαν πέτρες κατηφορίζοντας, μοιάζοντας με Λαλάρι που πέφτει στη θάλασσα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την οινική μυσταγωγία της χαράς και της ευθυμίας.

Αυτή η φιλοσοφία του κεφιού και της σκυριανής γαστρονομίας, αποτυπώνεται έντεχνα στα εκλεκτά κρασιά LALARI, τα οποία εσωκλείουν την ιστορία του νησιού και αποτυπώνουν τη συνέχιση μιας οινικής κληρονομιάς που είναι πολύ πλούσια.

Η Φιλοσοφία

Η ομάδα του Οινοποιείου LALARI, με προεξέχουσα την οικογένεια Νικολάου έχει ξεκινήσει από το 2014 να καλλιεργεί αμπέλια, ενώ διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να επαναφέρει την αμπελοκαλλιέργεια στο νησί, η οποία χτυπήθηκε τη δεκαετία του 50 από το μικρόβιο της φιλοξήρας που έπληξε την παραγωγή.

Το νησί έχει ιδιαίτερη παράδοση στο κρασί, συγκεκριμένα παλαιότερα υπήρχαν εξαγωγές, καθώς πλοία έρχονταν στη Σκύρο ως τον ενδιάμεσο σταθμό και τη μέση στάση, και στο λιμάνι της φορτώνονταν κρασιά από τις νησιώτικες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία μαζί με τη σκυριανή οινική παραγωγή ταξίδευαν στα διάφορα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.

 

Οι ποικιλίες

Στη Σκύρο οι άνθρωποι του LALARI έχουν 30 στρέμματα αμπέλια, τα οποία και θέλουν να τα αυξήσουν, δίνοντας ώθηση σε αυτήν την προσπάθεια. Οινοποιούν λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη, Sauvignon Blanc και ερυθρές ποικιλίες όπως Merlot, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon, αποδίδοντας το περιβάλλον και το μικροκλίμα του νησιού σε μοναδικά κρασιά.

Τα κρασιά

Η βασική ετικέτα είναι το Λευκό LALARI το οποίο περιέχει 80% Sauvignon και 20% Μαλαγουζιά. Πρόκειται για έναν λευκό οίνο από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται, οινοποιούνται και εμφιαλώνονται με αφοσίωση, για την αναβίωση της αμπελοοινικής παράδοσης της Σκύρου. Συνιστά τη σύζευξη δύο ποικιλιών που προσδίδουν αρώματα εσπεριδοειδών φρούτων.

Το ερυθρό LALARI με σύσταση 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot και 20% Grenache Rouge αποτελεί το πάντρεμα τριών ποικιλιών που δημιουργούν ένα προϊόν με αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας, ενώ ωριμάζει για 11 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Κατά την διάρκεια εκχύλισής του προσθέτουν επιπλέον στέμφυλα που παίρνουν μετά το πέρας της εκχύλισης του LALARI ροζέ ώστε να έχουν επιπλέον αρωματικά, σταθεροποιητικά και άλλα συστατικά που βοηθούν στη ωρίμανση αλλά και στον τελικό οργανοληπτικό χαρακτήρα του ερυθρού LALARI.  

Το ροζέ LALARI φτιάχνεται από τιs ποικιλίες Grenache rouge και Merlot που δίνουν ένα υπέροχο ροζ χρώμα, γλυκά αρώματα ανθέων και φρέσκων φρούτων.

Τα κρασιά αυτά έχουν αρκετή οξύτητα, καθώς υπάρχει ήπια ωρίμανση στο σταφύλι το οποίο δίνει οξύτητες στο κρασί.

Επίσης ο Ροδίτης LALARI ωριμάζει σε δεξαμενή, βγαίνει από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι, ενώ η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη για τη συγκεκριμένη ποικιλία καθώς είχε τέλεια ωρίμαση. 

Το Ασύρτικο Barrel Aged περνάει από δρύινα γαλλικά βαρέλια, ελαφριού καψίματος, η παραμονή στα βαρέλια με τις  λεπτές λάσπες για 6 μήνες έχει ως αποτέλεσμα ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου κρασιού να είναι λιπαρός, να αφήνει μια απίθανη αίσθηση ψωμιού, αλλά και να έχει επίγευση ξηρών καρπών. Η οξύτητα και το ph που διαθέτει η ποικιλία, συντηρεί τον ζωηρό χαρακτήρα της κατά τη διάρκεια ωρίμανσης στα δρύινα βαρέλια.  

LALARI σημαίνει μια παράδοση που βρίσκεται κρυμμένη στο βάθος του χρόνου και αντανακλά την αμπελουργία στη Σκύρο, έχοντας ως απώτερο στόχο να μας μεταδώσει τον τρόπο που οινοποιούνταν το κρασί στο νησί και τα δικά του αμπελοτόπια. 

Οι εκλεκτοί οίνοι LALARI αντικατοπτρίζουν την οινοαμπελουργική κουλτούρα της Σκύρου, εκφράζουν μνήμες και συναισθήματα, ενώ ταυτόχρονα συνδιαλέγονται με ένα μοναδικό ταξίδι σε ένα αληθινό διονυσιακό τελετουργικό, το οποίο μας υπόσχεται μια γευσιγνωστική ιστορία γεύσεων και αρωμάτων, συγκεντρωμένη απερίφραστα σε ένα ποτήρι κρασί.

Σκύρος

Τηλέφωνο: 2222092210 & 2222096000

Instagram: ktimanikolaou

Tik Tok: ktima_nikolaou_winery

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή
GHETTOMAGAZINE
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.