Η φυτοφαγική διατροφή σε όλες τις παραλλαγές της, με τη μορφή vegan και vegetarian, έχει εισαχθεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας και έχει δημιουργήσει όχι μόνο μια τάση αλλά και έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
Η χορτοφαγία δημιουργήθηκε ως όρος το 1944 από τη Vegan Society, ενώ το 1949 απέκτησε τον δικό της ορισμό από τον Leslie J. Cross. Η βασική της αξία είναι «η χειραφέτηση των ζώων από την εκμετάλλευση του ανθρώπου». Παρόλα αυτά, η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η λέξη vegetarian και χαρακτήριζε ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, ήταν το 1830.
Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σπόροι, δημητριακά και σιτηρά, αλλά και ξηροί καρποί, είναι τα λεγόμενα plant-based υλικά τα οποία σε διάφορους συνδυασμούς και με ευφάνταστες παραλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μοναδικά πιάτα. Υπάρχει ακόμη και η έννοια του flexitarian, που συμπεριλαμβάνει όλους εκείνους που προσπαθούν να μειώσουν το κρέας εισάγοντας στη διατροφή τους σταδιακά τη φυτοφαγική δίαιτα.
Η νηστεία και η Σαρακοστή εδώ και πολλά χρόνια συντηρώντας τη θρησκευτική παράδοση και αποτελώντας βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής προσθέτουν αξία στο vegan και vegetarian κίνημα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, με το διπλάσιο αριθμό φυσικών φονικών κυττάρων έναντι εκείνων που καταναλώνουν κρέας. Οι φυτικές ίνες σε υψηλά ποσοστά στο καθημερινό διατροφικό πλάνο μειώνουν επιπλέον την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η χορτοφαγική δίαιτα σχετίζεται με τη μείωση του βάρους και τον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη, προλαμβάνοντας ή και ρυθμίζοντας το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η συσσώρευση της γαλακτόζης στο αίμα, με την κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών, είναι μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες. Η διατροφή που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί μέσω διάφορων βιολογικών μηχανισμών στον οργανισμό να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, ορμονών που σχετίζονται με τη μορφή καρκίνου του μαστού.
H ομάδα του Ghetto Magazine ρώτησε τους chef στα spot της πόλης, δοκίμασε πολλά φυτοφαγικά και plant-based πιάτα, μίλησε με τους επιχειρηματίες της εστίασης και παρουσιάζει το μεγαλύτερο vegan και vegetarian Οδηγό της Χαλκίδας που έχει γίνει ποτέ, υμνώντας τη φυτοφαγική διατροφή με αφορμή τις ευφάνταστες και πολύ νόστιμες επιλογές που υπάρχουν τριγύρω μας.
Demetra – Plant Based Macrobiotic Restaurant
Θέλεις νηστεία που θα σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς σωματικά και πνευματικά; Στο Demetra θα απολαύσεις κάθε μέρα ένα ξεχωριστό, πλήρες, υγιεινό Μακροβιοτικό γεύμα που θα τέρψει σώμα και πνεύμα. Θέλεις vegan νηστεία με σουβλάκια; Στο Demetra θα βρεις τα πιο νόστιμα τυλιχτά της πόλης με γύρο tempeh, γύρο seitan και σουτζουκάκια φακής, μαγιονέζα, τζατζίκι αμυγδάλου και γιαούρτι από tofu όλα χειροποίητα μέσα σε νηστίσιμες πίτες χωρίς ορό γάλακτος και γιαούρτι. Το φαγητό στο Demetra είναι εμπειρία και μία ματιά στις κριτικές θα το επιβεβαιώσει.
Βαρατάση 5, Χαλκίδα – Τηλ. 2221181423
Fresh
To Fresh αποτελεί το αυθεντικότερο σημείο της πόλης για αληθινό street food. Με άξονα τις παραδοσιακές συνταγές και τις προτάσεις γνωστού chef μας ετοίμασε χειροποίητες vegan και vegetarian λιχουδιές που μυρίζουν γαστρονομική κουζίνα. Το burger με παναρισμένο φρέσκο μανιτάρι πλευρώτους εξέχουσας ποιότητας, χειροποίητη vegan μαγιονέζα με τρούφα μανιταριών, vegan τυρί και δροσερό μαρούλι και ντομάτα, απλά τα σπάει. Σούπερ είναι και η μερίδα μανιταριών που σε χορταίνει απόλαυση, αλλά και το μυρωδάτο Φαλάφελ που γίνεται από την αρχή με το μαγείρεμα του ρεβιθιού για να καταλήξει σε ένα χειροποίητο τυλιχτό που όμοιό του δεν υπάρχει στην πόλη.
Φριζή 1 & Παπαναστασίου, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 77654
Gyros Grill
Το ψητοπωλείο της Χαλκίδας που είναι ευρέως γνωστό για τις ψητές νοστιμιές και βρίσκεται στην Παραλία της πόλης δεν είναι άλλο από το Gyros Grill. Λειτουργεί με την υπέροχη ομάδα του από το 2004 και ξεχωρίζει για το καλό φαγητό που προσφέρει. Για τους fan των vegan και vegetarian επιλογών μας ετοιμάζει μπιφτέκι λαχανικών με αρακά, καρότο, καλαμπόκι και το οποίο συνοδεύει με δροσερή σως vegan ή κανονική. Εντυπωσιακό είναι και το Φαλάφελ με βάση το ρεβίθι που σε χορταίνει και στο μάτι και στο στομάχι.
Πλατεία Αθανάτων 3, Χαλκίδα – Τηλ. 2221074714
L’ Artigiano
Στη L’ Artigiano της Χαλκίδας μπορείς να ανακαλύψεις και να δοκιμάσεις μία μεγάλη ποικιλία από vegan επιλογές, από 100% φυτικές πρώτες ύλες. Μπες τώρα στη L’artigiano και καλή σου όρεξη. Ξεχωρίσαμε το Meat-free Burger Sweet Chilli, με αφράτο vegan ψωμάκι, φυτικό burger Garden Gourmet, 100% φυτικό τυρί, σοταρισμένα μανιτάρια, πίκλες, ψητή ντομάτα, iceberg, σος vegan μαγιονέζα – sweet chilli, τη Σπανακόπιτσα, με ζύμη σικάλεως, σάλτσα ντομάτας, 100% φυτικό τυρί, μίγμα σπανάκι, πράσο, άνηθος, μαϊντανός, φρέσκο κρεμμυδάκι, άσπρο & μαύρο σουσάμι και τα Spaghetti Λαχανικών με ψητά λαχανικά (κολοκυθάκι, μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές), φρέσκο κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο. Αν θέλεις Νηστίσιμη Πίτσα προτείνουμε την Agrotica με σάλτσα ντομάτας, φυτικό τυρί, ελιές, κρεμμύδι, φρέσκα μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, φρέσκια ντομάτα και αν επιλέγεις Νηστίσιμη Σαλάτα η καλύτερη είναι η Greca Φαρφάλες, με ντομάτα, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, πάστα ελιάς, κάπαρη, ρίγανη.
Καλογεροπούλου 13, Χαλκίδα – Τηλέφωνο: 2221 060945
Lobby
Η vegan και vegetarian διατροφή αποθεώνεται στο γνωστό σε όλους μας Lobby, στην Κριεζώτου, με ένα σαρακοστιανό μενού που περιλαμβάνει ορεκτικά και ψαγμένα finger food. Στα ορεκτικά ξεκινάμε από τα spring roll λαχανικών με γλυκόξινη σάλτσα και συνεχίζουμε με τα μανιτάρια σοτέ με κρασί, σκόρδο, θυμάρι και λάδι τρούφας. Οι επιλογές σε Sandwich ή Τορτίγια έχουν ως κύριο υλικό το καλαμάρι, συνοδεία από πατάτες τηγανητές, ντομάτα, iceberg, μουστάρδα, αλλά και τη γαρίδα, που πασπαλίζεται με λευκό ταραμά, ρόκα και ντοματίνια. Άπαιχτο είναι και το Vegan burger με μπιφτέκι λαχανικών, vegan τυρί, σάλτσα ντομάτας, μουστάρδα, καραμελωμένα κρεμμύδια, iceberg, για όλους όσους δεν βγάζουν το burger από τη διατροφή τους και τη Σαρακοστή.
Κριεζώτου 39, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 026545
Passion
Το Passion for life, στο κέντρο της Χαλκίδας, μέσα από διάφορες κουζίνες όλου του κόσμο, μας προτείνει ολοκληρωμένες vegan και vegetarian επιλογές με αναφορές σε ποικίλες γεύσεις από όλο τον πλανήτη, που περιέχουν αυθεντική Passion Identity. Ξεχωρίζει η σειρά Beyond Meat Burger από την οποία προτείνουμε το Vegetarian Burger Blue Cheese, με χειροποίητο vegan μπιφτέκι, blue cheese, baby σπανάκι, ketchup blueberry, αλλά και το Burger τρούφας με χειροποίητο vegan μπιφτέκι, μαρμελάδα μπέικον και κρεμμύδι, σοταρισμένο μανιτάρι Portobello, κατσικίσιο κίτρινο τυρί, κινέζικο λάχανο και μαγιονέζα τρούφας, όπως και το Vegan Burger με χειροποίητο vegan μπιφτέκι, chutney παντζάρι, μπέικον καρύδας, mix λάχανο, πίκλες και μαγιονέζα φρούτων. Επιπλέον vegetarian πρόταση αποτελεί και το Pad Thai, δηλαδή νούντλς καστανού ρυζιού με γαρίδες, γλυκιά πίκλα ραπανιού, ασπράδι αυγού, σως Pad Thai και φιστίκια. Για τους αθλητές, και όχι μόνο, υπάρχει και το Buddha Bowl, διατροφικό μπωλ με πουρέ γλυκοπατάτας, καρέ κολοκύθας, φακές beluga, μαύρα φασόλια, baby σπανάκι, φρούτα εποχής και dressing ταχίνι, ενώ μας περιμένει και μια έκπληξη που δεν είναι άλλη από μια γλυκιά Pinsa με φυστικοβούτυρο, βάση φράουλα και μπανάνα, granola και μέλι.
Ελ. Βενιζέλου 14, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 26191
Το Γουρουνάκι
Το Γουρουνάκι μας καλωσορίζει στη Τζιαρντίνι με ένα ανανεωμένο μενού και δυνατές vegan και vegetarian γεύσεις σε πίτες, σαλάτες και sandwich. Πρώτα επιλέγουμε το Ντάκο, με κρίθινο παξιμάδι, ρόκα, τριμμένη ντομάτα, φέτα ανθότυρο, κάπαρη και αγνό ελαιόλαδο. Τα ψητά Λαχανικά σχάρας αποτελούν μια ξεχωριστή vegan εκδοχή και συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα, σως μουστάρδας, φρέσκια ρίγανη. Τα Μανιτάρια πλευρώτους με μαγιονέζα τρούφας, λιαστή ντομάτα, πατάτα, iceberg συνιστούν μια γαστρονομική πρόταση, ενώ η μοναδική Πίτα χαλούμι, με ντομάτα, πατάτα, λαχανικάς χάρας, πέστο βασιλικού θα σας αποζημιώσει και θα τη βρείτε μόνο εκεί. Για τους λάτρεις του gourmet vegan η Πίτα λαχανικών με μους φέτας, ντομάτα, πατάτα και λαχανικά σχάρας εκφράζει μια μοντέρνα επεξεργασία των αγνών υλικών της μητέρας φύσης.
Τζιαρντίνι 12 & Μιαούλη, Χαλκίδα – Τηλ. 2221080007
Κούλης
Το ψητοπωλείο «Ο Κούλης» είναι συνώνυμο της ποιότητας καθώς βρίσκεται στο χώρο της εστίασης από το 1997. Την περίοδο της Σαρακοστής ο Κούλης δίνει έμφαση στις νηστήσιμες επιλογές που είναι φυσικά και vegetarian αλλά και πεντανόστιμες. Μας έχει ετοιμάσει λοιπόν χειροποίητο μυρωδάτο kebab θαλασσινών που απογειώνει τη γεύση, ζυμωμένο στο χέρι μπιφτέκι καλαμάρι που λιώνει στο στόμα, ένα ονειρικό μπιφτέκι λαχανικών που σε τρελαίνει, και όλα αυτά σε πίτα με vegan σως. Κούλης άλλωστε σημαίνει αυθεντικές γεύσεις που ικανοποιούν όλα τις απαιτήσεις, κάθε εποχή του χρόνου.
Οδός 25ης Μαρτίου και Αντωνίου Νίκα 11, Χαλκίδα
Πας Γυρεύοντας
Το Πας Γυρεύοντας έχει ξεκινήσει την επιτυχημένη πορεία του το 2015 και αποτελεί το απόλυτο ψητοπωλείο στο Κρηπίδωμα Χαλκίδας. Για τη Σαρακοστή μας έχει ετοιμάσει vegan και νηστίσιμες προτάσεις με το μπιφτέκι λαχανικών που φτιάχνεται με φρέσκα λαχανικά να ξεχωρίζει, Το πεντανόστιμο όμως finger food του Πας Γυρεύοντας δεν είναι άλλο από την Πίτα Καλαμάρι, με φρεσκοκομμένες λωρίδες καλαμαριού πασπαλισμένες με λεπτοτριμμένη φρυγανιά, μαρούλι, ντομάτα, ketchup ντομάτας και πατάτες που λιώνει στο στόμα και κάνει τον ουρανίσκο να αποζητά κι άλλη Σαρακοστή.
Τζιαρντίνι 10, Χαλκίδα – Τηλ. 2221022009, 2221088199, 6988089609
Το Χρυσό
Στο Χρυσό, το γνωστό spot που βρίσκεται στην Πλατεία Δικαστηρίων, επί της Αβάντων, θα βρείτε πληθώρα νηστίσιμων επιλογών από πίτες, sandwich, μπάρες δημητριακών και ολόφρεσκων γλυκών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε μια βόλτα από εκεί, να ζητήσετε τα νηστίσιμα προϊόντα και τα απολαύσετε.Tο Χρυσό ξεχωρίζει για τον ιδανικό καφέ και τα snacks που θα συντροφεύσουν την ημέρα σου. Παραγγέλνοντας έναν καφέ σίγουρα θα παρασυρθούμε από
τις αλμυρές και γλυκιές μυρωδιές του χώρου.
Αβάντων 8, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 306503
Ψηστήρι
Το Ψηστήρι, επαναπροσδιορίζει τον όρο vegan και vegetarian διατροφή, όντας ο σταθερός προορισμός για all day απόλαυσεις, στο πιο in σημείο της πόλης, την Παραλία της Χαλκίδας. Ως σήμα κατατεθέν στο φαγητό, μας περιμένει και τη σαρακοστιανή περίοδο τόσο για τα αληθινά και πλούσια φυτοφαγικά πιάτα όσο και για τον υπέροχο χώρο του με θέα τη θάλασσα. Δοκιμάστε απαραίτητα τη γαρίδα που είναι παναρισμένη και σερβίρεται σε πίτα ή τορτίγια με αγγούρι ντομάτα και γλυκιά σάλτσα τσίλι. Ιδιαίτερος είναι ο λιβανέζικος κεφτές Φαλάφελ από ρεβίθια σε ατομική μερίδα με ντιπ γιαουρτιού ή σε αραβική πίτα με λαχανικά, πάπρικα σως γιαουρτιού και σως ταχίνι. Το Μπιφτέκι λαχανικών σε τορτίγια με λαχανικά και σως μουστάρδας είναι πεντανόστιμο, ενώ μια gourmet vegan επιλογή είναι τα μανιτάρια πλευρώτους σε τορτίγια με ντομάτα και σως μπαλσάμικου. Το απίθανο Burger λαχανικών και τα stick λαχανικών με νηστίσιμη μαγιονέζα συμπληρώνουν το πάζλ των φυτοφαγικών γεύσεων στο Ψηστήρι.
Βουδούρη 8, Χαλκίδα – Τηλ. 2221075556