Είμαστε στη Σαρακοστή, η γαστρονομική κουλτούρα της οποίας προτάσσει ιδιαίτερα πιάτα που βασίζονται στη κουζίνα των θαλασσινών, στην επεξεργασία των λαχανικών της εποχής και την απογείωση των ζυμαρικών και των οσπρίων.
Σουπιές με ζυμαρικά, αχινοί, χταπόδι κρασάτο, μαυρομάτικα σαλάτα και κοκκινιστοί γίγαντες, ταραμάς και ζυμαρικά δουλεμένα στο χέρι συνθέτουν ένα σαρακοστιανό τραπέζι που ξεπηδάει από τις σελίδες ενός γαστρονομικού ανθολογίου και σε κάνει να στοχάζεσαι τους οινικούς συνδυασμούς. Ένα τραπέζι με πολλούς μεζέδες και συχνά αντικρουόμενες και έντονες γεύσεις που απαιτεί αντίστοιχα κρασιά με ισχυρή προσωπικότητα. Οι οινικές προσκλήσεις της σαρακοστιανής διατροφής ικανοποιούνται με την επιλογή των εκλεκτών κρασιών του Κτήματος Σαμπάνη, ένα οινοποιείο το οποίο συνεισφέρει ώστε αυτή η περίοδος προετοιμασίας μέχρι το Πάσχα να συνοδεύεται από το ιδανικό winepairing.
Το Κτήμα Σαμπάνη βρίσκεται στην αμπελουργική περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αυλίδας, σε απόσταση μιας ώρας από την Αθήνα, πολύ κοντά στο λιμάνι της Αυλίδας, όπου στην αρχαιότητα συγκεντρώθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις για να καταπλεύσουν στην Τροία.
Η φιλοσοφία του Κτήματος είναι να παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που να εκφράζουν το μοναδικό terroir και το μικροκλίμα της συγκεκριμένης περιοχής, έχοντας πάντα ως ακρογωνιαίο λίθο τον σεβασμό μας στη φύση και το περιβάλλον.
Ο ιδιωτικός γραμμικός αμπελώνας 280 στρεμμάτων, ο οποίος αποτελείται από ημιορεινά αμπελοτόπια με πετρώδη και ασβεστολιθικά εδάφη άριστης αποστράγγισης, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης(500kg/στρέμμα για συμπυκνωμένα αρωματικά και γευστικάχαρακτηριστικά),με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, εγγυάται ηλιοφάνεια και ωρίμανση του φρούτου,που ψύχονται από τον Νότιο Ευβοϊκό, προσδίδοντας αναζωογονητική οξύτητα και εξασφαλίζοντας επιθυμητή ισορροπία στο τελικό αποτέλεσμα.
Το οινοποιείο του Κτήματος Σαμπάνη είναι υπερσύγχρονο και λειτουργεί με βάση την ομαλή φυσική ελεύθερης ροής κυκλοφορία του μούστου, τα πνευματικά πιεστήρια, τις ειδικές δεξαμενές για προζυμωτική εκχύλιση (επαφή με τη φλούδα) λευκών οίνων, τις ανοξείδωτες δεξαμενές διπλού τοιχώματοςγια λευκή και ερυθρή οινοποίηση με αυτοματοποιημένο σύστημα ψύξης, όπως και την ισοβαρική γραμμή εμφιάλωσης.
Η Σαρακοστή στο Κτήμα Σαμπάνη συνιστά μια μοναδική γαστριμαργική περιπέτεια στην οποία τα πιάτα της ιδιάζουσας αυτής περιόδου αγκαλιάζονται γευστικά από κρασιά που αποθεώνουν τις ιδιαίτερες γεύσεις της. Για αυτό λοιπόν το Κτήμα Σαμπάνη θεωρεί τη σαρακοστιανή γαστρονομία μια πρόκληση στην οποία αντιπαραβάλλει 4 ανεκτίμητης αξίας κρασιά:
- KTHMA ΣΑΜΠΑΝΗ – ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ Premium Selection
Η Οινοποίησηγίνεται με Κρυοεκχύλιση 12 ωρών,με επιλεγμένες ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ η ωρίμανση στις φίνες οινολάσπες διαρκεί για 2 μήνες και μετά εμφιάλωση. Τα γευστικά του χαρακτηριστικά συνοψίζονται στο χρυσοκίτρινο χρώμα, έντονα ανθικά (λευκό τριαντάφυλλο, βιολέτα) και φρουτώδη αρώματα με φρέσκες νότες ροδάκινου και ανανά να κυριαρχούν.
Η Μαλαγουζιά του Κτήματος Σαμπάνη συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά και ψητά ψάρια, σπαγγέτι με θαλασσινά, πλούσια και έντονα τυριά και σαλάτες, ενώ έχει διακριθεί με ΒronzeMedalOlympAwards 2019 και το SilverMedalOlympAwards 2018
- KΤΗΜΑ ΣΑΜΠΑΝΗ- ELIXIR Premium Selection
Για την παρασκευή του Elixir η συγκομιδή των σταφυλιών της ποικιλίας Λημνιώνα γίνεται με το χέρι και κατά τις βραδινές ώρες από ημιορεινούς αμπελώνες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αυλίδας. Η οινοποίηση γίνεται με σύντομη κρυοεκχύλιση και μικρής διάρκειας εκχύλιση, σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αναστολή της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Γευστικά χαρακτηρίζεται από το απαλό σομόν χρώμα εμπνευσμένο από τα ροζέ της Προβηγκίας, όπως και τα πολύ εκφραστικάαρώματα κόκκινων φρούτων στη μύτη και άγρια φράουλα, άνθη, καραμέλα βουτύρου και μεσογειακά βότανα.
Το ELIXIRPremiumSelection του Κτήματος Σαμπάνη συνοδεύει ποικιλίες φρούτων, μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, sushi και πίτσες, όπως επίσης καταναλώνεται ευχάριστα και μόνο του, ως απεριτίφ.
- KTHMA ΣΑΜΠΑΝΗ-ΑΣΥΡΤΙΚΟ
Η συγκομιδή του καρπού γίνεται με το χέρι από ημιορεινούς αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με νότιο-ανατολικό προσανατολισμό στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αυλίδας. Η Οινοποίηση γίνεται με Κρυοεκχύλιση 12 ωρών, η επιλογή μούστου που βγαίνει με ελεύθερη ροή (μέχρι 0.2 bar) και η ωρίμανση στις λεπτές οινολάσπες για 2 μήνες.
Διαθέτει διαυγές, χρυσαφένιο χρώμα με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και συμπυκνωμένες γεύσεις από ώριμα φρούτα εσπεριδοειδών, όπως μοσχολέμονο, αλλά και πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως ροδάκινο, τα οποία εξισορροπούνται από την τραγανή και δροσιστική οξύτητα αυτής της πολυδύναμης ελληνικής ποικιλίας. Μια ορυκτότητα και ο petrol χαρακτήρας της ποικιλίας εμπλουτίζουν την επιθυμητή πολυπλοκότητα.
Το Ασύρτικο του Κτήματος Σαμπάνη συνοδεύει θαλασσινά και ψάρια και έχει διακριθεί με το GoldMedalOlympAwards 2019.
- KTHMA ΣΑΜΠΑΝΗ-MAYROKOYNTOYRA Off-Dry Rose
Για την παρασκευή της Μαυροκουντούρας η συγκομιδή των σταφυλιών της ομώνυμης ποικιλίας γίνεται με το χέρι και κατά τις βραδινές ώρες από ημιορεινούς αμπελώνες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αυλίδας. Ακολουθείται σύντομη κρυοεκχύλιση και οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αναστολή της μηλογαλακτικής ζύμωσης και διατήρηση κάποιων διακριτικών υπολειμματικών ζαχάρων
Διαθέτει απαλό σομόν χρώμα και πολύ εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων στη μύτη, όπως φράουλα καθώς και μια υποψία ανθικών στοιχείων. Το στόμα είναι φρουτώδες με πάχος που εξισορροπείται από μια δροσιστική και αναζωογονητική οξύτητα και συμπληρώνεται από μια βελούδινη στρογγυλή και ελαφρώς μπαχαρώδη επίγευση.
Η Μαυροκουντούρα του Κτήματος Σαμπάνη συνοδεύει αρμονικά σολωμό, ασιατική αλλά και spicy κουζίνα, sushi, μπαρμπούνια τηγανητά, ομελέτα με σπαράγγια, πιπεριές γεμιστές και πίτσες, όπως επίσης και καταναλώνεται ευχάριστα και μόνο του, ως απεριτίφ.
Κτήμα Σαμπάνη
Άγιος Ιωάννης Αυλίδας – Επαρ.Οδ. Ριτσώνας – Βαθίου
Τηλ. 693 7400622
Facebook: Ktima Sabani – Domaine Sabanis – Instagram: domainesabanis