Οι λίμνες ζωντανεύουν μέσα από τα ορυχεία – Αλπικές εικόνες στην Βόρεια Εύβοια

Τα παλιά ορυχεία της Βόρειας Εύβοιας που στην θέση τους η φύση δημιούργησε λίμνες – Το μοναδικό τοπίο σε εικόνες Όταν η φύση επουλώνει τις πληγές της, το κάνει εντυπωσιακά καλά. Ακόμη και μια κατεστραμμένη βιομηχανική περιοχή μπορεί να επανακάμψει και να μετατραπεί σε έναν έξοχο βιότοπο. Αρκεί το περιβάλλον να αφεθεί στην ησυχία του. […]

Τα παλιά ορυχεία της Βόρειας Εύβοιας που στην θέση τους η φύση δημιούργησε λίμνες – Το μοναδικό τοπίο σε εικόνες

Όταν η φύση επουλώνει τις πληγές της, το κάνει εντυπωσιακά καλά. Ακόμη και μια κατεστραμμένη βιομηχανική περιοχή μπορεί να επανακάμψει και να μετατραπεί σε έναν έξοχο βιότοπο. Αρκεί το περιβάλλον να αφεθεί στην ησυχία του. Αυτό συνέβη στα ορυχεία λευκόλιθου της Βόρειας Εύβοιας. Σήμερα στους «κρατήρες» και στους διαμορφωμένους αναβαθμούς που είχαν δημιουργηθεί από τις εξορύξεις σχηματίστηκαν 14 λίμνες και έλη και η βλάστηση επέστρεψε.

Φωτογραφία: Giannis Almpanis
Το σύστημα ξαναγεννιέται

Αυτά τα υπόγεια ύδατα τροφοδοτούν τις λίμνες και δημιουργούν ένα οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη παρυδάτιας πανίδας και χλωρίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ορυχείο στο Παρασκευόρεμα Μαντουδίου που μετετράπη σε λίμνη από την εκτόνωση υπογείων υδάτινων ρευμάτων.

Φωτογραφία: Giannis Almpanis

Εκτός από λίμνες στην περιοχή των ορυχείων λευκόλιθου στη Βόρεια Εύβοια έχουν σχηματιστεί και έλη στα σημεία όπου εναπόθεταν τα υπολείμματα των πετρωμάτων (αδρανή υλικά) μετά την επεξεργασία τους. Εκεί είχαν δημιουργηθεί «υποδοχές» οι οποίες σήμερα συγκεντρώνουν τα νερά της βροχής. Οι λίμνες και τα έλη που «γέννησε» η φύση στην περιοχή διαφέρουν τόσο ως προς τα υδρολογικά χαρακτηριστικά τους όσο και ως προς τη βλάστηση και την πανίδα που αναπτύσσεται.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ghetto Magazine (@ghettomag_)

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top