φωτιές Εύβοια Μάτι γυναίκες

Οι φωτιές στην Εύβοια και το Μάτι επηρέασαν περισσότερο τις γυναίκες

Μια νέα έρευνα που θέτει στο επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και την έμφυλη ισότητα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας και τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Women On Top, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την SUSTAINABLEWE και τη συνδρομή ερευνητών και ερευνητριών του ΕΚεΠεΚ του Παντείου …

Οι φωτιές στην Εύβοια και το Μάτι επηρέασαν περισσότερο τις γυναίκες Διαβάστε Περισσότερα »

Μια νέα έρευνα που θέτει στο επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και την έμφυλη ισότητα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας και τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Women On Top, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την SUSTAINABLEWE και τη συνδρομή ερευνητών και ερευνητριών του ΕΚεΠεΚ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποιήθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες, όπως και άλλες, ευάλωτες, κοινωνικές ομάδες, επηρεάζονται δυσμενέστερα από το φαινόμενο σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, αλλά συμμετέχουν λιγότερο από όσο χρειάζεται στις στρατηγικές και τις δράσεις για την αντιμετώπισή του.

Σημειώνεται ότι η όξυνση των ανισοτήτων για τις γυναίκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, γίνεται εμφανής στον γεωργικό και τον τουριστικό τομέα, αλλά και κατά την έκθεσή τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, τις οποίες οι γυναίκες είναι -για κοινωνικούς κυρίως λόγους, λιγότερο έτοιμες να αντιμετωπίσουν.

Επιπρόσθετα, η διαβίωση των γυναικών κατά τη διάρκεια των μεγάλων αυτών καταστροφών γίνεται δυσκολότερη και λόγω της φτώχειας που εκείνες πιο συχνά αντιμετωπίζουν, αλλά και λόγω της αύξησης των φαινομένων έμφυλης βίας που παρουσιάζεται κατά τις περιόδους αυτές. Οι προκλήσεις αυτές, μάλιστα, δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε αρκετές περιοχές ανεπτυγμένων κρατών, όπως φυσικά και στην Ελλάδα.

Παρά τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, οι καταστροφές από τις πυρκαγιές στο Μάτι και την Εύβοια, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να έχουν πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες και τα κορίτσια των περιοχών αυτών.

Την ίδια ώρα, η δυσκολία διατήρησης της ενεργειακής ασφάλειας, η εξασφάλιση πόσιμου νερού και η μεγέθυνση του ψηφιακού χάσματος ανδρών γυναικών, υπογραμμίζουν, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ακόμη περισσότερο τη σημασία καταπολέμησης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που εμποδίζουν την ενδυνάμωση των γυναικών, η οποία θα επιτρέψει να καταστούν και οι ίδιες πολύτιμοι παράγοντες διαχείρισης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Προς το παρόν, έχει δημοσιευτεί μόνο το πρώτο μέρος της έρευνας, ενώ τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο του 2022. Απώτερος στόχος της εν λόγω μελέτης είναι να συμβάλει στην κάλυψη του κενού δεδομένων που παρατηρείται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Θα διερευνηθούν ποσοτικά και ποιοτικά οι ακριβείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητα και τις προοπτικές των γυναικών στην Ελλάδα και θα προταθούν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών αλλά και για την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε κάθε πρωτοβουλία και πολιτική που αποσκοπεί στην κλιματική προσαρμοστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Πηγή: powergame.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: INTIME

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top