Coldplay live οικολογικά αποτύπωμα άνθρακα περιοδεία

Οι Coldplay κάνουν live «οικολογικά»: Κατά 59% μικρότερο το αποτύπωμα άνθρακα της περιοδείας τους

Οι Coldplay ανακοίνωσαν ότι μείωσαν το αποτύπωμα άνθρακα της περιοδείας τους κατά 59% σε σύγκριση με την προηγούμενη παγκόσμια περιοδεία τους.

|Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024|

Το επίτευγμά τους αυτό επιτεύχθηκε, χάρη στην αξιοποίηση κάποιων δημιουργικών μεθόδων, μεταξύ των οποίων είναι οι ειδικές πίστες χορού που επιτρέπουν στους θαυμαστές τους να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, τα ανακυκλώσιμα βραχιολάκια LED και τα ταξίδια του συγκροτήματος με το τρένο – όπου αυτό είναι εφικτό.

Τη Δευτέρα το βρετανικό συγκρότημα ανακοίνωσε: «Με χαρά αναφέρουμε πως οι άμεσες εκπομπές CO2e για τα πρώτα δύο χρόνια αυτής της περιοδείας είναι κατά 59% λιγότερες από την προηγούμενη περιοδεία (2016-17), συγκρίνοντας show-by-show».

Το 2021 το συγκρότημα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ένα σχέδιο 12 σημείων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, δύο χρόνια αφότου ο frontman Chris Martin υποσχέθηκε να μην περιοδεύσει ξανά εκτός και αν γίνει με βιώσιμο τρόπο και με «θετικό αντίκτυπο».

Η υπόσχεση του συγκροτήματος για την παγκόσμια περιοδεία Music of the Spheres, που ξεκίνησε το 2022, ήταν να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή σόου, τις μεταφορές, τα ταξίδια μπάντας και πληρώματος κατά «τουλάχιστον 50%».

 

Δύο χρόνια αργότερα, το συγκρότημα λέει ότι έχει ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό – με τη βοήθεια των θαυμαστών του. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ήρθαν σε μια από τις συναυλίες μας και βοήθησαν στη φόρτιση των μπαταριών του σόου με τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τις ειδικές πίστες χορού», ανέφεραν σε μια δήλωση στον ιστότοπό τους.

«Όλοι όσοι έχουν φτάσει με τα πόδια, το ποδήλατο, το κοινόχρηστο αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλοι όσοι έρχονται με επαναγεμιζόμενα μπουκάλια νερού ή επέστρεψαν το βραχιολάκι LED τους για ανακύκλωση. Και όλους όσοι έχουν αγοράσει εισιτήριο, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε ήδη φυτέψει ένα από τα επτά εκατομμύρια δέντρα μέχρι στιγμής.

»Ως μπάντα και ως βιομηχανία, απέχουμε πολύ από εκεί που πρέπει να είμαστε στον τομέα αυτό. Αλλά είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια όλων μέχρι στιγμής και χαιρετίζουμε όλους όσοι καταβάλλουν προσπάθειες να ωθήσουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στις συναυλίες των Coldplay χρησιμοποιούνται ειδικές πίστες χορού που παράγουν ηλεκτρισμό μέσω του κοινού που πηδά πάνω-κάτω σε ειδικά προσαρμοσμένα πλακάκια. Κατά τη διάρκεια του σόου, οι θαυμαστές ενθαρρύνονται επίσης να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία, μαζί με τις ηλιακές εγκαταστάσεις και τις πίστες χορού, φορτίζουν μικρότερες περιοχές σκηνής κατά τη διάρκεια των συναυλιών, καθώς και σταθμούς φόρτισης τηλεφώνου, φορητού υπολογιστή και εργαλείων για το προσωπικό.

Τα δεδομένα των Coldplay συγκεντρώθηκαν από την επιχείρηση βιωσιμότητας Hope Solutions και οι ισχυρισμοί τους επαληθεύτηκαν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ο καθηγητής του MIT John E Fernandez επαίνεσε το συγκρότημα που «έδωσε το παράδειγμα… για να οδηγήσει ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία προς την αληθινή και ανθρώπινη βιωσιμότητα». «Με κάθε επόμενο χρόνο της περιοδείας τους… Οι Coldplay διαμορφώνουν μια τροχιά προς ένα χαμηλών εκπομπών άνθρακα δίκαιο μέλλον βιοποικιλότητας», είπε ο Fernandez.

Τον περασμένο Ιούλιο, μια ενδιάμεση έκθεση έδειξε ότι το συγκρότημα δεν είχε πετύχει τον στόχο του, επιτυγχάνοντας μείωση 47% στις εκπομπές άνθρακα. Αλλά τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε το συγκρότημα υποδηλώνουν ότι η περιοδεία έχει γίνει πιο αποτελεσματική όσο συνεχίζεται. Το συγκρότημα ισχυρίζεται ότι «το 72% όλων των απορριμμάτων έχει εκτραπεί από τους χώρους υγειονομικής ταφής και έχει αποσταλεί για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση», από 66% το 2023.

Δεκαοκτώ συναυλίες τροφοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από ένα σύστημα μπαταριών, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένες μπαταρίες BMW. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας έχουν επίσης χρηματοδοτηθεί δύο ηλιακά τροφοδοτούμενα «αναχαιτιστικά ποταμού καθαρισμού ωκεανών».

Για κάθε εισιτήριο που έχει πωληθεί – 7 εκατομμύρια μέχρι στιγμής – φυτεύτηκε ένα δέντρο μέσω της παγκόσμιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης One Tree Planted για την αναδάσωση.

Οι περιοδείες καλλιτεχνών μπορούν να αποβούν εξαιρετικά ρυπογόνες, ιδιαίτερα όταν οι χώροι απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους. Καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift έχουν επικριθεί για την υπερβολική χρήση ιδιωτικών τζετ για περιοδείες και προσωπική χρήση.

Ενώ οι Coldplay βασίζονται στα αεροπορικά ταξίδια για τις περισσότερες συναυλίες τους, ο Martin έχει δεσμευτεί να ταξιδεύει με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου είναι δυνατόν – για παράδειγμα, έφτασε για τις συναυλίες του συγκροτήματος στο Κάρντιφ με το τρένο. Το Σάββατο, 8 Ιουνίου, οι Coldplay δίνουν συναυλία στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ.

 

Με πληροφορίες από Gurdian / Πηγή: lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top