Burger, μια αμαρτωλή ηδονή με δυνατές συγκινήσεις που εσωκλείονται σε μια μπουκιά, υφές τραγανές, υφές που αντιστέκονται, που λιώνουν, που μαστιχώνουν. Υπάρχουν διαφορετικές «σχολές» για όλα τα γούστα, κάποιοι θέλουν το burger τους πύργο, με τροφαντά μπιφτέκια, αλλεπάλληλες στρώσεις από μπέικον, τυριά, μανιτάρια, ακόμη και τηγανητά αυγά, ενώ άλλοι προτιμούν πιο μίνιμαλ εκδοχές, τύπου smashed. Τα τελευταία χρόνια το burger γίνεται τάση, εμπεριέχει έμπνευση, αποτελεί φαγητό της γρήγορης πείνας και κερδίζει τη δημοσιότητα που του αντιστοιχεί, κλέβοντας την παράσταση από τα κατορθώματα της μοριακής μαγειρικής.
Το μπιφτέκι αν και είναι ταυτισμένο με την Αμερικάνικη κουλτούρα, έχει διαφορετικό τόπο καταγωγής, καθώς περίπου στα 1200 μ.Χ. στα υψίπεδα της κεντρικής Ασίας, οι πολεμιστές του Μογγόλου οπλαρχηγού Τζένγκις Χαν, κιμαδοποίησαν πρώτοι το σκληρό κρέας, δίνοντάς του στρογγυλή μορφή, μεταφέροντας κατόπιν τη συνταγή στις κατεχόμενες περιοχές. Η συνταγή αργότερα έφτασε στην Ευρώπη και με το μεταναστευτικό κίνημα του 19ου αιώνα οδηγήθηκε και στην Αμερική. Πολύ παλιότερα επίσης, στις ρωμαϊκές συνταγές του Marcus Gavius Apicius τον 4ο αιώνα, υπάρχει λεπτομερής αναφορά στην Isicia Omentata, ένα μπιφτέκι από βοδινό κρέας αναμεμειγμένο με κουκουνάρια, πράσινα πιπέρια και γλυκό λευκό κρασί.
Φυσικά, ο πρόγονος του χάμπουργκερ από την πλευρά του ψωμιού είναι το σάντουιτς, καθώς πολλοί διεκδικητές του ονόματος hamburger έβαζαν το μπιφτέκι μέσα σε δύο απλές φέτες ψωμί προτού εμφανιστεί το bun, το σημερινό γνωστό ψωμάκι-μπριός για μπέργκερ. Πρώτος στην ιστορία είναι ο Charlie Nagreen από το Ουισκόνσιν ο οποίος το 1885, σε ηλικία 15 ετών, πουλούσε μπιφτέκια στο Λούνα Παρκ του Outagamie και καθώς η κατανάλωση ενός μπιφτεκιού ήταν δύσκολη, του ήρθε η ιδέα να πατικώσει το κρέας και να το βάλει μέσα σε δύο φέτες ψωμί, το οποίο ονόμασε hamburger και έμεινε στην ιστορία ως «Hamburger Charlie».
Μετά από έναν αιώνα εγκαθίδρυσης του burger στη συνείδησή μας σαν fast food, το είδος αναβιώνει με συνδυασμούς και εκδοχές που φλερτάρουν με το gourmet και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχτεί σε απόλυτο delicacy, με ψαγμένα spots στα οποία μπορείς να το γευτείς σε διαφορετικές εκδοχές.
Το Ghetto Magazine αποκαλύπτει τις κολασμένες προτάσεις σε burger και τις παρουσιάζει σε έναν οδηγό που περιέχει τα καλύτερα μπεργκεράδικα στην πόλη της Χαλκίδας και τα οποία είναι από τα πιο ευφάνταστα της Ελλάδας.
Lobby
Το νεοσύστατο Lobby στο κέντρο της πόλης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των Χαλκιδέων, ενώ στοχεύει να αναδείξει το πλακόστρωτο της Κριεζώτου, όχι μόνο ως έναν τόπο συνάντησης αλλά και ως σημείο delicious φαγητού. Ένας πανέμορφος χώρος για να μοιράζεστε με τους φίλους σας αληθινά burger μετά τα ψώνια αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, καθώς είναι ένα all day food bar. Τα ζουμερά burger του μας απογειώνουν με το Fire burger, που φτιάχνεται με αυθεντικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, cheddar, bacon, onion rings και Mexican sauce, να ξεχωρίζει. Το Lobby Burger, επίσημο μπέργκερ του μαγαζιού, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κατσικίσιο κορμό, καραμελωμένο κρεμμύδι, ρόκα και μαγιονέζα μας προετοιμάζει για ανώτερη γεύση. Ακόμη, το Beast Burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αποθεώνει το slow cooked pulled pork, μαζί με cheddar, bacon, καραμελωμένο κρεμμύδι και thousand island sauce.
Κριεζώτου 39, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 026545
Passion
Το Passion for life, από το κέντρο της Χαλκίδας, προτείνει ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι με burger, τα οποία επιπλέον συνοδεύουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μια πραγματικά νέα κουλτούρα γεννιέται μέσα από τη μοναδική αισθητική και γνώση του Passion και εκφράζεται με τα μπέργκερ. Το Burger γαλοπούλας με Cajun και μιξ λάχανου-πράσινου μήλου, σάλτσα Βέρντε, πίκλα κρεμμυδιού και αγγουριού, το οποίο σερβίρεται με σάλτσα λάχανο-καρότο και καλαμπόκι βουτύρου, μας ταξιδεύει σε μια ρουστίκ κουζίνα. Το χειροποίητο Burger σολωμού, που παρασκευάζεται με ολόφρεσκο σολωμό και πικάντικη Vegan μαγιονέζα φρούτων, σαλάτα μιξ λάχανο, κίμτσι, ψητό ανανά και γλυκό τσίλι, αναδύει την αυθεντικότητα των υλικών. Επίσης το Burger τρούφας με μαρμελάδα μπέικον και κρεμμύδι, σοταρισμένο μανιτάρι Portobello, κατσικίσιο κίτρινο τυρί, κινέζικο λάχανο και μαγιονέζα τρούφας, αποπνέει τη μοναδική identity του Passion που όλοι αναγνωρίζουμε στις συνταγές του.
Ελ. Βενιζέλου 14, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 26191
Special Food
Η ιστορία του Special Food ξεκίνησε 40 χρόνια πριν με τα γνωστά του φυλλοειδή, τα κρουασάν και το φρέσκο ψωμί και συνεχίζεται αδιάκοπα έως και σήμερα. Τα burger στο Special Food ήρθαν ως ιδέα το 2015 και σημείωσαν απίστευτη επιτυχία. Στο εργαστήριο, που παρασκευάζονται αποκλειστικά τα φρέσκα προϊόντα, ζυμώθηκε ένα ψωμάκι δικής τους παραγωγής, ένα αυθεντικό brioche προσαρμοσμένο σε αλμυρές γεύσεις και αποτελεί το αναπόσπαστο στοιχείο του μπέργκερ. Το μπιφτέκι κάθε μέρα έρχεται νωπό, το επεξεργάζεται ο κρεοπώλης, ενώ παραλαμβάνεται στην ποσότητα που χρειάζεται ώστε να είναι πάντα φρέσκο. H βασική φιλοσοφία που διέπει το Special Food είναι η δημιουργία ενός συνδυασμού πρώτων υλών ώστε το τελικό burger να χαρακτηρίζεται από την αξεπέραστη γεύση, όπως άλλωστε αυτή έχει ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή, εστιάζοντας σε αυτό ακριβώς που λείπει σήμερα, την αληθινή φρεσκάδα. Το must Burger του Special Food, που πρέπει απαραιτήτως να δοκιμάσετε, είναι το Burger France, με κατσικίσιο τυρί, καραμελώμενα κρεμμύδια και καταπληκτική μαγιονέζα τρούφας. Φυσικά η παραγγελία γίνεται και από την εφαρμογή του Special Food για το delivery.
Παπαστρατή 30, Χαλκίδα – Τηλ. 2221060305
To Γουρουνάκι
Το Γουρουνάκι ξέρει να συνδυάζει την παράδοση με το σύγχρονο και τις κλασικές γεύσεις με τις ξεχωριστές επιλογές. Έρχεται με ανανεωμένο menu στο οποίο πρωτοστατούν λαχταριστά burgers για όλα τα γούστα. Η Λίστα περιλαμβάνει το μπέργκερ Γουρουνάκι με χοιρινό ψητό, άισμπεργκ, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμύδι τηγανητό και πατάτες, όπως και το απίθανο μπέργκερ Μοσχάρι με άισμπεργκ, μαγιονέζα, τσένταρ, ντομάτα, κρεμμύδι, BBQ, σως και γαρνιτούρα πατάτες. Επίσης το ψωμάκι με Κοτόπουλο τηγανητό, άισμπεργκ, μαγιονέζα σίζαρς, ντομάτα, παρμεζάνα τριμμένη, έρχεται για να αποθεώσει το κοτόπουλο. Το burger Μοσχάρι μανιτάρια, μαζί με άισμπεργκ, τσένταρ, μπέικον, σάλτσα μανιταριών συνδιαλέγεται με την έννοια του gourmet, αναδεικνύοντας μεγαλεπήβολα το DNA του φαγητού στο Γουρουνάκι.
Τζιαρντίνι 12 & Μιαούλη, Χαλκίδα – Τηλ. 2221080007