Σε «κλοιό» αφρικανικής σκόνης βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε συνδυασμό με την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας, με το φαινόμενο να είναι έντονο και στη Χαλκίδα.
Η Δρ. Βασιλική Βούργα, Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr και δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση της αφρικανικής σκόνης.
Την τελευταία 10ετία παρατηρείται έξαρση του φαινομένου κύματα σκόνης να καλύπτουν τεράστιες περιοχές της Μεσογείου. Το φαινόμενο παρουσιάζει αύξηση στην ένταση, διάρκεια και συχνότητα.
Κύριο αίτιο, θεωρείται, η κλιματική αλλαγή.
Στην πραγματικότητα η σκόνη υπάρχει πάντα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με την επίδραση όμως ορισμένων παραγόντων (τοπικές συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμων) μπορεί να κατέλθει σε κατώτερα επίπεδα και να εισπνευστεί, προκαλώντας ποικιλία προβλημάτων υγείας.
Αναλύσεις στη σύσταση της σκόνης καταδεικνύουν πολλά βαρέα μέταλλα (αρσενικό, μόλυβδος, χρώμιο, βανάδιο), μύκητες, γύρεις, μικροσωματίδια ΡΜ₂,₅ έως ΡΜ₁₀ όλα επικίνδυνα για την υγεία. Ταξιδεύοντας η σκόνη εμπλουτίζεται από τα υλικά που βρίσκονται στη διαδρομή της, π.χ. πάνω από αστικά κέντρα προσκολλά επάνω της αστικούς ρύπους και αλλεργιογόνους παράγοντες (γύρη, μύκητες, κ.α.). Η σκόνη αυτή αποτελούμενη από τόσα επικίνδυνα μικροσωματίδια βρίσκεται σε τέτοια μορφή στην ατμόσφαιρα που είναι άμεσα εισπνεόμενη από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Εξετάζοντας την αφρικανική ήπειρο, και κυρίως τις περιοχές από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανύψωσης, διαπιστώνουμε ότι:
α)- Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στη χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων
β)- Υπάρχει μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση σε αστικά κέντρα, όπως το Κάιρο,
γ)- Παρατηρείται ανεξέλεγκτη καύση ρύπων σε μεγάλες χωματερές
δ)- Ανιχνεύονται επικίνδυνοι ρύποι από πολεμικές συγκρούσεις (βομβαρδισμοί στη Λιβύη τα προηγούμενα χρόνια)
και ε)- ερημοποιούνται σε σημαντικό βαθμό παλαιότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η αερομεταφερόμενη σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα των ασθενών που ταλαιπωρούνται από άσθμα και άλλες αλλεργίες, από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ενώ ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα σωματίδια της σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους βόρεια της Σαχάρας καθώς συσσωρεύουν στοιχεία όπως ο φώσφορος και το πυρίτιο, μέταλλα όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τοξικά όπως οι διοξίνες και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες αλλά και υπολείμματα βιομηχανικών ρύπων, καυσαερίων κτλ. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλουν πολλά ζωτικά όργανα.
Συνήθη συμπτώματα από την εισπνοή της αφρικανικής σκόνης είναι: Ναυτία, κόπωση, αδυναμία, πονοκέφαλος, δύσπνοια, επιπεφυκίτιδα (ερυθρότητα, κνησμός, βάρος ή/και πόνος οφθαλμών, δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος ενδοφθαλμικά), δερματίτιδα, κνησμός, αλλεργική ρινίτιδα (κνησμός, μπούκωμα μύτης, καταρροή, φτέρνισμα), άσθμα (βήχας, πίεση στο στήθος, συριγμός, δύσπνοια), κνίδωση και σημαντική επιδείνωση των αλλεργιών. Όλα αυτά συμβαίνουν διότι η σκόνη κατά την πορεία της από την Αφρική συμπαρασύρει αλλεργιογόνα από φυτά που έχουν ανθίσει σε άλλες περιοχές, μύκητες, ακάρεα, επιθήλια ζώων, βακτήρια, κτλ. Τα υπουργεία υγείας των προσβαλλομένων χωρών ανακοινώνουν προστατευτικά μέτρα για τις ευπαθής ομάδες και για το γενικό πληθυσμό, όπως η αποφυγή μετακινήσεων σε ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργικά, αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, αποφυγή άθλησης σε εξωτερικούς χώρους, μείωση του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ή περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, κ.α.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.
- Επίσης απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους.
- Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.
- Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες, αναπνευστική ανεπάρκεια ή/και βρογχική υπερευαισθησία πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους τις ημέρες που μας «επισκέπτεται» η σκόνη από την Αφρική, να μην κυκλοφορούν στον δρόμο τις ώρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, να αναπνέουν από τη μύτη ή καλύτερα να καλύπτουν τη μύτη τους με βρεγμένο πανί/μαντήλι, ώστε να φιλτράρονται τα σωματίδια και να αποφεύγουν την έντονη κόπωση.
- Αν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, θα πρέπει να λαμβάνετε αντισταμινικά και στεροειδή ρινικά σπρέι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αλλεργιολόγου σας. Μην ξεχνάτε πως οι ρινικές πλύσεις με ορό είναι σημαντικές.
- Εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας τα εισπνεόμενά σας φάρμακα. Πιθανά να χρειαστεί να αυξήσετε τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων σας ή τη δοσολογία τους τις ημέρες με αυξημένη σκόνη.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού σας.
- Φροντίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.
Σε υψηλά επίπεδα αφρικανικής σκόνης:
- Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο, με κλειστά παράθυρα και χρήση κλιματιστικού.
- Σφουγγαρίζετε συχνά το δάπεδο & καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες.
- Αν διαθέτετε συσκευή καθαρισμού αέρα ενεργοποιήστε την έγκαιρα & ελέγξτε την ύπαρξη κατάλληλων φίλτρων.
- Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή τις άσκοπες μετακινήσεις.
- Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση κοινής ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, κ.α.
- Συστήνεται η χρήση μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε εξωτερικούς χώρους (FFP2/ KN95/N95) για την μείωση εισπνοής σωματιδίων σκόνης.
- Προτιμήστε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας, με κλειστά παράθυρα και ενεργοποιημένο το σύστημα εξαερισμού σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης.
- Αποφύγετε την έντονη σωματική εργασία ή αθλητική δραστηριότητα σε ανοικτούς χώρους. Συστήνεται η δραστηριότητα μόνο σε κατάλληλες κλειστές αθλητικές αίθουσες με κατάλληλο σύστημα αερισμού.
- Συστήνεται η καλή ενυδάτωση με άφθονα υγρά και τα ελαφριά γεύματα.
ΔΡ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α.Κ. ΒΟΥΡΓΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ
• ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τραπεζουντίου 15, Χαλκίδα – Τηλ.( 0030)2221028941 – Κιν. 00306974757475
• ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Τηλ. 0035722502000
• AMERICAN MEDICAL CENTER/ AMERICAN HEART INSTITUTE, NICOSIA, CY Tel. 00357 99221598
Web: https://vourgavasiliki.com/
Facebook: Dr. Vassiliki Vourga – Instagram: Dr. Vassiliki Vourga