ωτορινολαρυγγολόγος Ευάγγελος Γουβιώτης

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Ευάγγελος Γουβιώτης αρθρογραφεί για το ροχαλητό, τα αίτια και την αντιμετώπιση

Ο Ευάγγελος Γουβιώτης ωτορινολαρυγγολόγος με έδρα την Αθήνα και τη Χαλκίδα, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr για το ροχαλητό, τα αίτια, την αντιμετώπιση και τις λύσεις για απαλλαγή. Το ροχαλητό αποτελεί τον θόρυβο που παράγεται όταν ο αέρας περνάει από τους χαλαρούς ιστούς του λαιμού, με αποτέλεσμα να δονούνται καθώς αναπνέουμε. Σχεδόν όλοι ροχαλίζουν, για κάποιους όμως […]

Ο Ευάγγελος Γουβιώτης ωτορινολαρυγγολόγος με έδρα την Αθήνα και τη Χαλκίδα, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr για το ροχαλητό, τα αίτια, την αντιμετώπιση και τις λύσεις για απαλλαγή.

Το ροχαλητό αποτελεί τον θόρυβο που παράγεται όταν ο αέρας περνάει από τους χαλαρούς ιστούς του λαιμού, με αποτέλεσμα να δονούνται καθώς αναπνέουμε. Σχεδόν όλοι ροχαλίζουν, για κάποιους όμως αποτελεί χρόνιο θέμα, επίσης μπορεί να σημαίνει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το αδυνάτισμα, αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος, το να κοιμάται κανείς στο πλάι μορεί να βοηθήσουν.
Όμως ιατρικές συσκευές ή και χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα.

Συνήθως το ροχαλητό είναι συδεδεμένο με την OSA αποφρακτική υπνική άπνοια. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πάυση της αναπνοής κατά τον ύπνο, υπερβολική υπνηλία κατά την ημέρα, δυσκολία συγκέντρωσης, πρωϊνοί πονοκέφαλοι, άτσαλο ύπνο, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνος στο στήθος, στα παιδιά προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

OSA χαρακτηρίζεται απο δυνατό ροχαλητό ακολουθούμενο απο περιόδους σιγής όταν η αναπνοή σταματά.

Πότε πρέπει να δούμε γιατρό

Αν υπάρχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα αυτό σημαίνει ότι πάσχει κάποιος απο OSA. Οι αιτίες για το ροχαλητό μπορεί να είναι η ανατομία του στόματος και της μύτης, αλλεργίες, αλκοόλ, σωματικό βάρος. Όταν κοιμόμαστε οι μύες του ανώτερου αναπνευστικού χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να κλείνουμε την αναπνευστικό οδό. Αν συνυπάρχουν κι άλλα ανατομικά θέματα στενού αεραγωγού το πρόβλημα μεγαλώνει. Έτσι οι υπερτροφικές αμυγδαλές, η μεγάλη σταφυλή, η χαμηλή υπερώα, υπετροφία της βάσης της γλώσσας και της επιγλωτίδας, τα κρεατάκια, οι ρινικοί πολύποδες, το στραβό διάφραγμα, οι υπερτροφικές κόγχες είναι πράγματα που επηρεάζουν.

Οι παράγοντες κινδύνου που στατιστικά ξέρουμε οτι παίζουν ρόλο είναι το ανδρικό φύλο, η παχυσαρκία, τα ανατομικά προβληματα του ανώτερου αναπνευστικού, το αλκοόλ, το τσιγάρο, οικογενειακό ιστορικό.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η επίσκεψη στο γιατρό όταν το ροχαλητό είναι πολύ δυνατό που ξυπνάει τους γύρω, η νυχτερινή αφύπνιση, το πνήξιμο, η παύση της αναπνοής, η υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας. Όταν συνδιάζεται με παχυσαρκία στο πλαίσιο της οποίας ο υποθυρεοειδισμός αλλά και οι πολικιστικές οωθήκες, ηλικία 60 και πάνω, ανατομικά ανωτέρου αναπνευστικού, υπέρταση, χρόνια ρινική δυσχέρεια, κάπνισμα, διαβήτης, άσθμα, οικογενές ιστορικό, το ρίσκο είναι μεγαλύτερο.

Τα θέματα που μπορεί να προκληθούν λοιπόν είναι αίσθημα χρόνιας κούρασης, υπνηλία οποία συνδέονται με εργατικά ατυχήματα, προβλήματα συμπεριφοράς επιθετικότητα και κακή απόδοση στο σχολείο.

Τα καρδιολογικά θέματα που δημιουργούνται είναι υπέρταση, αρυθμίες, στεαφανιαία νόσο μέχρι καρδιακή ανακοπή.

Τελευταία όλο και περισσότερο γίνεται γνωστή η σύνδεση της OSA με γλαύκωμα. Η διάγνωση είναι στις μέρες μας εύκολη υπόθεση. Γίνεται με δύο τρόπους, μελέτη ύπνου σε συνθήκες νοσοκομείου αλλά και στο σπίτι τώρα πια. Ωρλ ενδοσκόπική εξέταση στο ιατρείο για την εκτίμηση όλου του ανώτερου αναπνευστικού αλλά και DISE ενδοσκόπηση υπό μέθη που αναδυκνύει ενδοσκοπικά το πρόβλημα σε συνθήκες μέθης ύπνου στο χειρουργείο.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι οι ιατρικές συσκευές, μάσκες CPAP οι οποίες έχουν γίνει αρκετά πιο μικρές και εύκολες στην χρήση. Οι χειρουργικές λύσεις περιλαμβάνουν σχεδόν την πλήρη γκάμα των Ωρλ χειρουργείων αμυγδελεκτομή, ευθειασμό ρινικού διαφράγματος, αδενεκτομή, UPPV πλαστική της υπερώας και σταφυλής ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης, ιγμορίων.

Οι τεχνικές μας, έχουν γίνει πιο εύκολα ανεκτές από τους ασθενείς σε σημείο να μην χρειάζεται να διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο.

Ευάγγελος Γουβιώτης

Χειρουργός ΩΡΛ MD

Αντωνίου 12 και Φίλωνος, Χαλκίδα

Τηλ. 694 434 7643

Web: www.evangelosgouviotis.com

Facebook: Doctor Gouviotis – Ευάγγελος Γουβιώτης

Instagram: dr.gouviotis

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top