Ο Θανάσης Τάρτης μιλάει στο GHETTO

Συνέντευξη του Θανάση Τάρτη υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο www.ghettomagazine.gr Από τερματοφύλακας της Στουτγκάρδης και την Γερμανία όπου γεννήθηκε από μετανάστες γονείς, στην Νομική της Θεσσαλονίκης. Έτσι, ξεκινάει μια καταξιωμένη καριέρα στην νομική για τον Θανάση Τάρτη ενώ ασχολείται με την πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια, όπου υπήρξε και ιδρυτικό […]

Συνέντευξη του Θανάση Τάρτη υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο www.ghettomagazine.gr

Από τερματοφύλακας της Στουτγκάρδης και την Γερμανία όπου γεννήθηκε από μετανάστες γονείς, στην Νομική της Θεσσαλονίκης. Έτσι, ξεκινάει μια καταξιωμένη καριέρα στην νομική για τον Θανάση Τάρτη ενώ ασχολείται με την πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια, όπου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ευβοίας.

Ο Θανάσης Τάρτης θέλει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια με βουλευτές που θα είναι πάνω απ’ όλα βουλευτές της Εύβοιας και όχι διακοσμητικοί. Χαρακτηρίζει το οδικό δίκτυο της Εύβοιας τραγικό ενώ η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και η προστασία της ζωής των πολιτών, αποτελούν ζητήματα ύψιστης προτεραιότητάς του. Τι λέει για το σχέδιο ανασυγκρότησης της κυβέρνησης για την Βόρεια Εύβοια, τις υποδομές που χρειάζεται το νησί αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την οικονομική ανάπτυξη της Εύβοιας.

Είστε έγκριτος και διακεκριμένος νομικός. Πως η νομική σας υπόσταση συνδέεται με την πολιτική;

Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του κλάδου μας. Η κοινοβουλευτική λειτουργία, η κυβερνητική λειτουργία, η οικονομική και εξωτερική πολιτική είναι πεδία που ανήκουν, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην ύλη του Συνταγματικού Δικαίου. Ως δικηγόρος θα παραμείνω δικηγόρος, θα είμαι εδώ να τηρήσω τον όρκο μου, να σας υπερασπίζομαι και να δίνω την ψυχή μου για τη νομιμότητα και την απονομή της δικαιοσύνης.

Οι μεγάλες ποινικές δίκες που έχετε αναλάβει μπορούν να συνεισφέρουν στην οπτική με την οποία θα λύσετε τα προβλήματα της Εύβοιας;

Η μαχόμενη δικηγορία απαιτεί πολύωρη ενασχόληση με τις υποθέσεις, καθημερινό τρέξιμο σε δικαστήρια, αδιάκοπη εγρήγορση για προθεσμίες και ανελαστικές ημερομηνίες, απόλυτη συγκέντρωση για σύνταξη σωστών δικογράφων και λοιπών εγγράφων και συνεχή ανταπόκριση στην επικοινωνία με τους ανθρώπους κατά οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.

Ποιον λοιπόν θα επιλέξετε στις εκλογές; Πάλι τους φίλους και τους γνωστούς; Πάλι τον τάδε, γιατί στηρίζετε από τον «μπάρμπα στην Κορώνη»; Ή γιατί είναι όμορφος/όμορφη; Ή γιατί είναι «αγωνιστής» και έμπειρος; Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ευβοιώτες ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν, ποιος είναι αυτός που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους και θα λύσει τα προβλήματα της Εύβοιας. Γι’ αυτό Ευβοιώτες αρκεί να μην απέχετε από τις εκλογές. Να πάτε να ψηφίσετε.

Υπήρξατε αθλητής και ποδοσφαιριστής. Ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως εφόδιο για έναν πολιτικό;

«Το να νικά κανείς ο ίδιος τον εαυτό του, είναι η πρώτη και η καλύτερη απ’ όλες τις νίκες», έλεγε ο ΠΛΑΤΩΝ.

Όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς» από την άλλη, τότε έχουμε σίγουρα πολλά να δείξουμε αλλά και να κερδίσουμε. Η έννοια της ομαδικότητας, όμως, αποτελεί μια πραγματικότητα, καθώς αρκετοί αθλητές, κυρίως ομαδικών αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσαν να αναδειχθούν χωρίς την καθοριστική συμβολή των συμπαικτών τους.

Στα ομαδικά αθλήματα, ο στόχος και η προσπάθεια είναι συλλογική, επιδρώντας έτσι θετικά στους αθλητές, αφού μαθαίνουν το «εγώ» να υποτάσσεται στο «εμείς» και όλοι να λειτουργούν για τον έναν και ο ένας για όλους. Όλοι μαζί συνεργάζονται για να επιτύχουν το συλλογικό στόχο. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν σημαντικά εφόδια.

Σήμερα για μένα ο συλλογικός μου στόχος είναι η ευημερία και η πρόοδος της πατρίδας μας. Η εξουσία πρέπει να πάψει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για να επιτυγχάνονται στόχοι εθνικοί, να προστατεύεται και να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του λαού, να χαράσσονται νέοι δρόμοι μέλλοντος για το έθνος, να αναδεικνύονται συγκριτικά πλεονεκτήματα και αξίες του πολιτισμού μας.

Γνωρίζετε καλά την «Οικονομία το Δάσους». Με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί και πως μπορούν να διασωθούν τα πράσινα επαγγέλματα;

Μιλάτε για το πρόγραμμα «Οικονομία του Δάσους» του Σταύρου Μπένου που επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη;

Που αναφέρεται το στρατηγικό πλάνο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έμεινε μακέτα;

Εμείς, αντιθέτως, θα πραγματοποιήσουμε τα έργα της μακέτας και θα καταστήσουμε στοιχείο πλούτου του νησιού, αναγέννησης αλλά και προστασίας του δάσους, γιατί στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε και να υλοποιούμε τα έργα. Θα δώσουμε λύσεις στην απασχόληση των εργαζομένων στην περιοχή και κυρίως εκείνων που έχασαν τη δουλειά τους, όπως είναι οι ρετσινάδες και, από την άλλη πλευρά, δημιουργούμε νέα προϊόντα, πολύ καινούρια πράγματα όπως είναι η βιομάζα, το βιοαέριο, το βιοκάρβουνο, οι ξυλώδεις κατασκευές, αιμοδοτώντας την τοπική οικονομία αλλά κυρίως το ίδιο το δάσος μέσα από τις νέες αυτές μορφές διαχείρισής του. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να διασωθούν τα πράσινα επαγγέλματα τα οποία περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ενέργεια ή οποιοδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτά, όπως Γεωπόνος, Γεωργός, Κτηνοτρόφος, Μελισσοκόμος, Ρετσινάδες, Γεωτεχνολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι, Δασολόγοι, Υλοτόμοι, Έμπορος βιολογικής λαϊκής αγοράς, Αγροτουρισμός, Τεχνίτης τροφίμων, κτλ.

Ο εθελοντισμός και οι κοινωνικές ομάδες στην προστασία του δάσους. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα ειδικά στη Βόρεια
Εύβοια;

Σίγουρα, η προσφορά, η αγάπη, ο εθελοντισμός αποτελούν ιδανικά και αξίες πέρα από τον εαυτό μας, γιατί μας κάνουν να βγαίνουμε για λίγο από τον μικρόκοσμό μας και να σκεφτόμαστε το διπλανό μας.

Η τοπική κοινωνία αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός ως ένα συγκροτημένο και οργανωμένο κοινωνικό κίνημα. Στον απόηχο της καταστροφής των πυρκαγιών στην Εύβοια, αχτίδες αισιοδοξίας εκπέμπει το συγκλονιστικό κύμα εθελοντών που ανταποκρίνονταν στις άμεσες ανάγκες, εκείνες τις τραγικές μέρες.

Γι ‘αυτό η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης με διάφορες ενέργειες (δεντροφύτευση, αναδάσωση, ανακύκλωση κ.α.), οι οποίες ωθούν τον κόσμο να στραφεί προς τη φύση, θα βοηθήσει στην προστασία και εξέλιξη του περιβάλλοντος.

Βόρεια Εύβοια και καμένο δάσος. Υπάρχουν περιθώρια για οικολογική αποκατάσταση παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη;

Ο τουρισμός και το περιβάλλον είναι δύο μεγέθη που τελούν σε στενή σχέση αλληλεξάρτησης δεδομένου ότι το δεύτερο υπό την ειδικότερη έκφανση των φυσικών πόρων εισρέει στην τουριστική παραγωγική διαδικασία είτε ως κίνητρο ανάπτυξης τουριστικής δραστηριότητας, είτε ως το ίδιο το τουριστικό προϊόν.

Ο τουρισμός αποτελεί ένα φαινόμενο, στο οποίο δόθηκε περισσότερη έμφαση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως, για τα ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη, ενώ προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Πιστεύω, ότι όπως όλες οι δραστηριότητες στο χωρικό περιβάλλον, έτσι και ο τουρισμός μπορεί να επιφέρει ποικίλες αλλαγές σε έναν τόπο, οι οποίες όμως δεν είναι απαραιτήτως αρνητικές. Με άλλα λόγια, μπορεί να συμβάλλει δυνητικά στην ανάπτυξη ενός τουριστικού προορισμού, είτε στον οικονομικό, είτε στον κοινωνικό, είτε στον περιβαλλοντικό τομέα. Παρόλα αυτά όμως, η τουριστική δραστηριότητα είναι δυνατόν να προκαλέσει ποικίλες πιέσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με πιο σημαντικές τις περιβαλλοντικές πιέσεις. Τέτοιο παράδειγμα είναι η λανθασμένη ή πλημμελής διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία κατά τις περιόδους αιχμής της τουριστικής κίνησης πολλαπλασιάζονται, οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες και επηρεάζουν όλους τους φυσικούς πόρους. Συνεπώς ένα περιβάλλον υγιεινό και οικολογικά ισόρροπο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση διαβίωσης του ανθρώπου και των άλλων ειδών.

Η Εύβοια και η Σκύρος ως πράσινοι προορισμοί διακοπών. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάδειξη των δύο νησιών ως σημείο αναφοράς Green Tourism;

Ο «πράσινος τουρισμός» είναι το μέλλον για την χώρα μας, και ως εκ τούτου, η αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Οι τρεις συνιστώσες της Green Tourism, η οικονομική, η κοινωνική και η περιβαλλοντική, απαιτούν ισόρροπη πολιτική συνεκτίμηση, και συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων, από την αρχή της ένταξης των περιβαλλοντικών προβληματισμών στις ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε Ατζέντα για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό.

Η Ευρώπη είναι ο ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο και ο τουρισμός συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.. Η ανταγωνιστικότητα του τομέα εντούτοις, σχετίζεται στενά με την αειφορία, δεδομένου ότι η ποιότητα των τουριστικών προορισμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό περιβάλλον τους και τις τοπικές κοινότητες. Για αυτόν το λόγο, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που αποσκοπεί ταυτόχρονα στην οικονομική ευημερία του τομέα αλλά και στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση του πολιτισμού των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

Ο τουρισμός, για να επιφέρει θετικό αποτέλεσμα. πρέπει να είναι ταυτόχρονα και οικονομικά βιώσιμος για όλους τους συμμετέχοντες στην τουριστική δραστηριότητα, κοινωνικά επωφελής και να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά και όπου είναι δυνατόν να συμβάλλει στην βελτίωσή του.

Τρία είναι τα κύρια στοιχεία για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού μακροχρόνια, εάν ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής: η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, η γεωγραφική διασπορά του τουριστικού προϊόντος σε πολύ μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της περιβαλλοντικής ποιότητας.

Εξίσου και ο οικοτουρισμός στην Εύβοια και τη Σκύρο μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.

Παρουσιάζετε στο πρόγραμμά σας μια σειρά προτάσεων στις Υποδομές της Εύβοιας. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υλοποιηθούν;

Η Εύβοια έχει ανάγκη από δρόμους για την αναγέννηση της περιοχής. Επανειλημμένα έχω κατηγορήσει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι μετά τις μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια, αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις, επιδόθηκε σε επικοινωνιακή τακτική με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Η «μελέτη ανασυγκρότησης», που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αποτελεί για ακόμη μια φορά μακέτα. Οι πολίτες δεν επιθυμούν τις επικοινωνιακές φιέστες. Αντιλαμβάνονται ότι, μόνο υποστηριζόμενες από πόρους της ΕΕ, οι Υποδομές στην Εύβοια θα πραγματοποιηθούν και ξέρετε γιατί; Η ΕΕ διέθεσε περίπου 78 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα οδοποιίας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των μεταφορών της ΕΕ, από το 2013. Πόσα φτάσανε σε μας; Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ). Ποια πρόοδο έχει σημειωθεί από τότε έως σήμερα στο τόπο μας;

Αυτό σημαίνει ένα ΠΑΣΟΚ με ισχυρό διψήφιο ποσοστό και στο νησί μας. Με βουλευτές που θα είναι πάνω απ’ όλα βουλευτές της Εύβοιας και όχι διακοσμητικοί. Χρειάζεται να σταματήσει πια η δημιουργία της εντύπωσης το ό,τι θετικό γίνεται στη χώρα μας, γίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ για τις καταστροφές ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχει καταντήσει κωμικό.

Θα έχει επιτέλους η Εύβοια ένα οδικό δίκτυο αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και του μεγέθους της ως νησί της χώρας;

Τα έργα οδικής ασφάλειας στο τραγικό οδικό δίκτυο του νησιού, τα οποία είναι στα σκαριά για το νομό Εύβοιας εδώ και δεκαετίες, θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή στις μετακινήσεις στο νησί μας. Και λέω θα μπορούσαν γιατί οι δημοπρατήσεις και οι εγκρίσεις των έργων για ένα μεγάλο διάστημα είχαν «παγώσει». Αλλά, τα συγχαρητήρια και οι φιλοφρονήσεις για τις μακέτες και τις διοργανώσεις ημερίδων για τα ΘΑ, «πάνε κι έρχονται». Γνωρίζετε, ότι η διαδρομή με αυτοκίνητο από Χαλκίδα που γεωγραφικά είναι κεντρικά μεταξύ βορρά και νότου, διαρκεί περισσότερο από 2 ώρες για Ιστιαία ή Κάρυστο. Ενώ υπάρχουν χωριά στις αντίστοιχες περιοχές που χρειάζεσαι 3 ώρες για να φτάσεις και αυτό αν δεν πετύχεις έξοδο εκδρομέων ή άλλα απρόοπτα. Για να ταξιδέψεις από τον Πλατανιστό της Καρύστου στην Λιχάδα θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από 5 ώρες χωρίς στάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, εξ αιτίας των δυσκολιών που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες, δεν μπορούν να φτάσουν οι κάτοικοί της έγκαιρα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και χάνονται ζωές άδικα.

Ως αποτέλεσμα ολοένα να μεγαλώνει ο προβληματισμός, τόσο για την δύσκολη καθημερινότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου μας.

Η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και η προστασία της ζωής των πολιτών, αποτελούν ζητήματα ύψιστης προτεραιότητάς μου. Με γνώμονα όλα αυτά, θα συνεχίσω να συνεχίσω να το τοποθετώ ως κεντρικό ζητούμενο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορά έργα που έχουν εξασφαλισμένα κονδύλια και δεν χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας. Με ποιο τρόπο οι ΜμΕ θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Εύβοιας και με ποια μέτρα μπορεί αυτή η ανάπτυξη να επιτευχθεί;

Σε κομβικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και γενικότερα για την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύεται το οικοσύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρότι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διατυπώνεται η ανησυχία ότι ο Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι προσανατολισμένος περισσότερο στις ανάγκες και τις δυνατότητες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πιθανές ενέργειες είναι, μεταξύ άλλων:

 1. Ενσωμάτωση προγραμμάτων μικρότερης κλίμακας για τις ΜμΕ, που θα στοχεύουν στην αξιοποίηση κονδυλίων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης.
 2. Βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά στην παρεχόμενη χρηματοοικονομική πληροφόρηση από τις ΜμΕ για την ενίσχυση της έγκαιρης και αξιόπιστης εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου από τα τραπεζικά ιδρύματα, με ταυτόχρονη απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αίτησης και αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
 3. Μείωση της γραφειοκρατίας για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, με σκοπό την αποφυγή σπατάλης πόρων και ευκαιριών από τις ΜμΕ.
 4. Υποστήριξη της πρόσβασης των ΜμΕ στις κεφαλαιαγορές και σε ιδιωτικά κεφάλαια ως εναλλακτικές πηγές για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
 5. Παροχή διευκολύνσεων, όπως νομικά και φορολογικά κίνητρα, για την προώθηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών και συνεργασιών, με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων και θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
 6. Φορολογικές ελαφρύνσεις για σημαντικές επενδύσεις από τις ΜμΕ στην τεχνολογία και σε υποδομές προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και η ικανότητα χρηματοδότησής τους.
 7. Κίνητρα για τη στροφή της παραγωγικής βάσης σε ένα πιο εξωστρεφές προφίλ και σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, διευκολύνοντας έτσι την άντληση κεφαλαίων για περαιτέρω ανάπτυξη.
 8. Ενδυνάμωση της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών για τη δημιουργία μεγαλύτερων συνεταιριστικών σχημάτων, με ταυτόχρονη προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών διοίκησης.
 9. Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης αναφορικά με τις διαθέσιμες επιλογές και τα οφέλη από την πρόσβαση των ΜμΕ στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας αποδεικνύεται ανθεκτική και αποτελεί σημαντικό επενδυτικό  προορισμό, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας στην Ευρώπη, πρέπει να γίνει στόχος μας ώστε αυτούς τους επενδυτές να τους κρατήσουμε.

Είστε άνθρωπος της οικογένειας και έχετε τρία νεαρά παιδιά που ζουν και εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Πως μπορεί η χώρα να κρατήσει τους νέους επιστήμονες στον τόπο;

Ξέρετε ότι, ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος ή είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της φτώχειας τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι των 400-500 ευρώ. Ποιος μπορεί να οικοδομήσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια με αυτούς τους μισθούς και με την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα με τα εργασιακά δικαιώματα;

Αντί λοιπόν να σκεφτόμαστε πώς θα επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό όπως έταξε η ΝΔ, με δημόσιες θέσεις για όσους έχουν διδακτορικό και αμοιβή «τρεις κι εξήντα», χωρίς ουσιαστικό λόγο για να επιστρέψουν τώρα, εμείς στο ΠΑΣΟΚ σκεφτόμαστε πώς θα κρατήσουμε όσους βγαίνουν τώρα στην εργασία.

Το φαινόμενο του brain drain άλλωστε παρουσιάστηκε ως απότοκο της κρίσης, τουλάχιστον στο μέγεθος που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια. Υπολογίστηκε ότι περίπου μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι μετανάστευσαν μη αντέχοντας τα δεινά της κρίσης. Πρόκειται, για εργατικό δυναμικό, το οποίο επλήγη μισθολογικά και γενικότερα οικονομικά σε αυτό το διάστημα περισσότερο από όλους. Παρότι το «ψωμί της ξενιτιάς» είναι πικρό, οι νέοι που έφυγαν από την πατρίδα δείχνει να τα βγάζουν πέρα στους νέους τόπους κατοικίας τους και να μη σκέφτονται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Και μην ξεχνάτε, η αναξιοκρατία, το βόλεμα, η εκτεταμένη διαφθορά, η στασιμότητα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η αδυναμία σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε βιοτικό επίπεδο κ.ά. Είναι κι αυτά που έδιωξαν τους νέους στο εξωτερικό, αλλά μάλλον βολεύει κάποιους να τα παραβλέπουν, και να λένε ότι οφείλετε σε παγκόσμια κρίση όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν κάποιος μιλήσει με νέους θα διαπιστώσει ότι ακόμη θέλουν να φύγουν από τη χώρα, όχι επειδή δεν την αγαπούν, αλλά επειδή βλέπουν να μην έχουν μέλλον, να μην μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους, να μην μπορούν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον το οποίο να δίνει και μια σοβαρή προοπτική στην οικογένεια και τα παιδιά που θα αποκτήσουν κάποια στιγμή.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι θέλουν αισιοδοξία, θέλουν να κάνουν όνειρα, θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης. Εμείς έχουμε εστιάσει στη συγκράτηση των νέων που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας διασφαλίζοντας καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβών.

Γιατί η κρίση κρατάει πολλές δεκαετίες πια. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ να διώχνουμε τους επενδυτές με τη γραφειοκρατία και να προωθούνται μόνο τα συμφέροντα των ημετέρων.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναβάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, να είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, χωρίς να κάνουμε ακρότητες, να μπορούμε να γνωρίζουμε το σθένος, τη δύναμη, την ψυχή του Έλληνα εργαζόμενου και να του δίνουμε την ευκαιρία πραγματικά να αποδώσει εδώ στον τόπο του. Ο νέος εθνικός στόχος είναι για εμάς να κρατήσουμε τους νέους στο τόπο μας.

Με ποιο τρόπο μπορείτε να συνεισφέρετε ώστε η Εύβοια να προσφέρει στους νέους το μέλλον και τις εργασιακές συνθήκες που ονειρεύονται;

Η Εύβοια έχει νέους και νέες με έμπνευση, ενέργεια, καινοτόμες ιδέες, ταλέντο και ικανότητες, βασικά συστατικά για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του τόπου μας και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η νεολαία μας είναι το brand name μας.

Παρότι, αποτελεί το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση που βίωσε ο τόπος μας, ωστόσο είναι αυτό το ίδιο κομμάτι που κρατάει ζωντανή την ελπίδα. Και αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη, αν θέλουμε να μιλάμε για μέλλον.

Και αυτή η νεολαία μας δεν είναι αφελής, όσο κι αν θέλουν να πιστεύουν οι κυβερνόντες, δεν μπορεί να εξαπατηθεί με προεκλογικά χαρτζιλίκια και «καθρεφτάκια», από τις κινήσεις πανικού και απελπισίας και δίνοντάς τους 150 ευρώ για να πάνε να ψηφίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε μελέτη που διεξάγεται, οι νέοι μεταξύ 17-34 δηλώνουν απογοητευμένοι και θυμωμένοι. Πως μπορείς να μην είσαι θυμωμένος όταν η ανεργία στις ηλικίες 17-34 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τη χώρα μας να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, τη στιγμή που όσοι εργάζονται υποαμείβονται.

Στο πρόγραμμά μας κρίνεται αναγκαίο ένα στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων, με μέτρα που αγγίζουν κάθε νέο, τον επαγγελματία και επιχειρηματία, τον φοιτητή, το νέο αγρότη, τους νέους γονείς, γιατί πιστεύουμε ότι η νέα γενιά της Ελλάδας δεν αποτελεί απλώς το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά συμβάλλει και στη διαμόρφωσή του.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρωτοπόρο κόμμα στην Ελλάδα στη στήριξη με πράξεις, στις διεκδικήσεις και τα οράματα της νεολαίας. Σήμερα όμως, χρειάζονται ολιστικές πολιτικές και ενσωμάτωση καλών πρακτικών από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να δοθούν λύσεις και να μπορέσει η νεολαία να δει φως στο τούνελ των σκοτεινών κι αδιέξοδων πολιτικών που έχει επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση.

Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη νέα γενιά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

 • Στήριξη της Δημοσίας Εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και Πανεπιστημίου
 • Εισαγωγή της ενισχυτικής διδασκαλίας για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και αναβάθμιση της ειδικής αγωγής για ένα σχολείο πραγματικά συμπεριληπτικό.
 • Έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση.
 • Εξωστρεφή Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία, με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.
 • Κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών
 • Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια. Με 4ετη επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
 • Με μισθούς που καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, με καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή.
 • Με ρυθμίσεις και κανόνες που παρέχουν ασφάλεια στον εργαζόμενο και σεβασμό στα δικαιώματα του.
 • Τεκμήριο εργασίας για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες και διανομή αγαθών.
 • Δυνατότητα των νέων ανθρώπων να ανοίξουν το δικό τους σπίτι. Με μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών είτε νεόδμητων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακαινισμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους. Αυτές θα διατεθούν με χαμηλά ενοίκια και κοινωνικά κριτήρια σε νέους ανθρώπους.
 • Στήριξη νέων ζευγαριών. Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται ως την ηλικία των 3 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια.
 • Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα αλλά και απαλλαγές, για κάθε νέο επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία. Ειδικά προγράμματα αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών σε καινοτόμες δραστηριότητες. Ενίσχυση και διευκολύνσεις στο δανεισμό, των συνεργατικών σχημάτων που δημιουργούν νέοι άνθρωποι, με έμφαση την κοινωνική οικονομία.
 • Δωρεάν παραχώρηση αγροτικής γης και μείωση της φορολογίας για νέους αγρότες.
 • Αξιοκρατία και αξιολόγηση παντού στο κράτος. Καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ.
 • Οι διοικήσεις οργανισμών και νοσοκομείων να επιλέγονται με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και 5 έτη θητεία.
 • Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Θέλουμε μία ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ποια παράταξη μπορεί να διεκδικεί πειστικά σήμερα το χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού;

Γνωρίζετε, ότι ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι συνδεδεμένος άμεσα με τον αγώνα για ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Αρχές του είναι η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία του ατόμου, η υπεράσπιση της διαφορετικότητας, της ελευθερίας της σκέψης από τις διάφορες μορφές εξουσίας. Ενώ ριζικές είναι οι διαφορές με τον λεγόμενο οικονομικό φιλελευθερισμό που πολλοί τους μπερδεύουν.

Ο πολιτικός φιλελευθερισμός αναγνωρίζει τις πολλές διαιρετικές γραμμές στην κοινωνία και μέσα σε αυτές, τη θεσμική προστασία των κάθε είδους μειονοτήτων -θρησκευτικών, φυλετικών, πολιτισμικών κ.λπ..

Στην Ελλάδα δεν ασπάζονται τις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού, ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα που να δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, προέλευσης, κοινωνικών και πολιτικών προτιμήσεων, έτσι ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αίροντας τα εμπόδια που βάζει το πελατειακό κράτος, και να επιδιώκει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσα από τη δίκαιη κατανομή των βαρών, κάτι που οικοδομεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Η Ν.Δ. παρά τις διακηρύξεις της, είναι ένα δεξιό-συντηρητικό κι όχι ένα πολιτικά φιλελεύθερο κόμμα. Όταν μιλάει για κοινωνικό κράτος, εννοεί το πελατειακό κράτος και αυτό τη χαρακτηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, ταυτίζοντας πλήρως τον πολιτικό με τον οικονομικό φιλελευθερισμό και την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς, επιχειρεί να απαξιώσει τις φιλελεύθερες ιδέες.  Αγνοούν ότι ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι αντίθετος στον κοινωνικό δαρβινισμό, ο οποίος δικαιολογούσε τους σφοδρούς ταξικούς ανταγωνισμούς και τις σεξιστικές και φυλετικές διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Είναι ηθικό και πολιτικό καθήκον της πολιτείας να μειώνει την ύπαρξη μεγάλων κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, λαμβάνοντας μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. Κι εδώ είναι σημαντική η σύζευξη του πολιτικού φιλελευθερισμού με την παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας.

Ως σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ έχει αναφορά στον πολιτικό
φιλελευθερισμό εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με τη βαθιά μας πίστη και τη βασική προτεραιότητα σε ένα σύγχρονο, αξιόπιστο Κοινωνικό Κράτος, ένα Κράτος που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο ό,τι έχει να κάνει με τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και δικαιώματα. 

Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει ένα κράτος με μηχανισμούς που διασφαλίζουν την Κοινωνική Δικαιοσύνη, προασπίζοντας τη δικαιοσύνη, τη συνοχή της κοινωνίας και την αξιοπρέπεια των πολιτών που απειλούν η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top