στολισμός Χαλκίδας 2023
Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου

Ο στολισμός της Χαλκίδας: Δηλαδή πως θα έπρεπε να είναι

Η διακόσμηση της Χαλκίδας απαιτεί μονάχα λαμπιόνια οπουδήποτε; Κάθε χρόνο όλοι μας γκρινιάζουμε για τον Kitsch στολισμό, τα ασύδοτα λαμπιόνια χωρίς εννοιολογική, καλλιτεχνική ή και εμπορική συνέχεια. Δηλαδή πως θα έπρεπε να είναι;

Η Χαλκίδα μας. Ναι, είναι μια πόλη που βρέχεται από θάλασσα. Ναι, είναι μια πόλη δίπλα στις δομές της Αθήνας. Είναι όμως και μια πόλη που στολίζεται για να υποδεχθεί το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Στολισμός σημαίνει φώς. Μόνο; Η διακόσμηση της πόλης απαιτεί μονάχα λαμπιόνια οπουδήποτε; Κάθε χρόνο όλοι μας γκρινιάζουμε για τον Kitsch στολισμό, τα ασύδοτα λαμπιόνια χωρίς εννοιολογική, καλλιτεχνική ή και εμπορική συνέχεια.

Κάθε χρόνο αναμασάμε στολισμούς με ότι έχει περισσέψει ή με πράγματα που επαναλαμβάνονται δίχως αυτό το κάτι ενθουσιώδες, που θα σε κάνει πρωτίστως να μείνει στην πόλη σου.

Επίσης παραπονιόμαστε ότι η Χαλκίδα δεν έχει κάποιον σχεδιασμό ώστε να προσελκύσει τουρίστες από την υπόλοιπη Ελλάδα, λίγο δύσκολο και από τον υπόλοιπο κόσμο, για να περάσουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Καλά αυτό θα γίνει με τα λαμπιόνια;

 

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που λέγεται Christmas Experience, δηλαδή μια ολιστική εμπειρία Χριστουγεννιάτικων διακοπών βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, μνημεία, αγορές, events και φυσικά ο στολισμός, αυτός που τα συνδέει, αυτός που κάνει τη βόλτα στην πόλη μια παραμυθένια κατάσταση, αυτός που συνθέτει μια ανεκτίμητη φωτογραφία για κάθε ταξιδιώτη.

Εμείς δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε. Απλά η αλλαγή ξεκινάει την αρχή και από το σύνολο των πολιτών, από τη σύμπραξη, από τη συνύπαρξη και το στρατηγικό σχεδιασμό, από μια μονιασμένη κουβέντα για το τι όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε αυτό που θα αποκαλείται Chalkida Christmas Experience.

Χωρίς να ειρωνευόμαστε, αλλά μόνο να ονειρευόμαστε, θα θέλαμε να δώσουμε ιδέες που, αν μη τι άλλο, γίνονται σε μητροπόλεις της Ευρώπης, οι οποίες βέβαια βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο. Μπορούμε όμως να μάθουμε, να αντιγράψουμε και ταυτόχρονα να πρωτοτυπήσουμε, να συνεργαστούμε και να σχεδιάσουμε, βγάζοντας τη δική μας ταυτότητα στην οποία η επαφή της πόλης με τη θάλασσα φαντάζει η πεμπτουσία.

Θα ρίξουμε κάποιες ιδέες οι οποίες ενδόμυχα φαντάζουν ουτοπικές. Η ουτοπία όμως είναι η απαρχή της δημιουργίας και φυσικά του στολισμού.

Να κάνουμε μια βόλτα πρώτα από το Λονδίνο. Εντάξει Λονδίνο, αλλά κάποια στοιχεία δεν είναι και τόσο υπερβολικά.

Κοιτάξτε τι έκαναν στην Carnaby street, απλά δημιούργησαν μια θεματική που συμπεριλάμβανε την Υφήλιο.

Κοιτάξτε ομορφιά στο Mayfair. Δεν μου φαίνεται και τόσο δύσκολο και αν σχεδιαστεί σωστά δεν είναι και κάτι τόσο ακριβό:

Αυτό που έκαναν στο SouthBank Centre ήταν απλά να βασιστούν στην υπάρχουσα φύση και να δημιουργήσουν πάνω σε αυτή:

Στο Λονδίνο υπάρχει και η γκλαμουράτη Oxford Street η οποία στολίστηκε με λίγη φαντασία και βγήκε το ακόλουθο αποτέλεσμα:

Για την ξενάγησή μας στο Λονδίνο αφήσαμε ένα φωτεινό διακοσμητικό που παραπέμπει στο θρησκευτικό συμβολισμό των Χριστουγέννων και στην εκκλησιαστική τους γλυπτική, ένα αγγελούδι, το οποίο βρίσκεται στη Regent street:

Θα συνεχίσουμε τη βόλτα μας για να πάρουμε γεύση, ιδέες, φαντασία, επιλογές, από το Άμστερνταμ. Σε αυτούς αρέσει πολύ η τέχνη και ο φωτισμός της πόλης εμπεριέχει εγγενή εικαστικά στοιχεία. Αυτοί προτείνουν ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με δημιουργούς καλλιτέχνες στο οποίο η θεματολογική προσέγγιση είναι το φως στα διάφορα μέρη της πόλης.

Θαυμάστε σύγχρονη αστική τέχνη, χωρίς βανδαλισμούς και βεβηλώσεις:

Έτσι πρέπει να είναι μια όμορφη πόλη. Να δημιουργείται από τους πολίτες της και να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών. Να έχει γεγονότα και μια βόλτα στους δρόμους της τα αναδύει το DNA της και το χαρακτήρα των ανθρώπων της.

Ας δούμε και μια installation σύνθεση από το Εδιμβούργο και το Βασιλικό Βοτανικό Πάρκο του:

Όντας ονειροπόλοι και γιατί όχι ματαιόδοξοι, θα λέγαμε ότι και εμείς στη Χαλκίδα έχουμε πολλά πάρκα, κι ας είναι αναξιοποίητα, ωστόσο η πρόοδος και η σύμπνοια είναι στοιχείο εξέλιξης, την οποία θα πρέπει την υιοθετήσουμε όλοι μαζί. Θα ήταν πιο δόκιμο αντί να παραπονιόμαστε να προσπαθήσουμε ατομικά και συλλογικά να πάρουμε κι εμείς τέτοιες πρωτοβουλίες.

Τελευταίο αφήσαμε το αγαπημένο μας Παρίσι και τους snob Γάλλους.

 

Αριστουργηματικές συνθέσεις με το αντικείμενο της ομπρέλας στο Bercy Village

Ένα γλυπτό γεμάτο λαμπιόνια στην Πλατεία Place Maurice Barres, το οποίο δημιουργεί αληθινή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα:

Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας στο Παρίσι είναι ο μνημειακός στολισμός της πιο διάσημης ίσως λεωφόρου του πλανήτη, της Champs-Élysées, ο οποίος ξεκινά εκμεταλλευόμενος τα χαρακτηριστικά δέντρα της και τα οποία γεμίζει με λαμπιόνια με άξονα την αρμονία και τη συμμετρία:

Αλήθεια είναι, ότι μοιάζουμε φαντασιόπληκτοι, όταν συσχετίζουμε το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης με ανάλογους των πιο σημαντικών και ιστορικών ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Αλήθεια όμως είναι, και ότι αποτελούν εφαλτήριο, στόχο προς μίμηση, άξονα δημιουργίας αν θελήσουμε να φύγουμε από τη μιζέρια και τη μεμψιμοιρία μας ως Χαλκίδα. Αν βασιστούμε στη συνέργεια και την ενεργητική πρωτοβουλία, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ιδέες οι οποίες δεν έχουν μεγάλο κόστος και οι οποίες μπορούν να παράγουν χριστουγεννιάτικο «φως».

Άλλωστε υπαρχή και το ρητό:
«Ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, άλλα ότι μπορούν να μείνουν ίδια».

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top