Σίμος Κεδίκογλου συνέντευξη

Ο Σίμος Κεδίκογλου μιλάει στο GHETTO

Συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου στο www.ghettomagazine.gr Ο Σίμος Κεδίκογλου κατάγεται από την Ιστιαία της βόρειας Εύβοιας. Βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας περίπου 20 χρόνια και από το 2004 εκλέγεται βουλευτής στην Εύβοια με την Νέα Δημοκρατία. Τον ρωτήσαμε γιατί η Εύβοια έχει τόσο κακό οδικό δίκτυο και εάν θα κατορθώσει να χτίσει επιτέλους […]

Συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου στο www.ghettomagazine.gr

Ο Σίμος Κεδίκογλου κατάγεται από την Ιστιαία της βόρειας Εύβοιας. Βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας περίπου 20 χρόνια και από το 2004 εκλέγεται βουλευτής στην Εύβοια με την Νέα Δημοκρατία.

Τον ρωτήσαμε γιατί η Εύβοια έχει τόσο κακό οδικό δίκτυο και εάν θα κατορθώσει να χτίσει επιτέλους ένα αξιόπιστο. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα έργα που έχουν ανακοινωθεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά το 2021 στην βόρεια Εύβοια και πόσο έχουν προχωρήσει, αλλά και να μας αναλύσει την άποψή του για την οικονομική πρόοδο της Εύβοιας και σε ποιους άξονες πρέπει να βασίζεται. Σχολιάζει επίσης, το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαϊου στην Εύβοια, και σε προσωπικό αλλά και σε κομματικό επίπεδο.

Κύριε Κεδίκογλου, στην Εύβοια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, έχει πραγματοποιηθεί δραστηριότητα ανάπτυξης; Ποια έργα έχουν γίνει και ποια η δική σας συνεισφορά;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τις προοπτικές των επί μέρους περιοχών της πατρίδας μας, αλλά και να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις απαραίτητες πολιτικές με γνώμονα την ανάπτυξη και την πρόοδο. Αυτό συνέβη και με την Εύβοια, η οποία επιπροσθέτως αντιμετώπισε απρόβλεπτες καταστροφές μεγάλης κλίμακας, που όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησαν έκτακτες ανάγκες και απαίτησαν άμεση και αποτελεσματική αντίδραση. Η Κυβέρνηση ενήργησε άμεσα, τόσο στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να ανακουφιστούν το συντομότερο δυνατό οι πληγέντες, αλλά και μακροπρόθεσμα, με την εκπόνηση του ολιστικού μακρόπνοου σχεδίου Μπένου ώστε να οδηγηθούμε σε μια πραγματική ανασυγκρότηση και αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας.

Από την πλευρά μου, όπως πάντα, ήμουν στην πρώτη γραμμή, αναδεικνύοντας τα ζητήματα, προτείνοντας λύσεις και δουλεύοντας αδιάκοπα για την εφαρμογή τους. Ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δε, είχα την τύχη να διαχειρίζομαι ένα χαρτοφυλάκιο ιδιαίτερα συναφές με το παραγωγικό και κοινωνικό προφίλ της Εύβοιας, οπότε και απ’ αυτή τη θέση προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για την προκοπή του νομού μας, με χειροπιαστά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς – από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, μέχρι τα μεγάλα έργα, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες υγείας.

Ο δρόμος Χαλκίδα – Βόρεια Εύβοια και ο δρόμος προς τη Νότια Εύβοια. Τι έχει γίνει και ο Νομός τόσα χρόνια δεν έχει κατορθώσει να χτίσει ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο;

Δυστυχώς, το οδικό δίκτυο στο Νομό μέχρι το 2012 ήταν εκτός Ευρώπης με ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη που το 2000 δεν είχε δηλώσει ούτε ένα χλμ. δρόμου στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Το 2012 με τον Αντώνη Σαμαρά, καταφέραμε να ενταχθεί η Εύβοια στα ΔΔΜ, ανοίγοντας το δρόμο της χρηματοδότησης του κεντρικού οδικού άξονα. Και δυστυχώς, ενώ το Φεβρουάριο του 2015 ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το απένταξε από το ΕΣΠΑ. Πλέον, με προσωπικό αγώνα δημοπρατήθηκε στις αρχές του έτους και έχει αποδοθεί σε ανάδοχο.

Ένα έργο που θα βγάλει την Εύβοια από την απομόνωση και που αποτελεί αίτημα δεκαετιών από τους κατοίκους του νησιού, είναι ο βόρειος Οδικός Άξονας που αναμένεται μελετητικά να ωριμάσει εντός του έτους και εν συνεχεία θα βγει προς δημοπράτηση. Βαθιά ικανοποίηση νιώθω και για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό 15 αλιευτικών καταφυγίων και την κατασκευή τριών νέων (έργα που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ), που αποτελούν πυλώνα για τον ισχυρό αλιευτικό στόλο του νησιού μας αλλά και πνοή για τον τουρισμό.

Πιστεύετε, ως πολιτικός που κατάγεται από την Εύβοια, ότι το νησί μας μπορεί να ακολουθήσει μια τροχιά ανάπτυξης που να βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες; Μπορείτε να καταθέσετε την προσωπική σας άποψη για την οικονομική πρόοδο της Εύβοιας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίμησε με μια κυβερνητική θέση που σχετίζεται με ένα από τα πιο στρατηγικά πεδία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας – και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας: τον πρωτογενή τομέα. Πίστευα ανέκαθεν ότι είναι ένας τομέας με τεράστιο και εν πολλοίς αναξιοποίητο δυναμικό, λαμβανομένων υπ΄όψιν των μοναδικών χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας. Όλα αυτά ισχύουν στον υπερθετικό βαθμό για την Εύβοια. Θα δείτε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και η πτηνοτροφία, αλλά και σε πιο ειδικούς τομείς όπως η μελισσοκομία και η σηροτροφία, δόθηκαν λύσεις, ενισχύσεις, και έγιναν θεσμικές βελτιώσεις, τόσο στην Εύβοια όσο και πανελλαδικά. Καταφέραμε να εισάγουμε τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τυποποίηση-μεταποίηση, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμβληματικό έργο της κατασκευής καθετοποιημένης μονάδας επεξεργασίας ζωικών προϊόντων στη βόρεια Εύβοια.

Ειδικά στην περιφέρειά μας, υλοποιήθηκαν και καινοτομικές πρωτοβουλίες με ιδιαίτερη προοπτική, όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός. Κι όλα αυτά, σε μια συγκυρία δύσκολη δεδομένων και των φυσικών καταστροφών, που απαίτησαν ταχύτατες αντιδράσεις και άμεση ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Εύβοιας. Σ’ αυτά τα έργα αφιερώθηκα με όλες μου τις δυνάμεις και το αποτέλεσμα -αλλά και η εμπιστοσύνη που εισπράττω από τους συντοπίτες μου- νοιώθω ότι δικαιώνει την προσπάθειά μου.

Ποια είναι η δική σας ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Εύβοια;

Οι πολίτες της Εύβοιας προσήλθαν στην κάλπη με ωριμότητα και περίσκεψη. Έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία την πρωτιά στην περιφέρειά μας, με πολύ μεγάλη διαφορά, αυξάνοντας το ήδη υψηλό ποσοστό της στις προηγούμενες εκλογές – και παρά την απλή αναλογική. Η ψήφος τους αποδεικνύει ότι αναγνώρισαν τη μεγάλη -όσο και αποτελεσματική- προσπάθεια που έγινε ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των πρωτοφανών, απρόβλεπτων δυσχερειών που αντιμετώπισε ο τόπος μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αναγνώρισαν επίσης την έντονη αναπτυξιακή δυναμική που αναπτύχθηκε και εξελίσσεται στον Νομό μας, προοιωνίζοντας ένα μέλλον προόδου και ευημερίας, με ευνοϊκότερες συνθήκες, με καλύτερες δουλειές, με μεγαλύτερες προοπτικές – που θα κρατήσουν τους νέους μας στον τόπο τους. 

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αντιμετωπίζω πάντα με απόλυτο σεβασμό τόσο τους συνυποψηφίους μου όσο και τις επιλογές των συμπολιτών μου. Με τίμησε με την ψήφο του ένας μεγάλος αριθμός Ευβοέων, εμπνέοντας με και δίνοντάς μου την εντολή να αγωνιστώ για το μέλλον της Εύβοιας με προσήλωση και αφοσίωση, όπως πράττω στις 2 δεκαετίας της αδιάλειπτης παρουσίας μου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που στον τομέα ευθύνης μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε πολύ σημαντικό έργο που είχε θετικό αποτύπωμα σε αγρότες και αλιείς οι οποίοι με πολύ υψηλά ποσοστά πανελλαδικά (47% και 58% αντίστοιχα) στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό καταγράφει την τεράστια και ουσιώδη προσπάθεια που έγινε την τετραετία για τη στήριξη στον πρωτογενή τομέα.

Εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, είμαι λοιπόν στην πρώτη γραμμή της μάχης για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συνεχίσει το πολυεπίπεδο έργο της για μια καλύτερη Ελλάδα – για την Ελλάδα που αξίζουμε.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ζητήσει αυτοδύναμη εντολή από τον ελληνικό λαό για να ολοκληρώσει το έργο της. Ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι για την επερχόμενη τετραετία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας υπεύθυνος ηγέτης, με σχέδιο και όραμα για τη χώρα, που μιλά ανοιχτά και ειλικρινά στους πολίτες και θέτει ξεκάθαρους στόχους. Ο καθένας από μας συμπλέει ασφαλώς με αυτούς τους μεγάλους, εκπεφρασμένους στόχους εξειδικεύοντάς τους στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Συμβαδίζοντας λοιπόν, πλήρως, με το πρόγραμμα της ΝΔ, οι βασικοί μου στόχοι για την επόμενη τετραετία, σε περίπτωση που λάβουμε ισχυρή εντολή στις κάλπες της 25ης Ιουνίου αλλά και ως βουλευτής, είναι να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αναπτυξιακή δυναμική της Εύβοιας, με αξιοποίηση των μοναδικών πλεονεκτημάτων της, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη διευκόλυνση της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία πολλών νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα δώσω μεγάλη έμφαση στη συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως είναι ο οδικός άξονας της Βόρειας Εύβοιας, ο περιφερειακός της Χαλκίδας, η μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας από την Ευβοϊκή στη Βοιωτική ακτή.

Έχετε μια όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό σας Ελισάβετ Κατσαμάκη και τα δύο σας παιδιά. Πως η οικογένεια συνεισφέρει παράλληλα στην πολιτική σας καριέρα και την προσωπική σας ευτυχία;

Η οικογένειά μου είναι το λιμάνι μου, αλλά και η πηγή απ’ όπου αντλώ τη δύναμη και την ενέργειά μου. Δίνω και παίρνω απέραντη αγάπη και τρυφερότητα – κι αυτό μου δίνει την απαραίτητη ισορροπία ώστε να αντιμετωπίζω τα βαριά βουλευτικά και υπουργικά καθήκοντα με σταθερότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα. Η Ελισάβετ είναι για μένα στήριγμα και έμπνευση, ενώ τα παιδιά μου, πέρα από τα αυτονόητα συναισθήματα, αποτελούν για μένα μια διαρκή υπόμνηση του καθήκοντός μας να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στις επόμενες γενιές.

Ως γονιός αισθάνεστε ότι έχετε αλλάξει και ως άνθρωπος; Πως ο ρόλος του γονέα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τις μητέρες και τα παιδιά κάθε ελληνικής οικογένειας;

Ακούγεται «κλισέ», είναι όμως αλήθεια: από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός, αλλάζει άρδην η οπτική απέναντι στη ζωή και στον κόσμο συνολικά. Αλλάζουν οι προτεραιότητες, αλλάζει η καθημερινότητα, αλλάζει η προοπτική. Έχοντας γίνει πατέρας σε σχετικά μεγάλη ηλικία, ένοιωσα πραγματικά μια έκρηξη συναισθημάτων αγάπης, τρυφερότητας και αφοσίωσης – κι αυτά τα συναισθήματα προφανώς επηρεάζουν συνολικά τον τρόπο με τον οποίο πορεύεσαι στον βίο. Υπάρχει βέβαια και μια πρόσθετη διάσταση για κάποιον που ασχολείται ενεργά με τον πολιτική: συνειδητοποιείς πολύ πιο εμφατικά την υποχρέωσή σου να κληρονομήσεις στα παιδιά σου και συνολικά στη νέα γενιά έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο ευτυχισμένο.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top