Ποδολογία Ειδικός Ποδολόγος Κωνσταντίνος Μάζης

Ο ρόλος της Ποδολογίας – Αναλύει ο Ειδικός Ποδολόγος Κωνσταντίνος Μάζης

Ο Κωνσταντίνος Δ. Μάζης, Ειδικός Παθολόγος, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Η ποδολογία ανήκει στον παραϊατρικό κλάδο κι έχει ως αντικείμενο την πρόληψη, τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων των κάτω άκρων.

Ο ποδολόγος είναι ο ειδικός θεραπευτής που ασχολείται με τις δυσλειτουργίες των ονύχων και του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από παθολογικές αιτίες, αλλά και από την προχωρημένη ηλικία του ατόμου (Σακχαρώδης Διαβήτης, Αρθρίτιδα).

Προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα στα σκληρά και δύσκολα νύχια (ατομικά), υπερπλασία (πάχυνση), υπερβολικό μήκος με συνοδό πάχυνση (ονυχογρύπωση) ή είσφρυση ονύχων, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εξέλκωση.

Επιπροσθέτως, καλείται να επιβλέπει την ποιότητα του δέρματος, έτσι ώστε να διατηρήσει της ακεραιότητάς του μέσω της αφαίρεσης του πυλώδους ιστού και των υπερκερατώσεων που δημιουργούνται (π.χ λόγω νευροπάθειας).

Τέλος, αντιμετωπίζει δυσμορφίες δακτύλων, όπως η σφυροδακτυλία ή η γαμψοδακτυλία.

Ο ρόλος του ποδολόγου στην ομάδα αντιμετώπισης του διαβητικού ποδιού είναι κομβικής σημασίας. Τα εξειδικευμένα προσόντα του ποδολόγου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της επίπτωσης των ακρωτηριασμών, με την εξασφάλιση κατάλληλης φροντίδας των ελκών και βελτίωσης της φροντίδας ατόμων με επιπλοκές στον άκρο πόδα.

Ιστορικά, ο Ιπποκράτης, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης, γεννημένος στην Κω το 460 π.Χ, ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της ξηροδερμίας των ποδιών, τους τύλους (κάλους), τις υπερκερατώσεις κ.λπ. Πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας αντισηπτικά παρασκευάσματα με κύρια συστατικά το κρασί και το ξύδι προκειμένου να επουλωθεί ένα τραύμα.

Αργότερα, ο Γαληνός, επίσης σημαντικός Ιατρός, γεννημένος στην Πέργαμο το 129 μ.Χ., συστήνει την επούλωση των ελκών στα κάτω άκρα κρασί εμπλουτισμένο με διάφορα βότανα θεωρώντας έτσι ότι επιταχύνεται η επούλωση του έλκους.

Βιογραφικό 

Ο Κωνσταντίνος Μάζης είναι ποδολόγος με Ιατρείο στη Δημητρίου Μπεή (Κλεοβούλης) 32, στο Ζωγράφο, όπως και διατηρεί το Πρότυπο Κέντρο Ποδολογίας Χαλκίδας στην οδό Κυμαίων 80. Διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία σε παθήσεις όπως, το διαβητικό και το ρευματικό πόδι, το κότσι, τους κάλους, τα προβλήματα των νυχιών, την υπερκεράτωση και την μυκητίαση. Επίσης και σε υπηρεσίες όπως το πελματογράγημα κ.α.

Η Επαγγελματική του Δραστηριότητα είναι ποικιλόμορφη καθώς έχει αποκτήσει πολυετή εμπειρία. Είναι Επιστημονικός συνεργάτης του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών καθώς και του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Υπήρξε Ποδολόγος στο Ποδολογικό Κέντρο «Eva Orosi», Rodenkirchen της Κολωνίας, όπως και  Ποδολόγος στο Ποδολογικό Κέντρο «Tanja Straube», Widdersdorf, επίσης στην Κολωνία. Η Πρακτική του περιλαμβάνει μια σειρά από Κλινικές και Κέντρα, την Ορθοπεδική Κλινική «Orthoparc» στη Γερμανία, το Ποδολογικό Κέντρο “Andreas Steffes», Ahweiler στη Βόννη, το Ποδολογικό Κέντρο «Claudia Kurpig», Kerpen στην Κολωνία, και τη Διαβητολογική Κλινική St. Antonius, Bayenthal στην Κολωνία, όπως και το Κέντρο Ορθοπεδικής φροντίδας του Εμβιομηχανικού «Κρασσά Μιχάλη», αλλά και το εργαστήριο του Ειδικού Ορθοπροσθετιστή (spine-core) «Βακάλογλου Ευάγγελου» στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Κωνσταντίνος Μάζης είναι επίσης Μέλος στην Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού(ΕΜΕΔΙΠ) και ενεργό μέλος στο Zentralverband der Podologen Deutschlands (ZFD), ο οποίος είναι ο Σύλλογος Ποδολογίας της Γερμανίας.

Πρότυπο Κέντρο Ποδολογίας Χαλκίδα

Κωνσταντίνος Δ. Μάζης

Ειδικός Ποδολόγος

Πρότυπο Κέντρο Ποδολογίας

Κυμαίων 80, Χαλκίδα

Τηλ. 22210 77377

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top