Μπουνόρος, ένα προσωνύμιο, άντε και παρατσούκλι του παππού του Γιώργου Γιαννάκη, του γνωστού chef, ο οποίος έχει μείνει ρομαντικός και αναπτύσσει γαστρονομικά αλλά και επιχειρηματικά τον τόπο που μεγάλωσε, την ιστορική Αυλίδα. Εκτός λοιπόν από ένα nickname που έρχεται από το παρελθόν, ο Μπουνόρος είναι ένας ναός, στον οποίο κυριολεκτικά λατρεύεται το κρέας.

Φιλοσοφία του Μπουνόρου
Εκεί λοιπόν ξεκινούν με την πιο απλή ρήση η οποία και μετουσιώνεται σε πράξη. «Ο κόσμος μαθαίνει να τρώει κρέας στο Μπουνόρο, τελεία και παύλα». Η καλύτερη πρώτη ύλη και οι καλύτερες κοπές αποκτούν μεγαλείο και βγαίνουν στην πρώτη γραμμή. Στο Μπουνόρο τρώμε αυτό που πρέπει και όχι αυτό που βολεύει. Η βιτρίνα δεν είναι για τα μάτια, ότι υπάρχει εκεί το βλέπουμε και το γευόμαστε, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις.

Γιώργος Γιαννάκης, ο chef και ολόκληρος ο Μπουνόρος
Ξεκίνησε από τον παλιό Μπουνόρο με το σουβλάκι και εξέλιξε την ιδέα του και τη μαγειρική του με βάση την απόλυτη γνώση του κρέατος. Μαζί με το Μπουνόρο ο chef Γιώργος Γιαννάκης, που με σεμνότητα θεωρεί τον εαυτό του μάγειρα, παρασύρεται από την ανοδική πορεία του μαγαζιού και εξελίσσεται μαζί του. Άλλωστε η ζωή είναι μια ιεραρχία και ο Μπουνόρος ανεβαίνει σκαλιά, χρόνο με το χρόνο.

Ο Γιώργος μετά από μια σημαντική συμφωνία αποφάσισε να επικεντρωθεί στο όραμά του και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τελειοποίηση του Μπουνόρου, με όποιον τρόπο αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Ο στόχος παραμένει διττός, μοναδικές εμπειρίες στον πελάτη μαζί με ό,τιδήποτε μπορεί να πλαισιώσει γαστρονομικά το κρέας.

Βιτρίνα, το σημείο αναφοράς του Μπουνόρου
Ο απόλυτος άρχοντας του φαγητού είναι πρωτίστως η εντυπωσιακή γυάλινη βιτρίνα που δεσπόζει στη μέση του μαγαζιού. Ό,τι υπάρχει στη βιτρίνα και μόνο ό,τι υπάρχει, τρώμε. Έτσι για να ευφρανθεί ο ουρανίσκος και να ακολουθήσει τα μάτια από τη μια, αλλά και για να γευθούμε το πιο φρέσκο και το πιο αυθεντικό κρέας από την άλλη. Η αλήθεια του Μπουνόρου είναι η βιτρίνα του.

Η κουζίνα του Μπουνόρου, το δωμάτιο χωρίς κανένα μυστικό
Η κουζίνα μεγάλωσε για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει προσφέρει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση. Παρόλα αυτά παρέμεινε open kitchen καθώς στο Μπουνόρο κυριαρχεί ο απαράβατος νόμος που διέπει και τη φιλοσοφία που προσπαθούμε να περιγράψουμε. Όλα φτιάχνονται μπροστά στα μάτια μας, ένα θέαμα πραγματικά χορταστικό, τόσο οπτικά όσο και γαστρονομικά.

Η σάλα του Μπουνόρου
Η καινούργια διαμόρφωση του χώρου λειτούργησε με τρόπο έξυπνο τις δύο ιδιότητες του μαγαζιού, την προσωπική εξυπηρέτηση self service και τη σάλα–καθιστικό. Η απαστράπτουσα σάλα ομόρφυνε κι άλλο καθώς απέκτησε περισσότερη privacy, ενώ με σεβασμό στους μη καπνίζοντες υπάρχει και ο μερικά κλεισμένος χώρος για όσους θέλουν να κάνουν ένα τσιγάρο, πριν ή μετά το φαγητό.

Αρχιτεκτονική του Μπουνόρου
Ο Χαλκιδέος αρχιτέκτονας Χρήστος Αδάμος έχει δώσει μια διαφορετική αύρα δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευχάριστο που σε παρακινεί να καθίσεις με τις ώρες, απολαμβάνοντας από ορεκτικά, κρέατα μέχρι και γλυκό. Ο αρχιτέκτων επέλεξε γήινα χρώματα, μια ισχυρή δόση από ξύλινες πινελιές, μια πρόταση γυμνού τσιμέντου και πίνακες που παραπέμπουν στη φύση και την πανίδα, αναδεικνύοντας την αισθητική και την ενέργεια ενός χώρου, από τον οποίο δεν θέλεις να φύγεις. Τα ντιζαϊνάτα φωτιστικά που απελευθερώνουν μια μαγική εικόνα τεχνητού φωτισμού είναι επιλογή του γνωστού επιχειρηματία Αντώνη Ζαούρη. Φυσικά καλά κρυμμένη, ίσως όχι και τόσο, υπάρχει και η προσωπική σφραγίδα του Γιώργου Γιαννάκη, ο οποίος σίγουρα έχει αφήσει το αποτύπωμά του μέσα κι έξω από την κουζίνα, μέσα κι έξω από τη σάλα.

Η κάβα του Μπουνόρου δεν είναι μόνο ένα ξύλινο έπιπλο
Ο sommelier Δημήτρης Χαλιούλας έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν ετικέτες κρασιού που να συνδυάζονται με όλα τα εδέσματα του Μπουνόρου και ειδικά με το κρέας. Βέβαια τo premium επεκτείνεται καθώς μια σειρά από special και παλαιωμένα ουίσκι και βότκες φροντίζουν να δημιουργήσουν τάση για όσους θέλουν, πριν ή μετά το φαγητό, να απολαύσουν ένα ψαγμένο ποτό.

Η πανδαισία με τα πιάτα του Μπουνόρου δημιουργεί αναταραχή
Ξεκινάμε από τη Νούμερο Ένα σαλάτα, τη λένε Αρκούδα, μια πράσινη σαλάτα με μανούρι και prosciutto Ευρυτανίας. Πάμε σε ένα ragu από φιλέτο μόσχου, εκείνο το κομμένο στο χέρι, συνοδεία παπαρδέλας. Άπαιχτο είναι το συκώτι μόσχου, ψημένο στο κάρβουνο και κομμένο σαν ταλιάτα. Ο Μπουνόρος υπερηφανεύεται και για την προβατίνα, αληθινό παϊδάκι το οποίο σιγοψήνεται στα κάρβουνα και μοσχομυρίζει. Απόλυτο must το λουκάνικο γραβιέρας δια χειρός του Γιώργου Ξυδώνα, του προσωπικού χασάπη του Μπουνόρου. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, το ριζότο με άγρια και καλλιεργούμενα μανιτάρια που προμηθεύονται από την εταιρεία Δίρφυς.

Για γλυκάκι υπάρχει το γκιουζέλ, από πάνω βουβαλίσια κρέμα και από κάτω κανταΐφι, γκιουζέλ στα τουρκικά σημαίνει ωραίο και στο Μπουνόρο είναι πολύ ωραίο. Η ποικιλία γλυκών, που φτιάχνονται χειροποίητα, καθημερινά με φρέσκα υλικά και σταθερές αξίες όπως μιλφέιγ, προφιτερόλ, ή cheesecake σε πολλές παραλλαγές, ολοκληρώνει το θεσπέσιο γεύμα ή δείπνο. Στο Μπουνόρο τα πιάτα δεν μπορούν να περιγραφούν ούτε με λόγια αλλά δυστυχώς και για τη φωτογράφο μας ούτε με εικόνες.

Τα μαγειρευτά του Μπουνόρου
Φυσικά και βάζουν ταψί και μαγειρεύουν, καθώς ο Μπουνόρος είναι ανοιχτός από το μεσημέρι για να καθίσουμε για lunch ή και να πάρουμε φαγητό take away στο σπίτι. Το πιάτο που συνδέεται με την πρώτη ύλη που κάνει το Μπουνόρο διάσημο, δηλαδή το κρέας, είναι τα σουτζουκάκια, με τον κρεοπώλη Γιάννη Βάγια να βάζει την υπογραφή του. Διαφορετικά φαγητά και άλλο μενού κάθε μέρα, μας περιμένει το μεσημέρι, αν δεν μας αρέσει το φαγητό της μαμάς μας. Άλλωστε οι μαμάδες μας στο Μπουνόρο τρώνε.

Μπουνόρος και ΠΟΠ προϊόντα
Φυσικά η Ελλάδα δεν χορταίνει το Μπουνόρο, ο Μπουνόρος όμως χορταίνει Ελλάδα. Πετάξανε όλα τα ξένα τυριά και αλλαντικά και η ΠΟΠ κουλτούρα παρίστανται αγέρωχη στη βιτρίνα του. Γραβιέρες της Οικογένειες Μπαζιωτάκη από την Τρίπολη, αλλαντικά από το Στρεμμένο Ευρυτανίας, γκόγκλιες αρβανίτικες, τα λένε και τζόλια, χειροποίητα και σε αποκλειστικότητα στα τραπέζια του Μπουνόρου.

Κυριακή Στο Μπουνόρο, Κυριακή στο χωριό
Η Κυριακή έχει χρώμα από χωριό και μετά τις 3 το μεσημέρι ο deejay θα μας ξεσηκώσει με μουσικές οι οποίες έχουν αφετηρία το ελληνικό λαϊκό. Ο Μπουνόρος γίνεται ο χώρος για το κυριακάτικο γλέντι μας γιατί όλοι εκεί στο μαγαζί ξέρουν να περνάνε καλά, αφού σίγουρα ξέρουν και να τρώνε καλά.

Δεν γνωρίζουμε αν σας πείσαμε, δεν γνωρίζουμε αν θα φάτε αλλού καλύτερο κρέας, δεν γνωρίζουμε αν θα βρείτε καλύτερη πρώτη ύλη. Ξέρουμε όμως ότι στο Μπουνόρο το κρέας αποθεώνεται κάθε μέρα και αξίζει να πάρετε το αυτοκίνητο, 5 λεπτά από τη Χαλκίδα, να το αφήσετε στο τεράστιο parking του, και να τους πείτε τη γνώμη σας. Η δική μας όμως η άποψη είναι αποκρυσταλλωμένη, στο Μπουνόρο για κρέας δεν πας μόνο μια φορά.

Μπουνόρος 2019
Αθήνας, Βαθύ Αυλίδας
Τηλ. 22210 32150
Instagram: mpounoros