Πνευματικός δηλώσεις

Ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει αν θα το παλέψει ή όχι, είναι ο ασθενής

“Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή.” Αυτή την δήλωση δεν την έκανε ένας τεχνοκράτης, ενδεχομένως ένας στρατιωτικός ηγέντης εν καιρώ πολέμου, ούτε είναι κάποια δήλωση Ναζί από το 1940. Αυτή η δήλωση βγήκε από το στόμα ενός γιατρού. Και […]

Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή.” Αυτή την δήλωση δεν την έκανε ένας τεχνοκράτης, ενδεχομένως ένας στρατιωτικός ηγέντης εν καιρώ πολέμου, ούτε είναι κάποια δήλωση Ναζί από το 1940. Αυτή η δήλωση βγήκε από το στόμα ενός γιατρού. Και την ακούσαμε με τα αυτιά μας, δεν χρειάζεται να μας πείσει κανείς για το αντίθετο, ούτε υπάρχει κάποια διαστρέβλωση και παρερμηνεία των δηλώσεων του.

Ο Σπύρος Πνευματικός κατάγεται από τη Χαλκίδα, διετέλεσε βουλευτής Εύβοιας με την ΝΔ την περασμένη τετραετία, και σε αυτές τις εκλογές όπου ήταν και πάλι υποψήφιος, τον ψήφισαν περίπου 15.000 Ευβοιώτες. Ελπίζω λοιπόν, αγαπημένοι μου συντοπίτες στην Εύβοια, αυτές τις αράδες που θα γραφτούν παρακάτω, κυρίως εσείς, να τις διαβάσετε με λίγη παραπάνω προσοχή και περισυλλογή. Διότι είστε και 15 χιλιάδες που τον ψηφίσατε, όχι 10 – 15.

Η σοκαριστική δήλωση

Θυμίζω ότι ο Σπύρος Πνευματικός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στις ιατρικές πράξεις λέγοντας πως «πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά από αυτά τα πράγματα που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων». «η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Γιατί ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος, το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη» συνέχισε λέγοντας πως το σύστημα των ΗΠΑ είναι ακριβό «γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν».

Στο πρώτο άκουσμα της είδησης σκέφτηκα μονολογόντας με τον ευατό μου: “Αφού ο Πνευματικός είπε on air πως συμφέρει το κράτος να αφήνουμε τους καρκινοπαθείς να πεθαίνουν, τι μπορεί να λένε μεταξύ τους όταν είναι μόνοι;”

Αυτή η απάνθρωπη δήλωση, προέρχεται από έναν ορθοπεδικό, ο οποίος στο Πόθεν Έσχες του, δηλώνει περίπου 30 ακίνητα, εμφανίζει συνολικές καταθέσεις 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει στην κατοχή του μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Ως μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το κράτος και το ΕΣΥ παρουσίασε τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που μάχονται με νύχια και με δόντια για τη ζωή τους ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ. Το λες και ειρωνεία να μιλάς με οικονομικούς όρους για ανθρώπους που μάχονται για την ζωή τους, την ίδα στιγμή που το Πόθεν Έσχες σου παρουσιάζει αυτή την εικόνα.

Χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερες από 24 ώρες ώστε στη Νέα Δημοκρατία να πράξουν το αυτονόητο και να τον διαγράψουν από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια, γιατί κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί να ισχυριζόταν ότι τα λεγόμενα του Πνευματικού δείχνουν τις προθέσεις της ΝΔ για το ΕΣΥ στο μέλλον και όταν θα είναι στην κυβέρνηση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μιλάμε για μια μεμονωμένη απάνθρωπη δήλωση.

Βέβαια, άλλος κακοπροαίρετος θα μας θυμίσει τον νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη στο όχι και τόσο μακρινό 2013, όπου το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ήταν στα 5 ευρώ, ενώ μόνο οι «έχοντες και κατέχοντες» έπρεπε να πληρώνουν εισιτήριο 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

Με όλα αυτά, θυμήθηκα και τον Κικίλια, ο οποίος έβαλε μόνο την υπογραφή του ως Υπουργός Υγείας, για να σωθεί ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ, διότι τα λεφτά για το κόστος της νοσηλείας του μικρού τα έδωσε ο λαός. Ο κ. Κικίλιας τότε είχε πει πως οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν λίγες.

Μπορεί έστω και καθυστερημένα πάντως στην ΝΔ να αντέδρασαν για τις δηλώσεις του Πνευματικού. Την ίδια στιγμή παρά την απάνθρωπη αυτή δήλωση κανένας ιατρικός σύλλογος της χώρας δεν έχει λάβει θέση μέχρι στιγμής!

Η κυνική αυτή δήλωση ήρθε την ώρα που η χώρα θρηνεί τον θάνατο μιας 19χρονης εγκύου επειδή καθυστέρησε το ασθενοφόρο.

Στο βιβλίο “Αναμνήσεις στο σπίτι των πεθαμένων” του Ντοστογιέφσκι υπάρχει μια ατάκα που σε ελεύθερη μετάφραση λέει: “Μπροστά στην κρεμάλα, ακόμα και ο πιο πλούσιος άνθρωπος θα έδινε όλη την περιουσία του για μία και μόνο ανάσα παραπάνω”.

Ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει αν θα το παλέψει ή όχι, όσο απέλπιδα κι αν είναι η κατάσταση είναι ο ίδιος ο ασθενής. Και σίγουρα όχι με οικονομικούς όρους “κόστους – όφελους” κύριε Πνευματικέ.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top