Κολοβρέχτης Εύβοιας ψηλά

Ο Κολοβρέχτης, το περιβαλλοντικό διαμάντι της Εύβοιας από ψηλά

Ο Κολοβρέχτης, το περιβαλλοντικό διαμάντι δίπλα στη Χαλκίδα, σε ένα μοναδικό drone βίντεο Ένας μικρός υγρότοπος της Εύβοιας που παρά τις συνεχείς ανθρωπογενείς πιέσεις κατορθώνει να μαγνητίζει, ιδιαίτερα κατά την μεταναστευτική περίοδο, δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας. Ο Κολοβρέχτης είναι ένας παράκτιος υγρότοπος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας, πολύ κοντά στην κωμόπολη των Ψαχνών. […]

Ο Κολοβρέχτης, το περιβαλλοντικό διαμάντι δίπλα στη Χαλκίδα, σε ένα μοναδικό drone βίντεο

Ένας μικρός υγρότοπος της Εύβοιας που παρά τις συνεχείς ανθρωπογενείς πιέσεις κατορθώνει να μαγνητίζει, ιδιαίτερα κατά την μεταναστευτική περίοδο, δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας. Ο Κολοβρέχτης είναι ένας παράκτιος υγρότοπος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας, πολύ κοντά στην κωμόπολη των Ψαχνών. Ονομάζεται πιο τυπικά Υγρότοπος ή Έλος Ψαχνών αλλά και Λιβάδι, ωστόσο η λαϊκή ονομασία Κωλοβρέχτης έχει μεγαλύτερη αξία, καθώς ίσως φανερώνει ότι κάποτε στην περιοχή γινόταν το ομώνυμο είδος ψαρέματος που απαιτεί το τράβηγμα μεγάλων διχτυών από τα ρηχά και ανάγκαζε τους ψαράδες να βραχούν. Απλώνεται σε μια περιοχή χιλίων περίπου στρεμμάτων, μια έκταση που είναι περίπου η μισή από την παλαιότερη φυσική έκταση του υγροτόπου. Στα δυτικά καταλήγει στον Βόρειο Ευβοϊκό, στα βόρεια χωρίζεται από τις καλλιέργειες της περιοχής μέσω μικρών καναλιών και ρεμάτων και στα ανατολικά και νότια οριοθετείται από μικρούς λόφους. Το μεγαλύτερο τμήμα του υγροτόπου αποτελείται από ένα έλος γλυκού νερού που δημιουργείται από ένα μικρό ρέμα στην αρχή της πεδιάδας των Ψαχνών και από καρστικές πηγές. Πιο κοντά στη θάλασσα τα νερά γίνονται υφάλμυρα, ενώ κοντά στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί ένα ιχθυοτροφείο.

Για να μάθετε περισσότερα για τον υγρότοπο και τα σπάνια είδη πτηνών που βρίσκονται εκεί μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Δημήτρη Καρβέλη που δημοσίευσε στο instagram account του kdexplorer10:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dimitrios Karvelis (@kdexplorer10)

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top