|To GHETTO παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων με τους υποψήφιους του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023|
Ο Γιάννης Συγγελάκης είναι ελεύθερος επαγγελματίας (ξυλουργός), και είναι υποψήφιος στην τοπική κοινότητα της Νέας Λαμψάκου με τον συνδυασμό “ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ” του Γιώργου Σπύρου. Μιλάει στο ghettomagazine.gr για τα προβλήματα της περιοχής, την χαμένη ταυτότητα της Νέας Λαμψάκου, αλλά και για το πως ονειρεύεται τον τόπο του.
Γιατί θέλεις να ασχοληθείς με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Η αλήθεια είναι ότι είναι μια πρόκληση για εμένα αυτό. Θέλω να δω τον τόπο μου να γίνεται όλο και καλύτερος. Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ, αμέσως σκέφτηκα ότι θέλω να βάλω στόχους για τους οποίους θα κάνω τα πάντα για να τους υλοποιήσω, όπως κάνω και στην προσωπική μου ζωή. Δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά αυτό που με νοιάζει είναι να προσφέρω στο χωριό μου τα μέγιστα, και να αφήσουμε στα παιδιά μας καλύτερο τον τόπο τους. Γιατί από τα παιδικά μου χρόνια στην Λάμψακο, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι, και δεν θέλω να κάνω το ίδιο εγώ στα παιδιά μου.
Γιατί με τον Γιώργο Σπύρου;
Τον πιστεύω. Είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Όπως έχει καταξιωθεί στην δουλειά του, μπορεί εξίσου να τα καταφέρει και ως Δήμαρχος. Έχει όραμα για τον δήμο μας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας επιτυχημένος δήμαρχος.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / Ghetto Mag
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σου αν εκλεγείς στην τοπική κοινότητα της Νέας Λαμψάκου;
Αναδιαμόρφωση της παραλίας. Πιο συγκεκριμένα, φωτισμός κατά μήκος όλης της παραλίας, να ρίξουμε την κατάλληλη άμμο στην ακτή, να τοποθετηθούν ομπρέλες, ντουζιέρες, και μικροί κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, να μπουν τραπέζια πικ νικ και να δημιουργηθεί μια πιο εύχρηστη ράμπα για να την αξιοποιούν οι ψαράδες της Λαμψάκου. Να καθαριστούν τα σημεία που κάποιοι τα έχουν κάνει σκουπιδότοπο και μέρος που πετούν τα μπάζα τους. Και επειδή δεν αρκεί απλά να τα μαζέψουμε, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην γίνει ξανά μέρος για σκουπίδια και μπάζα. Να τελειώσει το έργο των αποδυτηρίων του Ελλήσποντου σε εύλογο χρονικό διάστημα. Και ένα τελευταίο που το ονειρεύομαι, είναι να δημιουργήσουμε, να προσπαθήσουμε τουλάχιστον, να έχει η Νέα Λάμψακος ένα θερινό σινεμά. Πριν πολλά χρόνια είχε το “Σινέ Λάμψη”.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / Ghetto Mag
Είναι η Νέα Λάμψακος ένας ωραίος τόπος για να ζεις;
Είναι ένας υπέροχος τόπος για να ζεις, ήσυχος, δίπλα στην πόλη, εύκολη πρόσβαση σε όλες τις καθημερινές ανάγκες και υπηρεσίες. Βέβαια, στη Νέα Λάμψακο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που θέλουμε να φέρουμε ξανά στην Λάμψακο. Το οδικό δίκτυο είναι κακό, το παραλιακό κομμάτι είναι παρατημένο, όπως επίσης δεν υπάρχει ένας υπαίθριος χώρος πρασίνου που να συνδυάζει την αθλητική δραστηριότητα με την ψυχαγωγία των κατοίκων.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / Ghetto Mag
Η απερχόμενη δημοτική αρχή άφησε έργο στη Νέα Λάμψακο;
Όχι. Είχε υποσχεθεί πως θα φτιάξει την παραλία αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να βάψουν τα παγκάκια. Μας μίλησαν για ασφαλτοστρώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της Λαμψάκου και φτιάχτηκαν περίπου 5χλμ δρόμου.
Αλλά το μόνο που ξεκίνησε προεκλογικά (πριν 15 μέρες περίπου) είναι τα έργα για την δημιουργία νέων αποδυτηρίων της ποδοσφαιρικής ομάδα της Λαμψάκου, του ΑΣ Ελλήσποντος, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα παραδοθούν.
Εδώ και πολλές τετραετίες όλοι προσπαθούσαμε και παρακαλούσαμε τις εκάστοτε δημοτικές αρχές να γίνουν αυτά τα αποδυτήρια, και είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος ο στόχος αυτός επετεύχθη, όμως το ποσό χρηματοδότησης του έργου αυτού φαντάζει εξωπραγματικό και είναι σίγουρα υπέρογκο. Από αυτό το ποσό θα μπορούσαμε να αντλήσουμε χρήματα και για άλλες ανάγκες της Λαμψάκου.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / Ghetto Mag
Η Νέα Λάμψακος ήταν ξακουστή για τα ουζερί της και την γαστρονομία της σε όλη την Ελλάδα. Γιατί έχει χάσει αυτή την αίγλη;
Έχει χάσει την ταυτότητα της διότι δεν γίνονται συντονισμένες ενέργειες προβολής της Νέας Λαμψάκου, της γαστρονομίας της αλλά και της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Και όταν μιλάω για προβολή, αναφέρομαι σε στοχευμένες ενέργειες και μοντέρνες, ζούμε άλλωστε στην εποχή των σόσιαλ μίντια. Όλα όμως ξεκινούν από τα παραπάνω που είπαμε, δηλαδή αν θέλεις να φέρεις κόσμο πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις τις υποδομές για να τον υποδεχτείς, να έχει την ομορφιά και την καθαριότητα για να τον κάνεις να έρθει ξανά.

Photo: Πένη Θεοδοσίου / Ghetto Mag