Κάβο Ντόρο Νότια Εύβοια

Νότια Εύβοια: Στη γη του Καβοντόρου – Εικόνες

Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στο θρυλικό ακρωτήρι Κάβο Ντόρο (Καβοντόρο), ένα από τα πιο γνωστά τοπωνύμια της χώρας μας. Τόπος με επιβλητικό ανάγλυφο, αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα, τα βουνά του Καβοντόρου (οι ανατολικές απολήξεις του ορεινού συγκροτήματος της Όχης) αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα της Νότιας Εύβοιας. Το εδαφικό ανάγλυφο της περιοχής είναι κατεξοχήν […]

Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στο θρυλικό ακρωτήρι Κάβο Ντόρο (Καβοντόρο), ένα από τα πιο γνωστά τοπωνύμια της χώρας μας.

Τόπος με επιβλητικό ανάγλυφο, αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα, τα βουνά του Καβοντόρου (οι ανατολικές απολήξεις του ορεινού συγκροτήματος της Όχης) αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα της Νότιας Εύβοιας.

Το εδαφικό ανάγλυφο της περιοχής είναι κατεξοχήν ορεινό, ενώ οι ελάχιστες πεδινές εκτάσεις αξιοποιούνται ως βοσκοτόπια.

Η κτηνοτροφία είναι η βασική δραστηριότητα των κατοίκων, οι οποίοι καλλιεργούν ελαιόδεντρα, αμπέλια, όσπρια και κηπευτικά προς κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Το Κάβο Ντόρο

Η περιοχή, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οφείλει την ονομασία της στο θρυλικό ακρωτήρι Κάβο Ντόρο (Καβοντόρο), ένα από τα πιο γνωστά τοπωνύμια της χώρας μας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας, η φουρτουνιασμένη τις περισσότερες φορές θάλασσα και οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν συχνά τους ναυτικούς που ταξιδεύουν στην ευρύτερη περιοχή του Καφηρέα, όπως είναι η επίσημη ονομασία του ακρωτηρίου.

Σε ύψωμα πάνω από το ακρωτήρι, το ξωκλήσι του Αγίου Γρηγορίου αγναντεύει το ανοιχτό πέλαγος και τον Αράπη, τη χαρακτηριστική βραχονησίδα με την άγρια φυσική ομορφιά και το μικρό φάρο που λούζεται συχνά από τα μανιασμένα κύματα.

Τα χωριά του Καβοντόρου

Κύριο οικιστικό κέντρο της περιοχής είναι η Αμυγδαλιά, όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η παραλία της Αμυγδαλιάς, με μικρό μόλο για βάρκες και καΐκια.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αμυγδαλιάς είναι χτισμένα τα χωριά Πρινιά, Σχίζαλη, Ζαχαριά, Θύμι, Δρυμονάρι, Καψούρι, Ευαγγελισμός και Κόμιτο.

Ανάμεσα στο Θύμι και τον Ευαγγελισμό εντοπίζεται το φαράγγι της Αρχάμπολης, που καταλήγει σε υπέροχη παραλία.

Νότια από το Κόμιτο βρίσκεται ο Αντιάς, οικισμός κοντά σε ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Πηγή: in.gr – Βαγγέλης Στεργιόπουλος

Φωτογραφίες: Δήμος Καρύστου

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top