Σαρακοστή δεν σημαίνει μόνο νηστεία, αλλά και μια γαστρονομία που αντικατοπτρίζει τον τόπο που λέγεται Ελλάδα και θάλασσα του Ευβοϊκού. Τα σαρακοστιανά πιάτα αντανακλούν την πρώτη ύλη που βγαίνει στη Χαλκίδα, τη Νέα Αρτάκη, το Λευκαντί και τις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά συνάμα διαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης μας με τα μοναδικά ουζερί και τις γραφικές ψαροταβέρνες της.
Η Μεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα, είναι από τις σημαντικότερες περιόδους της εκκλησιαστικής και λαογραφικής μας παράδοσης, και συνιστά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, χρονικά, τη μεγαλύτερη αλλά και την πιο σημαντική από τις 4 νηστείες και αν και λέγεται επίσημα «τεσσαρακοστή» που σημαίνει 40 μέρες, διαρκεί 48 μέρες, δηλαδή τις επτά εβδομάδες που ξεκινούν την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνονται το Μεγάλο Σάββατο.
Οι ταβέρνες, που παρουσιάζονται με τη μορφή ουζερί αλλά και μοντέρνων εστιατορίων, αφιερώνονται στα καλούδια του βυθού που «μυρίζουν» θάλασσα. Έτσι τα φρέσκα μαλάκια και τα οστρακοειδή, οι τρυφερές σουπιές φρικασέ, το καλαμάρι στη σχάρα ή γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, το χταποδάκι ξιδάτο ή στη κατσαρόλα γιουβετσάκι, η μακαρονάδα του «ψαρά» με κάθε λογής θαλασσινό, τα μύδια αχνιστά ή και σαγανάκι, αλλά και περιποιημένα σεβίτσε και καρπάτσιο, είναι ανεκτίμητης αξίας πιάτα τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα τη φιλοσοφημένη μαγειρική προσέγγιση των chef στα υλικά του τόπου μας τη συγκεκριμένη περίοδο.
Το GHETTO Magazine, ο απόλυτος οδηγός του food στην πόλη, επέλεξε εκπληκτικά μαγαζιά που σερβίρουν μερακλίδικους μεζέδες, φρέσκα ψάρια με την αλμύρα της θάλασσας, πληθωρικά θαλασσινά πιάτα και πλούσιες ψαροφαγικές προτάσεις τα οποία αποθεώνουν τη Σαρακοστή και την απολαυστική γαστρονομία της, προς τέρψιν όλων των αυθεντικών καλοφαγάδων.
Εύριπος
Στην Παραλία της Χαλκίδας, απέναντι από το Λιμάνι και με την ανυπέρβλητη θέα στην Παλαιά Γέφυρα, ο Εύριπος είναι μια ουζερί και ψαροταβέρνα συνάμα που η άριστη φιλοξενία συνδυάζεται με το εξαιρετικό φαγητό. Η φιλοσοφία της γαστρονομίας στον Εύριπο πηγάζει από τα φρέσκα ψάρια, ψημένα στην καλύτερη εκδοχή τους και την οικογενειακή ατμόσφαιρα ενός προσεγμένου περιβάλλοντος. Μας έβγαλαν μια αστακομακαρονάδα, με αστακό που πιο φρέσκος δεν γίνεται, μια αληθινή πανδαισία γεύσης. Ο Εύριπος είναι εκείνο το εστιατόριο με θαλασσινές νοστιμιές που βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα και την οποία εκφράζει στην πιο αυθεντική εκδοχή της.
Πλατεία Αθανάτων 19Α, Χαλκίδα – Τηλ. 2221078270 / 69480401155
Κεχρημπάρι
Το Κεχρημπάρι στο Λευκαντί είναι συνώνυμο των προϊόντων της θάλασσας και της γαστρονομίας της, ενώ επεξεργάζεται πιάτα τα οποία διατηρούν αναλλοίωτο το ατόφιο και το αυθεντικό του Ευβοϊκού. Τα εδέσματα στο Κεχρημπάρι δημιουργούνται με βάση την πρώτη ύλη που έρχεται από τα καΐκια και τους ψαράδες της περιοχής και εγγυώνται μια σαρακοστιανή γαστρονομική πανδαισία που συναρπάζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Μας σέρβιραν με το μοναδικό τους αέρα φιλοξενίας μια καραβιδομακαρονάδα με linguini, φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό, όπως και ένα ψητό καλαμάρι που μόλις είχε βγει από τη θάλασσα. Στο Κεχρημπάρι και σε έναν χώρο ακριβώς πάνω στην ακροθαλασσιά του Λευκαντίου θα μας ψήσουν χταπόδι, γαρίδα, θράψαλο, λιθρίνια. συναγρίδες, φαγκριά και άλλα φρέσκα ψάρια με την υπόσχεση να γευτούμε την καλύτερη ποιότητα κάθε νοστιμιάς που βγαίνει από το κύμα.
Παραλία Λευκαντί – Τηλ. 2221052404
Ουζερί ο Λευτέρης
Για τη Σαρακοστή στο Ουζερί Λευτέρης, στο πιο ωραίο σημείο της Χαϊνά, μας υποδέχονται με πιάτα που αποπλανούν το παλάτο, δημιουργώντας μια γνήσια θαλασσινή γαστρονομία. Μας έβγαλαν ένα χταπόδι ξιδάτο που άχνιζε νοστιμιά και την καλομαγειρεμένη σουπιά με σπανάκι, όπως και στρειδόχτενα που μύριζαν θάλασσα, αλλά και μια σπεσιαλιτέ, το σαγανάκι γαρίδα στην εκδοχή του λεμονάτου. Στον Λευτέρη το φαγητό είναι ανώτερης ποιότητας και όλα τα πιάτα της ώρας είναι ολόφρεσκα. Οι σαρακοστιανές γεύσεις αποθεώνονται στο Ουζερί Λευτέρης που ανάμεσα στις επιλογές μας μπορούμε να προσθέσουμε καραβίδες, όστρακα, χταπόδι και ποικίλα ψάρια ψημένα με μαεστρία για το καλύτερο γαστριμαργικό αποτέλεσμα.
Χαϊνά 70, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 22321
Ουζερί ο Νικόλας
Ο ιδιοκτήτης του Ουζερί Νικόλας στη Νέα Αρτάκη, Νικόλας Νεοφώτιστος και ο chef Τάσος Μπουσμούρης, εγκαινιάζουν μια νέα συνεργασία η οποία στήνεται με πυλώνα τη μοναδική γαστρονομία της θάλασσας, απογειώνοντάς την. Δημιούργησαν και νέα πιάτα για να συμπληρώσουν το ήδη πλούσιο μενού, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πελατών. Η γαστρονομική φιλοσοφία στον Νικόλα εστιάζει στην προσέγγιση της παραδοσιακής μαγειρικής, όπου με βάση την αισθητική ενός ουζερί και τον σεβασμό στην εντοπιότητα των υλικών της περιοχής, βγαίνουν πιάτα ντελικάτα με εκλεπτυσμένη παρουσίαση. Εμείς δοκιμάσαμε αρχικά μια μπρουσκέτα γαύρου την οποία ο chef επαναπροσδιορίζει με σως σκόρδο με μελιτζάνα, ντοματίνια κονφί και μους λευκού ταραμά, ακολούθως ένα κλασικό όσο και εντυπωσιακό καλαμάρι φρικασέ και ολοκληρώσαμε με ένα σεβίτσε τσιπούρας με την οξύτητα σε αυτό να έρχεται από το lime και το passion fruit. Επίσης μας πρότειναν και εδέσματα που κοσμούν τη λίστα τους, με το σαγανάκι γαρίδα, το καλαμάρι ψητό, τη γαρίδα πανέ και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, να δημιουργούν μια αυθεντική γευστική εμπειρία, παράλληλα με την ασύλληπτη θέα στο Λιμάνι της Νέας Αρτάκης.
Παραλία Νέας Αρτάκης – Τηλέφωνο: 2221061750, 6986766620