Μπουρδέλο Νίκος Τσαμπάσης τραγούδι

Νίκος Τσαμπάσης: Το νέο του τραγούδι έχει εκκωφαντικό πολιτικό μήνυμα

Το νέο τραγούδι του γνωστού κιθαρίστα από την Εύβοια δεν είναι από αυτά που ξεχνιούνται ή αντιμετωπίζονται αδιάφορα. Κάθε άλλο. Με τίτλο “Μπουρδέλο” κυκλοφορεί εδώ και λίγα 24ώρα το νέο του single. “Εσκασε” από το πουθενά, τουλάχιστον από τους μη γνωρίζοντες, αλλά γίνεται σιγά-σιγά talk of the town στο νησί μας αλλά και στο ελληνικό […]

Το νέο τραγούδι του γνωστού κιθαρίστα από την Εύβοια δεν είναι από αυτά που ξεχνιούνται ή αντιμετωπίζονται αδιάφορα. Κάθε άλλο.

Με τίτλο “Μπουρδέλο” κυκλοφορεί εδώ και λίγα 24ώρα το νέο του single.

“Εσκασε” από το πουθενά, τουλάχιστον από τους μη γνωρίζοντες, αλλά γίνεται σιγά-σιγά talk of the town στο νησί μας αλλά και στο ελληνικό ίντερνετ.

To νέο κομμάτι του Νίκου Τσαμπάση, είναι μια οργισμένη δική του ανακοίνωση για τις πάσης φύσεως πολιτικές του τόπου μας. Από τους στίχους του δεν γλιτώνει τίποτα και κανείς. Με το ύφος του, την δική του ροκ κουλτούρα κάνει μια  καλλιτεχνική πολιτική παρέμβαση που δεν έχουμε συνηθίσει κυρίως από έναν Ευβοιώτη καλλιτέχνη.

Ο Νίκος Τσαμπάσης μιλάει στο GHETTO για το νέο του τραγούδι και για όλα εκείνα που εκφράζει μέσα από τους στίχους του

Τι είναι για εσένα η Μουσική;

Η μουσική και κατά συνέπεια ο ήχος η ταλάντωση η αρμονία προϋπάρχουν του ανθρώπου στο σύμπαν. Έχω σπουδάσει Μηχανικος ήχου στο ΑΤΕΙ Ρεθύμνου, έτσι έχω μάθει να ερμηνεύω τα πράγματα με βάση την αρμονία και τη μουσική. Ο ήχος είναι κύμα έχει τα πάνω και τα κάτω του, για να υπάρχει αρμονία πρέπει τα κύματα να είναι σε αρμονία. Εκεί έρχεται η μουσική, ένας μουσικός πρέπει να εκφράζει την εποχή του με κάθε κόστος. Άσχετα με το είδος που του αρέσει, είτε είναι έντεχνο, ροκ, λαϊκό, τράπ, πρέπει να εκφράζει τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η μουσική και ήχος υπάρχει μέσα μας και έξω μας από την στιγμή που γίνεται η σύλληψη μας ως μωρά. Οπότε ναι, η μουσική μας ορίζει …πιο πολύ από όσο νομίζουμε.

Το νέο σου τραγούδι σε στίχους και μουσική δικούς σου είναι γεγονός. Μίλησε μας για αυτό.. Πώς νιώθεις με την κυκλοφορία του νέου σου single;

Είναι το τέταρτο τραγούδι που κυκλοφορώ με την Panik records. Έχει τίτλο “Μπουρδέλο” έχει κοινωνικό – πολιτικό θέμα κάτι το οποίο αφορά όλους μας. Μουσικά είναι ροκ και επειδή μιλάμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, στους στίχους έπρεπε να είμαι αμείλικτα ειλικρινής.

Είμαι πολύ χαρούμενος για την κυκλοφορία του. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την Panik records γιατί όλα μου τα τραγούδια τα βγάζει αυτούσια, με αποτέλεσμα να ακούτε αυτό ακριβώς που θέλω να σας πω. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί μπορώ τώρα να μοιραστώ με περισσότερο κόσμο τις ανησυχίες μου για τον τόπο και την κοινωνία που ζούμε. Αυτό άλλωστε είναι η Δημοκρατία. Να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να ανταλλάσουμε απόψεις για να βελτιωθούμε ως άνθρωποι, ατομικά αλλά κυρίως συλλογικά.

Οι στίχοι σου καυτηριάζουν ένα πολύ επίκαιρο θέμα.. τις εκλογές και τον τρόπο που διοικούν όσοι εκλέγονται από τον ελληνικό λαό… Μίλησε μας για αυτό. Από που άντλησες την έμπνευση;

Οι στίχοι καυτηριάζουν ένα πολύ επίκαιρο θέμα τις εκλογές κτλ. Οι στίχοι μου όντως καυτηριάζουν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα τις εκλογές… οι εκλογές είναι η ύψιστη μορφή δημοκρατίας και πρέπει όλοι να ψηφίζουμε πάντα με το χέρι στην καρδιά και όχι το προσωπικό συμφέρον. Πρέπει να σκεφτόμαστε τα παιδιά μας και το μέλλον τους, πρέπει να υπολογίζουμε τους ηλικιωμένους και όλους τους ανθρώπους που μας διέπουν ως κοινωνία – κράτος – Ευρώπη – πλανήτη, και να λειτουργούμε με σκοπό να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αρκούμαστε μόνο στις εκλογές. Πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες στην καθημερινότητα μας, να διεκδικούμε το δίκιο μας και να παλεύουμε για την καλυτέρευση της ζωής μας αλλά και των γύρων μας. Για παράδειγμα κάποια από αυτά είναι η φτώχεια, η ακρίβεια, το μπούλινγκ, η ελευθερία λόγου, η ισονομία, και τόσα αλλά προβλήματα που έχουμε άλυτα πολλά χρόνια ως κοινωνία.

Από που άντλησα την έμπνευση; Θα ξεκινήσω ως εξής. Λατρεύω τα ταξίδια ειδικά ακούγοντας μουσική πάνω στη μηχανή μου. Τα ταξίδια και η μουσική σε μορφώνουν νοητικά αλλά και ψυχικά. Εξαιτίας της δουλειάς μου έχω κάνει πολλές περιοδείες με γνωστούς καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχω γνωρίσει αρκετές κουλτούρες αλλά και συστήματα.

Τα τελευταία χρόνια επέλεξα να ζω στο χωριό μου, τους Καθενούς Εύβοιας στον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων. Απολαμβάνοντας την ηρεμία του χωριού, είχα χρόνο να αφουγκραστώ τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Μην ξεχνάμε πως ενα χωριό ειναι η μικρογραφία της χώρας Ελλάδας και κατά συνέπεια της Ευρώπης. Έχοντας ανοίξει ένα καφέ μπαρ το First Son στο χωριό, μιλώ και ανταλλάζω απόψεις με όλο και περισσότερο κόσμο, εδώ να συμπληρώσω πως φέρνω πολύ κόσμο από την Αθήνα, τη Χαλκίδα και διαφορά αλλά μέρη, γιατί αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για αυτόν, αλλά και να τον μοιραστώ με συνανθρώπους μου.

Με βάση όλα τα παραπάνω αντιμετώπισα αλλά και διέκρινα πολλά παράλογα πράγματα. Είδα πως πολλες φορές οι αρμόδιοι φορείς δεν λειτουργούν με βάση το κοινό καλό αλλά με βάση το τι κόμμα είσαι, ή ποιον ψηφίζεις (γέλια ), πράγμα το οποίο πηγαίνει τον τόπο μας 100 χρόνια πίσω.Έχω αντιμετωπίσει ανεξήγητες καθυστερήσεις όσον αφορά αιτήματα μου, είτε για το κοινό καλό είτε για τα δικαιώματα μου σαν πολίτης και σαν επιχειρηματίας. Βλέπω ανθρώπους να μην τους ενδιαφέρει αν καίγονται τα δάση μας, να μην τους νοιάζει τι θα γίνουν τα αδέσποτα σκυλάκια, να μη δίνουν δέκαρα αν πίνουμε καθαρό νερό, και η λίστα με τα προβλήματα δεν σταματά εδώ. Όλα τα παραπάνω πραγματικά με στεναχωρούν αφάνταστα, αλλά πιο πολύ θυμώνω με όλη αυτή την κατάσταση. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να γράψω ένα τραγούδι σαν κραυγή για ένα καλύτερο αύριο. Ένα τραγούδι που θα τα λέω όπως είναι, αμείλικτα ειλικρινές. Σκοπός μου είναι να επικοινωνήσω με ενεργούς πολίτες, ομοϊδεάτες, αλλά και με όσους κοιμούνται, να ταρακουνηθούν και έτσι όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Θεωρώ πως είμαστε σε κομβικό σημείο και ίσως να μην έχουμε τόσο χρόνο όσο νομίζουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Από μικρός οι γονείς μου με έμαθαν να εκφράζομαι ελεύθερα, χώρις βέβαια να προσβάλω κανέναν. Αν δεν εκφράζεσαι τα κρατάς μέσα σου και μετά αρρωσταίνεις. Έτσι έχει αρρωστήσει και η κοινωνία μας. Εγώ εκφράζομαι μέσα από τη μουσική καθώς η μουσική είναι ίσως το μεγαλύτερο μέσω επικοινωνίας.

Πώς νιώθεις για τις συνεργασίες σου στην μουσική;

Έχω συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες. Αισθάνομαι πολύ καλά με αυτό γιατί μέσα από τις συνεργασίες αυτές έκανα φίλους, έκανα εχθρούς, έφαγα ήττες αλλά και νίκες, καταστάσεις οι οποίες με έκαναν σοφότερο άνθρωπο γενικά στη ζωή μου. Η σημαντικότερη συνεργασία μου είναι αυτή με τον Γιώργο Σαμπάνη, τα τελευταία 13 χρόνια έως και σήμερα, είμαστε πλέον φίλοι και έχω την τιμή να στέκομαι δίπλα του στην σκηνή με την κιθάρα στα χέρια μου.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top