Νημποριό παραλία

Νημποριό: Η παραλία με την καταγάλανη θάλασσα στην οποία βγαίνουν πηγές

Μεταξύ Στύρων και Μαρμαρίου υπάρχει μια εναλλακτική παραλία με καταγάλανα νερά, μια αμμοθαλασσιά που προτιμούσαν επώνυμοι για τον «αμόλυντο» χαρακτήρα της, το Νημποριό, το οποίο λέγεται και Μπόρια. Νημπορειό ή Νημποριό ή Νημπορείος ήταν ονομασία που απέδιδαν στο παρελθόν σε εμπορικά λιμάνια. Προορισμός επωνύμων, όπως της Μαρίας Κάλλας, ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα νερά του Ευβοϊκού […]

Μεταξύ Στύρων και Μαρμαρίου υπάρχει μια εναλλακτική παραλία με καταγάλανα νερά, μια αμμοθαλασσιά που προτιμούσαν επώνυμοι για τον «αμόλυντο» χαρακτήρα της, το Νημποριό, το οποίο λέγεται και Μπόρια.

Νημπορειό ή Νημποριό ή Νημπορείος ήταν ονομασία που απέδιδαν στο παρελθόν σε εμπορικά λιμάνια.

Προορισμός επωνύμων, όπως της Μαρίας Κάλλας, ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα νερά του Ευβοϊκού Κόλπου. Η Κάλλας μάλιστα έτρωγε στο παλιό ταβερνάκι του Νημποριού, αγναντεύοντας το γαλάζιο του Ευβοϊκού.

Το Νημποριό έχει το χαρακτηριστικό των πηγών οι οποίες βγαίνουν μέσα από τη θάλασσα και δίνουν μια άλλη δροσιά στο θαλασσινό νερό.

Ο Οικισμός του Νημποριού, που αγναντεύουμε στα ψηλά, φτιάχτηκε από την εποχή του λατομείου ενώ υπήρχαν και ράγες που βοηθούσαν την εξαγωγή και τη μεταφορά του πέτρινου υλικού. Τότε τα χωράφια τα είχαν Καψαλιώτες και καλλιεργούσαν τα μποστάνια τους. Αυτά μετά πουλήθηκαν σταδιακά στους πρώτους επισκέπτες που ερχόντουσαν με καΐκι, μιας και δρόμος δεν υπήρχε. Πολλοί έμεναν σε σκηνές και αυτοί που αγάπησαν τον τόπο αγόρασαν και χτίσανε τα εξοχικά τους. Με αυτόν τον τρόπο έγινε δρόμος και ήρθε ρεύμα και νερό. Ακόμα και σήμερα κάποιοι δεν γνωρίζουν το δρόμο και έρχονται δια θαλάσσης.

Τρία μικρά καμαράκια στο λιμανάκι είναι το χαρακτηριστικό του Νημποριού, κατασκευασμένα για τις ανάγκες του λατομείου και μετέπειτα των ψαράδων. Το πιο γραφικό σημείο του Νημποριού είναι το σπίτι μέσα στη θάλασσα το οποίο κατασκευάστηκε για να προσφέρει νερό και καφέ στους εργάτες του λατομείου.

Θα θαυμάσετε σίγουρα και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ένα στολίδι της περιοχής, καθώς πρόκειται για ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στη θάλασσα και όχι στο βουνό, όπως εθιμοτυπικά συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το GHETTO παρουσιάζει δύο μαγαζιά που διατηρούν ζωντανή και επισκέψιμη την παραλία και τα οποία προσφέρουν καφέ και ποτό αλλά και πολύ καλό φαγητό.

 

To Naftaki

Το Ναυτάκι είναι το μπαράκι του Νημποριού!! Φτιαγμένο με αγάπη για χαλαρά βράδια και όχι μόνο …..live μουσικές dj και καραόκε βραδιές ανεβάζουν την ένταση στο ήσυχο οικισμό δίνοντας την ευκαιρία για διασκέδαση!!! Μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας, κοκτέιλ, πίτσα και γλυκό!!! Το naftaki σίγουρα θα μπει στην καρδιά σας!

Facebook: Το ναυτάκι

 

Kantina Nimborio

H Καντίνα Νημποριό βρίσκεται εκεί για να ομορφύνει τις καλοκαιρινές στιγμές, προσφέροντάς μας τις καλύτερες επιλογές σε finger food, όσο απολαμβάνουμε τη μοναδική θάλασσα. Απίθανα burgers, snacks, πεντανόστιμα σουβλάκια, αναψυκτικά και φυσικά φρεσκοκομμένος καφές μας περιμένουν ενώ κάνουμε τις βουτιές μας. Η θάλασσα στο Νημποριό μας αποπλανεί τις αισθήσεις, ενώ η Καντίνα Νημποριό σαγηνεύει τον ουρανίσκο μας. Αφεθείτε λοιπόν!

Facebook: Καντίνα “Νημποριό”

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top