Netflix: “Ο Φράχτης” είναι η σειρά-δυστοπία που φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε

Ο κόσμος έχει αλλάξει εντελώς “χάρη” σε μια νέα πανδημία που χτυπάει τον πιο περιθωριοποιημένο πληθυσμό. Οι μεγάλες πόλεις έχουν περιχαρακωθεί πίσω από φράχτες. Η επιτήρηση έχει περάσει σε επίπεδο ακραίου ελέγχου, με πύλες εισόδου, drones, ενδελεχή ταυτοποίηση, απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, ελεγχόμενη πληροφόρηση εκ μέρους των ΜΜΕ. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, […]

Ο κόσμος έχει αλλάξει εντελώς “χάρη” σε μια νέα πανδημία που χτυπάει τον πιο περιθωριοποιημένο πληθυσμό. Οι μεγάλες πόλεις έχουν περιχαρακωθεί πίσω από φράχτες. Η επιτήρηση έχει περάσει σε επίπεδο ακραίου ελέγχου, με πύλες εισόδου, drones, ενδελεχή ταυτοποίηση, απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, ελεγχόμενη πληροφόρηση εκ μέρους των ΜΜΕ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αποκτά υπερεξουσίες, ελέγχει τη διανομή νερού και τροφής, ενώ οι έρευνες για ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της νόσου βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Τα πειράματα δε λείπουν όπως και οι αντιδράσεις που καταπνίγονται. Πίσω από τον φράχτη, στις φτωχές γειτονιές, ετοιμάζεται μια εξέγερση κατά της απολυταρχίας και υπέρ της διανομής του πλούτου και της θεραπείας.

[intense_video video_type=”youtube” video_url=”https://youtu.be/37Lm3c_cyNs”]

Τα παραπάνω είναι λίγο-πολύ σκηνές από το σενάριο του Φράχτη, της ισπανικής σειράς που τελευταία έχει έρθει στις δημοφιλείς θέσεις του ελληνικού Netflix. Φυσικά μιλάμε για σενάριο, διανθισμένο με υπερβολές και με δυστοπικές συνωμοσίες που απέχουν έτη φωτός από την πραγματική ζωή. Ωστόσο, βλέποντας το The Barrier ή La Valla στα ισπανικά, ο θεατής βρίσκει στοιχεία για να ταυτιστεί με την πραγματικότητα που ζούμε και περιμένουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Και σίγουρα εντοπίζει φόβους, σκέψεις και προβληματισμούς, που έχουν να κάνουν με την εργαλειοποίηση μιας κρίσης, εκ μέρους της εξουσίας.

Η μάχη για επιβίωση μιας οικογένειας στη δυστοπική Μαδρίτη του μέλλοντος σκιαγραφεί τις διαφορές δύο κόσμων που τους χωρίζει ένα τείχος που θυμίζει εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας. Η πόλη είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, στον τομέα 1, που εκεί ζουν μόνο οι προνομιούχοι και στον τομέα 2 που διαβιούν οι υπόλοιποι. Η επιβίωση στην επαρχία είναι εκτεθειμένη στον θανατηφόρο ιό.

Στον “Φράχτη” μη περιμένετε να δείτε βάθεμα χαρακτήρων και “δύσκολους” διαλόγους. Θα βρείτε όμως δολοπλοκίες, δράση και μπόλικες ανατροπές, καθώς και σχόλια περί της πάλης των τάξεων και των ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν την μετακαπιταλιστική πραγματικότητα. Η δικτατορία υγειονομικής υφής εδώ έχει εγκαθιδρυθεί μέσα από κλιμακούμενες μεταρρυθμίσεις με πρόσχημα την ασφάλεια του πολίτη (παραπέμπτοντας σε ναζιστικό καθεστώς), ενώ οι αντιδρώντες εξουδετερώνονται πριν καν οργανωθούν.

Υπάρχουν φυσικά και “ευκολίες”, όπως τα πειράματα για την εύρεση του εμβολίου (δεν προχωράμε σε περαιτέρω spoilers) ενώ οι επιρροές από το Handmaid’s Tale είναι παραπάνω από προφανείς. Χωρίς όμως να έχουμε ένα αντίστοιχα λεπτοδουλεμένο σενάριο.

Η φουτουριστική σειρά τοποθετείται χρονικά στο 2045 και αναπτύσσεται σε μια αλλαγμένη Μαδρίτη, ενώ ξεκίνησε να στριμάρει στην Ισπανία στις 19 Ιανουαρίου του 2020, με τους δημιουργούς να πέφτουν πάνω σε μια ιστορική -για αυτούς- χρονική συγκυρία. Στο Netflix βγήκε σε παγκόσμια προβολή τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς, και το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Καθίσταται λοιπόν κατανοητό πως η δημιουργική ομάδα δεν “εκμεταλλεύτηκε” την πανδημία, ούτε χρησιμοποίησε συνωμοσίες που σχετίζονται με τον κορονοϊό για να αναπτύξει το storytelling, αλλά είχε την, αν θέλετε, άτυχη τύχη να πέσει πάνω στα γεγονότα που μας απασχολούν όλο το 2020, και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για καιρό.

Στη σκηνοθεσία είναι ο Ντανιέλ Εθίχα ο οποίος έχει δημιουργήσει και την “Επιστροφή” που έχει προβληθεί από την ΕΡΤ, ενώ είναι συνδημιουργός του δημοφιλούς και άκρως επιτυχημένου, Locked Up.

Πρωταγωνιστούν οι Ούνας Ουγκάλντε, Άντζελα Μολίνα, Ολίβια Μολίνα, Ελεονόρα Ουέξλερ. Ξεχωρίζει ο “διπλός” ρόλος της Ολίβια Μολίνα. H Άντζελα Μολίνα έχει εμφανιστεί σε ταινίες του Αλμοδοβάρ και είναι μάλιστα μητέρα της Ολίβια τόσο στη σειρά όσο και στην πραγματική ζωή.

Η πρώτη σεζόν ολοκληρώνεται σε 13 επεισόδια και αναμένεται σίγουρα να έχει συνέχεια.

 

Πηγή: news247.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top