Νανά Λύκου

Νανά Λύκου: “Να μην ξεχνώ να με αγαπώ και να με φροντίζω”

Επιμέλεια: Βασίλης Ντέμης – Γιώργος Θεοφίλης Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου «Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν» μας διαμηνύει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι περιγράφοντας τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που μπορεί με λίγα μέσα να φτάσει το ακατόρθωτο. Η πόλη μας έχει την τιμή να κατακλύζεται από γυναίκες που έχουν την πρωτοκαθεδρία στον […]

Επιμέλεια: Βασίλης Ντέμης – Γιώργος Θεοφίλης
Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν» μας διαμηνύει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι περιγράφοντας τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που μπορεί με λίγα μέσα να φτάσει το ακατόρθωτο.

Η πόλη μας έχει την τιμή να κατακλύζεται από γυναίκες που έχουν την πρωτοκαθεδρία στον πολιτικό, κοινωνικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο και οι οποίες με παρρησία συμμετέχουν στο στίβο μάχης της εξέλιξης της τοπικής μας κοινότητας. Θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από τις συνεντεύξεις μας μερικές από τις γυναίκες της πόλης με πλούσια δράση που διέπρεψαν στον κλάδο τους, ως φόρο τιμής και σεβασμού στη γυναίκα επιχειρηματία, τη γυναίκα επιστήμονα, τη γυναίκα πολιτικό και τη γυναίκα μάνα.

Συναντήσαμε τη Νανά Λύκου στο οινοποιείο της οικογένειας στο Μαλακώντα Ευβοίας. Το πάθος της για το κρασί συνδυάζεται με την γαστρονομική ιστορία 40 χρόνων, μια παράδοση που κληρονόμησε και συνεχίζει με σεβασμό στη φύση και στις επόμενες γενιές. Και μάλιστα ως μία άκρως επιτυχημένη επιχειρηματίας διαπρέπει και καινοτομεί μέσα από το project «Miss Nana Wolf».

Lykos Winery, ένα ταξίδι από το 1991 έως σήμερα. Τι ακριβώς ακολουθεί και τι σημαίνει για εσάς εξέλιξη;

Πράγματι, από πολύ νωρίς μου δόθηκε αυτή η πρόκληση να στηρίξω την οικογενειακή επιχείρηση του συζύγου μου Απόστολου Λύκου. Χρειάστηκε συνεχής αγώνας για την ανάπτυξή της. Εκτός από το οινοποιείο που βασιστήκαμε στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, υπάρχει το εστιατόριο που συνεχώς εξελίσσεται και πλέον καθοδηγείται από τον γιο μου Απόστολο και ένα wine bar στην Ερέτρια που δημιουργήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον covid-19. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχω επικεντρωθεί κυρίως στην ανάπτυξη φυτικών καλλυντικών με βάση την πρώτη ύλη του οινοποιείου με την επωνυμία «Miss Nana Wolf». Είναι ένα προσωπικό μου όραμα και φιλοδοξώ να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Ως επιχειρηματίας και εταιρεία έχεις έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Πώς αντιλαμβάνεσαι τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δράση σας;

Το 55% της ετήσιας παραγωγής κρασιού εξάγεται στο εξωτερικό σε χώρες της ΕΕ, Κίνα, Ιαπωνία, Νέα Υόρκη και Καναδά (Οντάριο, Κεμπέκ). Το Οινοποιείο συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που γίνονται στο εξωτερικό (εκθέσεις, διαγωνισμούς, συλλογικές δράσεις) και αυτό φυσικά συμβάλλει στην προβολή του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό και ειδικότερα του Ευβοϊκού αμπελώνα.

Ποιο είδος οίνου που έχεις δοκιμάσει στα ταξίδια γευσιγνωσίας θα ήθελες να παράγεται ως Lykos Winery;

Το οινοποιείο έχει αμπελώνες σε Εύβοια, Στερεά Ελλάδα και Νεμέα. Συνεπώς καλύπτει μια μεγάλη συλλογή από ελληνικές και διεθνής ποικιλίες στην παραγωγή της που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από ποικιλίες που έχω δοκιμάσει στο εξωτερικό. Προσωπικά, από τα κρασιά του οινοποιείου προτιμώ από τα λευκά την Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο και από τα ερυθρά το Αγιωργίτικο από την Νεμέα (Κράτιστος) και το Cabernet Sauvignon βιολογικής καλλιέργειας.

Πώς συνδυάζεται η οικογένεια και η οινοποιητική δραστηριότητα;

Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος είναι πάντα λίγος και οι υποχρεώσεις πολλές. Οπότε η καθημερινότητα μου είναι ένας διαρκής αγώνας για να ισορροπήσω την οικογένεια με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το θετικό στην δική μας περίπτωση, της οικογενειακής επιχείρησης, είναι ότι όλα τα μέλη της οικογένειας στοχεύουν και λειτουργούν για ένα κοινό σκοπό. Φυσικά υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από άτομα που έχω δίπλα μου πολλά χρόνια που γνωρίζουν τις ανάγκες και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίλυσή τους.

Τι σημαίνει το 2022 γυναίκα επιχειρηματίας;

Το 2022, αν και στην αρχή του, αποτελεί μία πρόκληση για όλους θεωρώ, ανεξάρτητα από το φύλο. Πολλά δεδομένα γύρω μας αλλάζουν, ισορροπίες σε διεθνή επίπεδο και επικρατεί μια γενικότερη αβεβαιότητα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Μέσα από αυτή την ρευστή πραγματικότητα πολλές γυναίκες βρήκαν την δύναμη να προβάλλουν το ηθικό τους ανάστημα και να διεκδικήσουν τη θέση και τα δικαιώματά τους υποστηρίζοντας μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και ισότητας. Αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει μια ένδειξη δύναμης και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σου σε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση;

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επαγγελματική δράση χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή, κεφάλαιο και πείσμα. Δεν είναι εύκολο με τις συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά και τους εξωτερικούς παράγοντες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά θεωρώ ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για νέες δράσεις και μέσα από την κρίση μπορούν να παρουσιαστούν πολλές ευκαιρίες. Είμαι αισιόδοξη από την φύση μου.

Ποια η θέση της Ελληνίδας στην επιστήμη, την τέχνη, την επιχειρηματικότητα; Τι μας λείπει;

Δεν νομίζω ότι λείπει κάτι από την σύγχρονη γυναίκα. Προσωπικά πιστεύω ότι η γυναίκα σήμερα δραστηριοποιείται και διακρίνεται σε όλους τις τομείς με μεγάλη επιτυχία.

Έχεις δεχτεί κάποια διάκριση ως γυναίκα επιχειρηματίας;

Έχω λάβει μία τιμητική διάκριση που μου έχει γίνει από το Επιμελητήριο Ευβοίας ως γυναίκα επιχειρηματίας μέσα στις 5 καλύτερες στην Εύβοια όπου μου είχε δοθεί βραβείο επιχειρηματικότητας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το καινούργιο σας εγχείρημα «Miss Nana Wolf» που φέρει το όνομά σας. Πώς την εμπνευστήκατε;

Την ιδέα εμπνεύστηκα σε ένα ταξίδι που έκανα στο εξωτερικό. Σκέφτηκα ότι θα ήταν κρίμα να μην μπορούν να νιώσουν όλοι την δύναμη του σταφυλιού και του κρασιού γιατί πιστεύω πραγματικά ότι η ομορφιά κρύβεται σε μια ρώγα σταφύλι. Μέσα από την αναζήτηση φυσικών αντιοξειδωτικών προϊόντων σε συνδυασμό με την πρώτη ύλη από το οινοποιείο “Lykos Winery” η σειρά περιποίησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συστατικά που προέρχονται κατευθείαν από το σταφύλι, ωφελούν την επιδερμίδα και χαρίζουν ευεξία. Κάντε εικόνα, να είστε στο μπάνιο σας να περιποιείστε το δέρμα σας με προϊόντα σταφυλιού και να πίνετε ταυτόχρονα ένα ποτήρι κρασί. Αυτό είναι η ευεξία που εγώ σας την χαρίζω μέσα από τα προϊόντα μου απλόχερα. Εξάλλου το προσωπικό μου moto είναι :”Να μην ξεχνώ να με αγαπώ και να με φροντίζω”.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top