Θεοφάνη Σπανό Γιώργο Σπύρου

Μιλήσαμε με τον Θεοφάνη Σπανό, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με τον συνδυασμό του Γιώργου Σπύρου

|To GHETTO παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων με τους υποψήφιους του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023| Ο Θεοφάνης Σπανός διετέλεσε αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης με την απερχόμενη δημοτική αρχή, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χαλκιδέων με τον συνδυασμό “ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ” του Γιώργου […]

|To GHETTO παρουσιάζει μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων με τους υποψήφιους του Δήμου Χαλκιδέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023|

Ο Θεοφάνης Σπανός διετέλεσε αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης με την απερχόμενη δημοτική αρχή, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χαλκιδέων με τον συνδυασμό “ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ” του Γιώργου Σπύρου. Μιλάει στο ghettomagazine.gr για την εμπειρία που απέκτησε αλλά και το έργο του στην αντιδημαρχία, για τα εμπόδια που συνάντησε και απαντάει στην ερώτηση εάν μπορεί η Χαλκίδα να κρατήσει τους νέους της.

Γιατί με το Γιώργο Σπύρου;

Πρώτα απ’ όλα επειδή θεωρώ ότι ο Γιώργος Σπύρου έχει προσωπική εντιμότητα. Είναι ένας άνθρωπος φτασμένος και το βασικό του κίνητρο είναι να προσφέρει στην πόλη. Επιπλέον πιστεύω ότι έχει ολοκληρωμένο όραμα για την πόλη, τόσο λόγω της εργασίας του όσο και των εμπειριών που έχει συλλέξει. Συστρατεύομαι μαζί του γιατί είναι ένας άνθρωπος που μπορεί αυτό που έχει δει αλλού να το μεταλαμπαδεύσει στη Χαλκίδα, να την ομορφύνει και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να φέρει βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους τουρίστες, να δημιουργήσει  θέσεις εργασίας. 

Ήσουν αντιδήμαρχος Δια Βίου Μάθησης στην απερχόμενη δημοτική αρχή. Μίλησε μας για το έργο σου..

Ήμουν αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης και λειτούργησα με πενιχρά  μέσα καθώς για ένα χρόνο και εννέα μήνες δεν είχα υπαλλήλους και για 2 χρόνια είχα ελάχιστους έως μηδενικούς πόρους παρά τις στοιχειοθετημένες  προτάσεις που είχα κάνει για μια σειρά θεμάτων. Όπως ένας χώρος για νέους που θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη ανά τακτά διαστήματα καθώς και βιβλία παιχνίδια κτλ, υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες σε συνεργασία με άλλους θεσμούς όπως η περιφέρεια και το επιμελητήριο, δίνοντάς τους τα απαραίτητα βοηθητικά βήματα μέσω σεμιναρίων και πληροφόρησης για το πώς μπορούν ανοίξουν και να τρέξουν μια επιχείρηση, εκπαιδευτικά βίντεο από επιχειρηματίες, σεμινάρια καλλιέργειας γης, ενημέρωση σε σχολεία για φυσικές καταστροφές και πρώτες βοήθειες και μία σειρά άλλων προτάσεων που κατέληξαν στο καλάθι των αχρήστων. 

Παρόλα αυτά έτρεξα το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και με κοπιώδη προσπάθεια κατόρθωσα να το φέρω εις πέρας κάνοντας τα πάντα, από γραμματειακή υποστήριξη μέχρι την οργάνωση των μαθημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πήγαινα σε σπίτια των ανθρώπων που εργάζονταν το πρωί για να τους μιλήσω για τα  προγράμματά μας και να τους πείσω να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Παράλληλα, πρόσθεσα και μια σειρά νέων μαθημάτων όπως εβραϊκά κτλ, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες της πόλης και  έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στη γραφή braile παρέχοντας γραφομηχανή προσωπικά ο ίδιος  κάνοντας το πρόγραμμα επαρκέστερο. Παράλληλα με πολλές δυσκολίες εισαγάγαμε το Συμβούλιο Εφήβων του Δήμου Χαλκιδέων, ένα θεσμό που ήρθε για να μείνει και που  θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο από την δημοτική αρχή καθώς τα παιδιά έχουν αξιοσέβαστες και πρωτότυπες ιδέες.

Ακόμη με μηδενικό κόστος για το Δήμο έφερα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με σεμινάρια   νέας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, όπως και bitcoin καθώς και διαχείρισης άγχους για τις πανελλήνιες και επαγγελματικό προσανατολισμό. Τέλος τοποθετήσαμε σε σχολεία πινακίδες διαδραστικές που σε κατευθύνουν αν σκανάρεις πάνω του σε υλικό που είχαν μαζέψει τα σχολεία αυτά για την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων ενώ σε συνεργασία με το ΔΟΑΠΠΕΧ πραγματοποιήσαμε το φεστιβάλ γκράφιτι. Αναλογιζόμενος το έργο μου θεωρώ ότι θα εκτιμηθεί από τους πολίτες και ευελπιστώ να έχει συνέχεια.

Υπήρξε ανταπόκριση και στήριξη από τον Δήμο;

Η αλήθεια είναι ότι συνάντησα πολλά εμπόδια, τα μέσα ήταν περιορισμένα και οι οικονομικοί πόροι ήταν ελάχιστοι με εξαίρεση την τελευταία χρονιά. Τηρουμένων των αναλογιών και των πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, που είχα στη διάθεσή μου, η δουλειά που συντελέστηκε ήταν ουσιαστική και αφήνει προοπτικές και για το μέλλον.

Έχεις εκφράσει δημόσια πολλές ιδέες σου για τους νέους. Μπορεί η Χαλκίδα να κρατήσει τους νέους της;

Αυτή η στιγμή η πόλη δεν μπορεί, είναι απαραίτητη μια σειρά έργων όπως πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, βελτίωση του αστικού τοπίου, πράσινο τα οποία θα ομορφύνουν τη πόλη και θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωή μας καθώς και θα αυξήσουν τη οικονομική δραστηριότητα και θα προσελκύσουν βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους τουρίστες καθώς και νέους κατοίκους. Η πόλη απέχει 85 χμ από το αεροδρόμιο οπότε μπορεί αν  την ομορφύνουμε να γίνει μια επιλογή διαμονής βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας για τουρίστες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος που ίσως δεν θέλουν να πάνε στο Ελληνικό προσφέροντας σε όλη την αγορά της πόλης. Χρειάζεται φυσικά και διαφημιστική προβολή της πόλης ας αρχίσουμε από τα πιο απλά ας βάλουμε μια πινακίδα στη Κηφισιά που να λέει Χαλκίδα τόσα χιλιόμετρα ίσως με μια διαφήμιση πάνω μια θάλασσα ένα ούζο.

Χαλκίδα και πολιτισμός. Υστερεί η πόλη σε αυτόν τον τομέα; Υπάρχουν προτάσεις;

Υστερεί η πόλη πραγματικά στο κομμάτι του πολιτισμού. Θεωρώ ότι κάνει κακό η γειτνίαση με την Αθήνα η οποία έχει ως συνεπακόλουθο να βρίσκουμε προϊόντα πολιτισμού στη γειτονική πρωτεύουσα. Υπάρχει ένας κινηματογράφος και δύο χώροι θεάτρου, ένας καλοκαιρινός και ένας χειμερινός, πράγμα αδιανόητο για ένα Δήμο με περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους. Ο χώρος της Αυλίδας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο προσπαθώντας να τον «πουλήσουμε» λίγο παραπάνω στους λάτρεις του Ομήρου παγκοσμίως διοργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων και ίσως θεματικών πάρκων λίγο πιο πέρα, ακόμα και ταξιδιών προς τη σημερινή Τροία από εκεί ίσως με ιστιοπλοϊκά κτλ.  Πολιτισμός όμως είναι και συνείδηση για αυτό η πόλη χρειάζεται να αντιπαρέρθει την ασχήμια της και να μπει σε μια νέα τροχιά, όπου ο σεβασμός στην πόλη θα αποτελέσει συνειδητή επιλογή και δεν θα πετάμε πχ τις γόπες μας κάτω, κάτι που προσπάθησα σαν αντιδήμαρχος να μειώσω μοιράζοντας ατομικά σταχτοδοχεία τσέπης σε μια πολύ επιτυχημένη δράση. Γιατί όπου υπάρχει σεβασμός υπάρχει και πολιτισμός.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του Δήμου κατά τη γνώμη σου;

Τα κυριότερα προβλήματα είναι η καθαριότητα, τα άσχημα κτίρια τα οποία αν και ανήκουν σε ιδιώτες χαλάνε την αισθητική της πόλης, η καθημερινότητα, οι δρόμοι με τις λακκούβες, η φοβερή κίνηση, καθώς η πόλη αρχίζει να θυμίζει το κέντρο της Αθήνας. Επίσης δεν βοηθά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και τις μαμάδες με τα καροτσάκια, η πόλη δεν περπατιέται εύκολα. Σκεφτείτε ότι για να πάει κάποιος με τα πόδια στη Νέα Αρτάκη δεν υπάρχει πεζοδρόμιο. Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι αστικά είναι μια άσχημη πόλη, στην οποία χρειάζεται δουλειά από τη διοίκηση του Δήμου, όπως και τους ίδιους τους πολίτες, για να υπεισέρθει μια βελτίωση.

Τι να περιμένουμε από το Θεοφάνη Σπανό για την πόλη;

Ανεξαρτήτως της θέσης μου, σας διαβεβαιώνω, είτε ως αντιδήμαρχος, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, θα βρίσκομαι κάθε μέρα δίπλα στους πολίτες, θα αφουγκράζομαι τα προβλήματα της καθημερινότητας, θα ρωτάω και θα επικοινωνώ με τους δημότες της πόλης μου και θα προσπαθώ ακατάπαυστα να μεταφέρω τις ελλείψεις στους αρμόδιους και θα επιδιώκω λύσεις.

Έχεις πρόσφατα αποκτήσει ένα παιδάκι. Τι είδους παρακαταθήκη θα ήθελες να του αφήσεις;

Θα ήθελα να αφήσω στο παιδί μου μια πόλη και έναν τόπο που θα του δώσει περισσότερες ευκαιρίες, όπως και εχέγγυα για να αναπτύξει το χαρακτήρα του, ώστε να μπορέσει και να κάνει και να μπορεί να μεγαλώσει ένα ή και περισσότερα παιδάκια . Τέλος, όταν φύγω θέλω να λένε στο γιο μου ότι είχε έναν έντιμο και ειλικρινή πατέρα, όπως αισθάνομαι εγώ για τον δικό μου.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top