Μίκης Θεοδωράκης φυλακές Ωρωπού

Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε για το κοινό το κελί που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού

Το 1969 ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε κρατούμενος από τη δικτατορία στις φυλακές Ωρωπού, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων. Κατά την κράτησή του εκεί, η υγεία του επιδεινώθηκε επικίνδυνα. Η είδηση έφτασε στην Ευρώπη και σήκωσε θύελλα.Ο Ντμίτρι Σοστάκοβιτς, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Λόρενς Ολίβιε, ο Ιβ Μοντάν, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Χάρι […]

Το 1969 ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε κρατούμενος από τη δικτατορία στις φυλακές Ωρωπού, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων. Κατά την κράτησή του εκεί, η υγεία του επιδεινώθηκε επικίνδυνα. Η είδηση έφτασε στην Ευρώπη και σήκωσε θύελλα.Ο Ντμίτρι Σοστάκοβιτς, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Λόρενς Ολίβιε, ο Ιβ Μοντάν, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Χάρι Μπελαφόντε, η Σιμόν Σινιορέ και πολλοί άλλοι, υπογράφουν κείμενο στήριξης για την απελευθέρωσή του. Η φυματίωση υποτροπιάζει και ο Μίκης εισάγεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Τελικά και υπό τη διεθνή πίεση αποφυλακίζεται τον Απρίλιο του 1970.

Ο δήμος Ωρωπού άνοιξε για το κοινό το κελί στο Κτίριο 1 των παλιών φυλακών, όπου ήταν κρατούμενος ο Μίκης από τις 18 Οκτωβρίου 1969 μέχρι τις 13 Απριλίου 1970.

Ο ιστορικός χώρος θα μείνει ανοικτό για τρεις μέρες. Δημοτική Αρχή και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής με κεριά και λίγα λουλούδια.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top