εβδομάδα δράσεις ευαισθητοποίησης Άτομα Αναπηρία

Μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία, η «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με  Αναπηρία» με τίτλο: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», που αποτέλεσε την απαρχή μιας σειράς δράσεων στη Λαμία, τη Χαλκίδα, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, τη Λιβαδειά και τη Θήβα και με πολύτιμους συμμάχους την Ελληνική Παραολυμπιακή […]

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και με μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία, η «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με  Αναπηρία» με τίτλο: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», που αποτέλεσε την απαρχή μιας σειράς δράσεων στη Λαμία, τη Χαλκίδα, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, τη Λιβαδειά και τη Θήβα και με πολύτιμους συμμάχους την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την Εθνική Συνομοσπονδία, όλες τις Ομοσπονδίες και φυσικά τους τοπικούς συλλόγους ΑμεΑ.

Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε η κορύφωση των δράσεων, με τον  1ο Αγώνα Δρόμου «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι», για ΑμεΑ  με διαδρομές των 700μ. και των 5.000 μ., ο οποίος διοργανώθηκε για πρώτη φορά την πόλη της Λιβαδειάς και έτυχε πολύ μεγάλης συμμετοχής και ενθουσιασμού από τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τέταρτη 18 Μαΐου 2022 στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Γιάννη Περγαντά με τη στήριξη του Δήμου Θηβαίων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΕΕΕΕΚ) Θήβας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θήβας, το ΚΔΗΦ «Άγιοι Ανάργυροι», ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΑμεΑ, το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Εν-τάξη» και μαθητές από Δημοτικά Σχολεία της Θήβας.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν ζωγραφίζοντας, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και μαγειρεύοντας ξεχωριστά εδέσματα, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου και θηβαϊκής καταγωγής σεφ, Γκίκα Ξενάκη.

Η «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία» με τίτλο: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι» συνεχίστηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 στο Καρπενήσι  με ζωγραφική με θέμα «ουράνιο τόξο- διαφορετικότητα» καθώς επίσης και προβολή ταινίας.

Το ίδιο βράδυ στη Λαμία διενεργήθηκε συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα με τίτλο «Προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και ενίσχυση της συμμετοχής τους σε κάθε έκφανση της ζωής»,  με τη συμμετοχή του Ευρωβουλευτή Στέλου Κυμπουρόπουλο και του Πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννη Βαρδαγαστάνη.  Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ. Συμεών και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανακοίνωσε σειρά έργων και δράσεων για την υποστήριξη συμπολιτών μας με κινητικά και άλλα προβλήματα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 26,5 εκατ. Ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Στην δράση συμμετείχαν ακόμη και έλαβαν το λόγο,  πρόεδροι και εκπρόσωποι Εθνικών Ομοσπονδιών ΑμεΑ,, όπως η Κορίνα Θεοδωρακάκη (ΕΟ Κινητικά Αναπήρων), ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος (ΕΟ Τυφλών), ο Ιωάννης Μοσχολιός (ΕΟ Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ), η Κική Παπαρούνα  (ΕΟ ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη) και ο Κωνσταντίνος Σίμψης (ΕΟ Κωφών).

Συγκλονιστικές ήταν και οι δύο ιστορίες που ξετυλίχθηκαν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας. Αρχικά, ο Γιώργος Γλωσσιώτης, πατέρας του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία και ακολούθως, ο Παναγιώτης Γρηγορίου, ο οποίος σε πείσμα της σωματικής του αντιξοότητας, διακρίνεται όχι μόνο στη δουλειά του, αλλά και στα πρωταθλήματα αγώνων drifting με αυτοκίνητα, απέναντι σε αρτιμελείς αθλητές,  οι δύο, φανέρωσαν τη δύναμη ψυχής που κουβαλούν, μεταφέροντας ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα σε όλους μας.

Η εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου, έκλεισε με μια χορευτική παράσταση από την μικτή, συμπεριληπτική ομάδα σύγχρονου χορού “Dagipoli Dance Co” με τίτλο “EXODUS” σε σύλληψη και  χορογραφία του Γιώργου  Χρηστάκη. Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την δείτε στο κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας https://www.youtube.com/watch?v=bSqA9NqF2AQ

Την ίδια ημέρα στην πόλη της Άμφισσας πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση και κινητικά παιχνίδια με τίτλο «Ζούμε χωρίς αποκλεισμούς και Δημιουργούμε Μαζί» και στη Λιβαδειά έγινε  η παρουσίαση της μετακίνησης και προσανατολισμού εμποδιζόμενων ατόμων.

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, μπροστά από το κόκκινο σπίτι στη Χαλκίδα, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τις επιδείξεις Παραολυμπιακών Αθλημάτων από καταξιωμένους Έλληνες αθλητές με αναπηρία και Παραολυμπιονίκες!

Όλες οι δράσεις διοργανώθηκαν με την αμέριστη συνδρομή της Δομής «Γέφυρα», ενώ καθ` όλη τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι σταθμοί ενημέρωσης  με στόχο την ανάδειξη της δράσης των συλλόγων και φορέων  ΑμεΑ σε όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με  Αναπηρία» με τίτλο: «Όλοι Μαζί – Όλοι Ίσοι».

«Με τις δράσεις αυτές ανοίξαμε τις πλατείες, τους δρόμους, τα θέατρα και τα πολιτιστικά κέντρα, μα πάνω από όλα ανοίξαμε την καρδιά μας στα άτομα με αναπηρία. Το σύνθημα  «Όλοι Μαζί – Όλοι Όσοι», σ` αυτή την πρώτη Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης  για τα ΑμεΑ, επιλέχθηκε για να στείλουμε το μήνυμα της ότι κανείς δεν πρέπει να μένει απομονωμένος, κανένας συμπολίτης μας να μην έχει ίση μεταχείριση.  Το τέλος των δράσεων σηματοδοτεί την αρχή των επόμενων», δήλωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Στερεάς Ελλάδας κ. Γιάννης Περγαντάς.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top