Melima: Χειροποίητα, αγνά και φυσικά προϊόντα με τους καρπούς της ελληνικής γης (pics)

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο κοινά φαγητά της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κουζίνας είναι τα ζυμαρικά. Ένα φαγητό με ιστορία χιλιάδων χρόνων, την ανακάλυψη του οποίου διεκδικούν, ιστορικά 4 λαοί, οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Κινέζοι και οι Άραβες. Εκτιμάται ότι η πρώτη μορφή ζυμαρικών ήταν το Λάγανον, ένα παρασκεύασμα από αλεύρι και […]

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο κοινά φαγητά της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κουζίνας είναι τα ζυμαρικά. Ένα φαγητό με ιστορία χιλιάδων χρόνων, την ανακάλυψη του οποίου διεκδικούν, ιστορικά 4 λαοί, οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Κινέζοι και οι Άραβες. Εκτιμάται ότι η πρώτη μορφή ζυμαρικών ήταν το Λάγανον, ένα παρασκεύασμα από αλεύρι και νερό που έκανα οι Αρχαίοι Έλληνες. Ουσιαστικά ήταν μια φαρδιά πλακωτή ζύμη την οποία στη συνέχεια έκοβαν σε λωρίδες.

Με τα προϊόντα Melima δεν υπάρχει καμία τέτοια …αμφιβολία, καθώς απολαμβάνουμε μοναδικά προϊόντα από την Ελληνική γη.

Η καρδιά των προϊόντων Melima γεμίζει με τους καρπούς της ελληνικής γης και πρώτο τους μέλημα είναι να διατηρήσουν και να μεταδώσουν χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές από τα ατελείωτα γευστικά τοπία της χώρας μας. Οι οικογενειακές συνταγές μοιάζουν με ανοιχτή αγκαλιά, έτοιμη να χωρέσει τη γνώση τους για την αναζήτηση και παραγωγή αγνών και φυσικών προϊόντων και τη φρεσκάδα των πιο εκλεκτών πρώτων υλών.

Από τον Ιούνιο του 2016 πέρασε στα χέρια της νεαρής οικογένειας MELIMA το εργαστήριο, οι συνταγές, η μεγάλη εμπειρία και φαντασία γεύσεων της εταιρείας “Τα Μυλέλια”, που προσπαθούν καθημερινά να μετατρέψουν τις πιο αγνές ελληνικές πρώτες ύλες σε εκλεκτά προϊόντα που ταξιδεύουν την Ελλάδα στον κόσμο. Στο δικό τους εργαστήριο παράγονται χειροποίητα ζυμαρικά με σιμιγδάλι και αλεύρι ολικής άλεσης από τον πετρόμυλο, που ξηραίνονται φυσικά σε θερμοκρασία δωματίου, σάλτσες, ορεκτικά, αρωματικά αλάτια και γλυκίσματα μελιού.

Ζυμαρικά 

Διαλέγουν σκληρές ποικιλίες σιταριού που καλλιεργούνται σε υψηλό υψόμετρο και αλέθονται στις χαμηλές στροφές του πετρόμυλου. Ακολουθούν την παλιά οικογενειακή συνταγή για τα ζυμαρικά, μια ανοιχτή αγκαλιά έτοιμη να χωρέσει τα πιο εκλεκτά και αγνά υλικά, που θα τους χαρίσουν μοναδική γεύση, άρωμα και χρώμα. Τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα στο χέρι και σε μικρές ποσότητες, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, ξηραίνονται σε θερμοκρασίες δωματίου για 4 εως 6 ημέρες, όχι σε φούρνο-ξηραντήριο. Όλα τα θρεπτικά συστατικά και αρώματα της ελληνικής υπαίθρου αναδύονται αναλλοίωτα.

Σιτάρι

Το σιτάρι το καλλιεργούν με τον πιο φυσικό τρόπο στον Φενεό, σε 1960μ. υψόμετρο. Διαλέγουν σκληρές ποικιλίες ελληνικού σιταριού, ώστε να διασφαλίσουν την
απαραίτητη περιεκτικότητα πρωτεΐνης που προσδίδει στα ζυμαρικά μας την υπέροχη υφή, δομή και γεύση τους στο μαγείρεμα. Το σιτάρι αλέθεται στις χαμηλές στροφές του πετρόμυλου και σε χαμηλές θερμοκρασίες διατηρώντας τα καλύτερα διατροφικά συστατικά που η φύση μπορεί να μας προσφέρει. Από το σιτάρι χρησιμοποιούν δυο προϊόντα: το σιμιγδάλι και το αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς λεύκανση και συντηρητικά.

Οι Συνταγές

Ακολουθούν την παλιά οικογενειακή συνταγή για τα ζυμαρικά, μια ανοιχτή αγκαλιά έτοιμη να χωρέσει τα πιο αγνά υλικά, που τους χαρίζουν μοναδική γεύση, άρωμα και χρώμα. Φρέσκα ελληνικά λαχανικά και εκλεκτά προϊόντα αναμειγνύονται μαζί με το σιμιγδάλι, το αλεύρι ολικής άλεσης, τα αυγά και το νερό δίνοντας απίθανους συνδυασμούς και ανοίγοντας την παλέτα της .

Ξήρανση

Ίσως η πιο σημαντική διεργασία στην παραγωγή και ποιότητα των ζυμαρικών είναι ο τρόπος που ξηραίνονται. Ακολουθούν την παραδοσιακή μέθοδο και ξηραίνουν τα ζυμαρικά φυσικά, σε θερμοκρασία δωματίου και όχι σε φούρνο ξηραντήριο, για 4 με 6 ημέρες. Για το λόγο αυτό τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλό χρόνο βρασμού, έχουν ανοιχτούς πόρους ώστε να απορροφήσουν τη σάλτσα στο μαγείρεμα και υπέροχη γεύση και υφή, ακριβώς όπως τα φρέσκα ζυμαρικά. Όλα τα θρεπτικά συστατικά και αρώματα της ελληνικής υπαίθρου αναδύονται αναλλοίωτα.

Σάλτσες

Γεύσεις ιδιαίτερες και ελληνικές, οι σάλτσες φουρνίζονται ώστε να αποκτήσουν την πλούσια υφή και γεύση τους ακολουθώντας τα μονοπάτια της παράδοσης. Συνδυάζονται εξαιρετικά με τα ζυμαρικά, μετατρέπουν μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί στον πιο νόστιμο μεζέ και γίνονται με την προσθήκη λίγου τυριού μια υπέροχη γέμιση τάρτας ή ομελέτα. Επίσης οι σάλτσες – chutney από φρούτα για κρέας και κυνήγι, οι πικάντικες σάλτσες ‘Χαρίσσα’ και η Πράσινη Σάλτσα με Καπνιστό Ελληνικό Τόνο αφήνουν τη φαντασία ανοιχτή για γευστικούς συνδυασμούς και μας ταξιδεύουν στα γευστικά τοπία της Ελλάδας.

Ορεκτικά

Συνταγές αγαπημένες και μοναδικές, πρόκειται για γεύσεις αυθεντικές που η πικάντικη νοστιμιά τους μετατρέπει ένα μονότονο γεύμα σε γιορτή . Όλα χωρίς συντηρητικά, με τους παλιούς αλάθητους τρόπους συντήρησης.

Αρωματικό Αλάτι

Το Άλας της ζωής… Μαζεύεται από τις Αλυκές της Λέσβου σε ημέρες ηλιόλουστες μετά από δυνατή βροχή. Αρωματίζει ψητά, μαγειρευτά, σούπες σάλτσες & μαρινάτες.

Γλυκίσματα Φρούτων & Μελιού

Έμπνευση τους είναι η παράδοση για την λιτότητα των υλικών και τον πλούτο των γεύσεων. Αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και μέλι σε απίθανους συνδυασμούς.

«Τα Μυλέλια» ήταν μια από τις πιο πολυβραβευμένες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα με διεθνή αναγνώριση και παρουσία στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Σαν διάδοχος εταιρεία, το MELIMA συνεχίζει με την ίδια ποιότητα, τις ίδιες συνταγές και φέρει άτυπα τα βραβεία που άφησαν κληρονομιά «Τα Μυλέλια».

Παράγουν Πιστοποιημένα Ασφαλή τρόφιμα σύμφωνα με την Διεθνή Νομοθεσία ( HACCP ) και σέβονται τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν τα άτομα με αλλεργίες. Κάνουν καθημερινές γευστικές δοκιμές πριν την τελική συσκευασία κάθε προϊόντος και συχνές αναλύσεις στα προϊόντα βάσει των
οποίων προκύπτουν οι ημερομηνίες λήξης τους. Κατά την παραγωγή υπάρχει δυνατότητα ιχνηλασιμότητας από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό αποδέκτη.

Τα μοναδικά προϊόντα Melima μπορούμε να τα βρούμε σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα και για παραγγελίες χονδρικής μπορείτε να επισκεφτείτε το εργαστήριό στην Ληλαντίων 150 στη Χαλκίδα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22210 28029 / 697 4450 608 / 22210 80070

Email: info@melimaproducts.gr

Web: melimaproducts.gr

Facebook: Melima

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top