Μέλι από τη Φύση μέλι της Βόρειας Εύβοιας Μούργια

«Μέλι από τη Φύση» : Το αυθεντικό μέλι της Βόρειας Εύβοιας του μελισσοκόμου Κώστα Μουργιά

Αυτήν την αγάπη για τη Μέλισσα θα ανακαλύψετε στην γεύση των Μελιών του Κώστα Μουργιά με την επωνυμία «Μέλι από τη Φύση». Θα τα βρείτε στο χωριό της Αγίας Άννας και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.v

Αφιέρωμα στο Μέλι της Εύβοιας

 

Ο Κώστας Μουργιάς μας παρουσιάζει το «Μέλι από τη Φύση», ένα αγνό μέλι της Βόρειας Εύβοιας με αυθεντική φιλοσοφία. Πρόκειται για ένα νέο μελισσοκόμο, που εξασκεί την μελισσοκομία και την ορθή πρακτική της, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη μέλισσα.

«Φιλοδοξώ να παράγω ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές τις μελισσοκομίας, υιοθετώντας τις σύγχρονες πρακτικές οι οποίες διευκολύνουν την εργασία μου και παράλληλα είναι λιγότερο παρεμβατικές στη φύση της μέλισσας», μας αναλύει την προσέγγισή του.

Η περιοχή που ασκεί τη δραστηριότητά του είναι ο δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Συγκεκριμένα έχει το εργαστήριό του στο χωριό της Αγίας Άννας, όπου και κάνει τις απαραίτητες εργασίες εκτός του μελισσοκομείου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μελισσοκομείο το μεταφέρει ανάλογα με τις βοσκές στα όρια του Δήμου όπου δραστηριοποιείται. Αυτή η πρακτική καθορίζει και τα είδη μελιού τα οποία παράγει. «Τα μέλια μου είναι ένα ανθόμελο με ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και πλούσιο άρωμα, ένα μέλι πεύκου, που δυστυχώς η φετινή παραγωγή ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, μέλι βελανιδιάς και μέλι ηλίανθου», μας περιγράφει. «Μελλοντικά υπάρχει η δυνατότητα μεγαλώνοντας το μελισσοκομείο να το μεταφέρω σε νομές σε μεγαλύτερες αποστάσεις στο θυμάρι κυρίως και τον έλατο», καταλήγει.

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα στη μελισσοκομία, είναι ότι κάθε τρύγος παράγει μέλι το οποίο δεν είναι ποτέ απόλυτα όμοιο. Όπως μας λέει ο μελισσοκόμος: «αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιότητες του μελιού εξαρτώνται από τη διατροφή των μελισσών, κατά την περίοδο της μελιτοφορίας και από συνθήκες του περιβάλλοντος και τις ανθοφορίες της συγκεκριμένης περιοχής», ενώ αποφαίνεται ότι: «η απόφαση του τρύγου εξαρτάται εν πολλοίς από την ύπαρξη περίσσειας ώριμου μελιού στα μελίσσια, κι έτσι η ποσότητα που θα παραχθεί εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος (δύναμη κατά τους μελισσοκόμους) των μελισσοσμηνών».

Η κατακλείδα για το «Μέλι από τη Φύση» του Μελισσοκόμου Κώστα Μουργιά συνοψίζεται στο βιογραφικό του και σε μια διεξοδική περιγραφή για την είσοδό του στο χώρο της μελισσοκομίας. «Τα πρώτα μου βήματα έγιναν πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν αγόρασα δειλά δειλά τις πρώτες δύο ξύλινες κυψέλες». Ξεκίνησε λοιπόν να ερευνά, στο διαδίκτυο κυρίως, πως να τις διαμορφώσει (στοκάρισμα, βάψιμο, συνδετήρες κτλ). Αργά την Άνοιξη εκείνης της χρονιάς, Μάιο μήνα, απέκτησε τα δύο πρώτα του μελίσσια. Αυτή ήταν πρακτικά η αρχή, καθώς τα μικρόβιο της μέλισσας μπήκε μέσα του νωρίτερα, όταν είχε πέσει στα χέρια του ένα εγχειρίδιο μελισσοκομίας που βρήκε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του. «Βέβαια ψάχνοντας, ρωτώντας, δοκιμάζοντας, ανακάλυψα ότι μου αρέσει σαν ασχολία και αποφάσισα να την εξασκήσω, ενώ είχα την τύχη ο παππούς από την πλευρά του πατέρα μου να είναι μελισσοκόμος, οπότε αν και εξοπλισμό δεν βρήκα, ο πατέρας μου με βοήθησε έμπρακτα, στους πρώτους χειρισμούς των μελισσιών», μας επεξηγεί λεπτομερώς.

«Πολλοί επίδοξοι μελισσοκόμοι στο πρώτο τσίμπημα τα παρατάνε και δεν ξανά ασχολούνται και πιθανώς αν δεν είχα αυτή τη βοήθεια το ίδιο να έκανα και εγώ», εξομολογείται από τη μια και ταυτόχρονα προτρέπει: «οι πρώτες επισκέψεις από αρχάριο μελισσοκόμο να γίνονται συνοδεία πάντα με έναν έμπειρο μελισσοκόμο».

«Γιατί λοιπόν να γίνω μελισσοκόμος;», αναρωτιέται μαζί μας: «στην αρχή ήταν καθαρά βιοποριστικός ο λόγος, στην πορεία προστέθηκε και η περιέργεια για τη μέλισσα και τα προϊόντα της».

Αυτήν την αγάπη για τη Μέλισσα θα ανακαλύψετε στην γεύση των Μελιών του Κώστα Μουργιά με την επωνυμία «Μέλι από τη Φύση». Θα τα βρείτε στο χωριό της Αγίας Άννας και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top