Μελέτη ΑΠΘ Εύβοια

Μελέτη του ΑΠΘ για το καμένο δάσος στην Εύβοια

Με συγκεκριμένες δράσεις προχωρά η αναγέννηση ενός δάσους και δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις κατά το δοκούν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που χρειάζεται πάνω από τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, τονίζει η Θέκλα Τσιτσώνη, καθηγήτρια δασολογίας στο ΑΠΘ. Η κ. Τσιτσώνη, εξηγεί ότι σε περιπτώσεις διπλοκαμένων και με μεγάλη κλίση άνω του 50% δεν υπάρχουν ώριμοι κώνοι δηλαδή κουκουνάρια, με σπόρους για να υπάρξει φυσική αναγέννηση. Η χαρτογράφηση της περιοχής θα εντοπίσει τα σημεία, όπου η γεωγραφία του εδάφους και η έκταση του καμένου απαιτεί την τεχνητή αναδάσωση. Σύμφωνα με την κ. Τσιτσώνη το πανεπιστήμιο πραγματοποιεί μια μελέτη, προκειμένου η αναγέννηση του καμένου δάσους να γίνει με τον καλύτερο τρόπο και όσο το δυνατόν συντομότερα. Ωστόσο, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Όπως σημειώνει μπορεί να ξεκινήσει μια φύτευση τέλη Νοεμβρίου, καθώς φυτεύσεις δεν μπορούν να γίνουν όλο τον χρόνο. Επιπλέον θα χρειαστούν εκατομμύρια φυτάρια για την αναδάσωση. Το πρόβλημα είναι ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων φυταρίων, γιατί δεν μπορούν να εισαχθούν φυτά από άλλες περιοχές, προκαλώντας τυχόν επιμολύνσεις. Όπως τονίζει η κ. Τσιτσώνη πρέπει να είναι αυτόχθονα ή από κοντινή περιοχή, και να προχωρήσει η φύτευση με σπόρους χαλεπίου πεύκης, ή και ελάτης. Δείτε το βίντεο: [intense_video video_type=”youtube” video_url=”https://youtu.be/vDmkEWOTkTw”]   Πηγή: ertnews.gr

Με συγκεκριμένες δράσεις προχωρά η αναγέννηση ενός δάσους και δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις κατά το δοκούν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που χρειάζεται πάνω από τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, τονίζει η Θέκλα Τσιτσώνη, καθηγήτρια δασολογίας στο ΑΠΘ.

Η κ. Τσιτσώνη, εξηγεί ότι σε περιπτώσεις διπλοκαμένων και με μεγάλη κλίση άνω του 50% δεν υπάρχουν ώριμοι κώνοι δηλαδή κουκουνάρια, με σπόρους για να υπάρξει φυσική αναγέννηση. Η χαρτογράφηση της περιοχής θα εντοπίσει τα σημεία, όπου η γεωγραφία του εδάφους και η έκταση του καμένου απαιτεί την τεχνητή αναδάσωση.

Σύμφωνα με την κ. Τσιτσώνη το πανεπιστήμιο πραγματοποιεί μια μελέτη, προκειμένου η αναγέννηση του καμένου δάσους να γίνει με τον καλύτερο τρόπο και όσο το δυνατόν συντομότερα. Ωστόσο, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Όπως σημειώνει μπορεί να ξεκινήσει μια φύτευση τέλη Νοεμβρίου, καθώς φυτεύσεις δεν μπορούν να γίνουν όλο τον χρόνο. Επιπλέον θα χρειαστούν εκατομμύρια φυτάρια για την αναδάσωση. Το πρόβλημα είναι ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων φυταρίων, γιατί δεν μπορούν να εισαχθούν φυτά από άλλες περιοχές, προκαλώντας τυχόν επιμολύνσεις. Όπως τονίζει η κ. Τσιτσώνη πρέπει να είναι αυτόχθονα ή από κοντινή περιοχή, και να προχωρήσει η φύτευση με σπόρους χαλεπίου πεύκης, ή και ελάτης.

Δείτε το βίντεο:

[intense_video video_type=”youtube” video_url=”https://youtu.be/vDmkEWOTkTw”]

 

Πηγή: ertnews.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top