1987 χιονιάς κακοκαιρία Χαλκίδα Εύβοια Ελλάδα

Μάρτιος 1987: Ο ιστορικότερος χιονιάς του 20ου αιώνα που σκέπασε τη Χαλκίδα

Το κύμα ψύχους και η επέλαση του χιονιά το Μάρτη του 1987 στην Ελλάδα είχαν πρωτοφανή διάρκεια και ένταση – Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και η Εύβοια – Σπάνιες εικόνες από τη Χαλκίδα βυθισμένη στα χιόνια

Το κύμα ψύχους και η επέλαση του χιονιά το Μάρτη του 1987 στην Ελλάδα είχαν πρωτοφανή διάρκεια και ένταση – Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και η Εύβοια – Σπάνιες εικόνες από τη Χαλκίδα βυθισμένη στα χιόνια

Οι πολικές αέριες μάζες που άρχισαν να εισβάλουν στην βόρεια Ελλάδα στις 3 Μαρτίου 1987 έμειναν πάνω από την περιοχή μας επί ένα δεκαπενθήμερο λόγω της αποκοπής του ψυχρού στροβίλου. Η ελάχιστη θερμοκρασία, όπως αναφέρει το ziakopoulos.blogspot.com, που καταγράφηκε στη συγκεκριμένη στάθμη στο Ελληνικό ήταν -40 βαθμοί. Οι προγνώσεις που έγιναν στην ΕΜΥ στις 26-2-1987 για τον καιρό της 3ης Μαρτίου 1987 δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας ήταν εξαιρετικά χαμηλή και τα αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων άλλαζαν συνεχώς επί τρεις ημέρες. Την 1η Μαρτίου, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η πρόγνωση πολλών ημερών ανέφερε τη μεταβολή του καιρού της Τρίτης, αλλά δεν έκανε ιδιαίτερη μνεία για την ένταση και τη διάρκεια της ψυχρής εισβολής.

Την επομένη, 2α Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), η πρόγνωση έκανε λόγο για κακοκαιρία, αλλά δεν εκδόθηκε έκτακτο δελτίο. Το γεγονός ότι η μέρα ήταν αργία και δεν βρίσκονταν στην ΕΜΥ το σύνολο των μετεωρολόγων έπαιξε ρόλο.

Το χρονικό της κακοκαιρίας

Στη Χαλκίδα το δεκαπενθήμερο της κακοκαιρίας χιόνισε 8 φορές, με την ισχυρότερη χιονόπτωση να σημειώνεται στις 9 Μαρτίου. Σε πανελλήνια κλίμακα, η κακοκαιρία ήταν εξαιρετικά ακραία λόγω πολύ μεγάλης διάρκειας και έντασης. Στη Θεσσαλία και την Εύβοια το ύψος του χιονιού στα πεδινά έφθασε το ένα μέτρο και έμεινε στο έδαφος επί πολλές ημέρες. Πέρα από αυτό, στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών του συγκεκριμένου μήνα από τότε που φυλάσσονται αρχεία.

Ρεκόρ σημειώθηκαν, όπως αναφέρει το ziakopoulos.blogspot.com, ακόμα και στον αριθμό των ημερών με ολικό παγετό. Στην Κύμη κράτησε για 6 ολόκληρες ημέρες.

Συμπερασματικά, ο Μάρτιος του 1987 ήταν για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο ψυχρότερος Μάρτιος τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών.

 

*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Ελευθέριου Γ. Κηπιώτη και δημοσιεύθηκαν στην σελίδα Περπατώντας στη Χαλκίδα στο Facebook.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top