Το Μαρμάρι βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την Κάρυστο και φημίζεται για τις εξωτικές παραλίες και τα πετρώματά του. Η εξαγωγή και η επεξεργασία πετρωμάτων μαρμάρου και σχιστόλιθου καθώς και η εξόρυξη της φημισμένης πλάκας Καρύστου εδώ και δεκαετίες, χαρακτηρίζει την περιοχή.Το λιμάνι του Μαρμαρίου ήταν γνωστό, από την αρχαιότητα ακόμα, για τη μεταφορά και εξαγωγή των πετρωμάτων και από αυτά τα ξακουστά μάρμαρα πιθανολογείται ότι πήρε και το όνομά της η περιοχή.
Το γραφικό ψαροχώρι, Μαρμάρι, βρίσκεται στην κυριολεξία μία ανάσα από την Αττική, καθώς απέχει μόλις μία ώρα από το λιμάνι της Ραφήνας.
Η γαστρονομία του περιλαμβάνει φρέσκο ψάρι, αξέχαστους θαλασσινούς μεζέδες, ενώ τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια απλώνονται ακριβώς πάνω στο κύμα του Νότιου Ευβοϊκού.
Σημείο αναφοράς του Μαρμαρίου αποτελούν οι παραλίες και το σύμπλεγμα των νήσων Πεταλιών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον κόλπο του Μαρμαρίου. Απείρου κάλλους παραλίες όπως το Γιαννίτσι, ο Άγιος Δημήτριος, οι Καλλιανοί, που βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου συνθέτουν την ευρύτερη ακτογραμμή.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το Μαρμάρι έχει γίνει αγαπημένος προορισμός windsurfers, πεζοπόρων, ορειβατών, φυσιολατρών, ανθρώπων που αγαπούν τις καταδύσεις και επιδιώκουν μία ιδιαίτερη επαφή τόσο με τον κόσμο του βυθού όσο και με την φύση.
Η «Χρυσή Άμμος», με τη χαρακτηριστική «αμμόγλωσσα», είναι η πλέον διασημότερη ακρογιαλιά στο Μαρμάρι. Η ακτή έχει μήκος περίπου 250 μέτρα ενώ το φάρδος της φτάνει σε σημεία τα 60 μέτρα.
Πρόκειται για μία βορεινή παραλία, η οποία κάθε καλοκαίρι αλλάζει σχήμα ανάλογα με τη φορά του ανέμου και την κατεύθυνση των κυμάτων, γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί τη θεαματική, πεταλόσχημη ««γλώσσα» άμμου, η οποία εισχωρεί στη θάλασσα.
O Κόλπος των Πεταλιών ή αλλιώς και απλούστερα Πεταλιοί αποτελούν μια «γειτονιά» 10 μικρών νησιών, που εκτείνεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από το Μαρμάρι.
Με βραχώδεις ακτές και αμμουδερές χρυσές παραλίες, τιρκουάζ νερά και πλούσια βλάστηση δημιουργούν μια ονειρική πανδαισία που θα ζήλευε κάθε άνθρωπος πάνω στη Γη.
Το GHETTO Magazine ανακαλύπτει τον κρυμμένο θησαυρό που λέγεται Μαρμάρι και το οποίο υπόσχεται να μας αποζημιώσει με εξωτικές ακρογιαλιές, να μας χορτάσει με φαγητό που βγαίνει από τη θάλασσα, την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, αλλά και να μας ξελογιάσει με cocktails στα γραφικά μπαράκια, που κοσμούν τη γραφική, πλακόστρωτη παραλία του.
AVRA café
Το Avra είναι ένα από τα παλαιότερα καφενεία στο ηλιόλουστο και παραθαλάσσιο χωριό του Μαρμαρίου της Εύβοιας. Δημιουργήθηκε το 1954, πέρασε δεκαετίες ιστορικών και πολιτιστικών αλλαγών, αγκαλιάζοντάς τες με τις ανοιχτές και φιλόξενες πόρτες του. Το Avra Café έχει γίνει σύμβολο της μακράς ζωής του χωριού, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Στην οικογένεια των ανθρώπων του Avra παρόλο που η παράδοση είναι ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας τους, τη συνδυάζουν συνεχώς με τη νεωτερικότητα. Ως εκ τούτου, πάντα αναζητούν τρόπους να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά για να παραμείνουν μπροστά και να ανεβάσουν τα γενικά πρότυπα των τοπικών καφέ, τόσο μέσω της ποιότητας των προσφορών όσο και των υπηρεσιών τους. Επί του παρόντος, το Avra Café είναι ένα από τα πολύ λίγα μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν speciality καφέ συγκεκριμένης προέλευσης σε ολόκληρο το νησί της Εύβοιας.
Τηλ.: 2224 025009
Palli’s Sea Side Restaurant
Το Palli’s Sea Side Restaurant είναι ένα ολοκαίνουργιο εστιατόριο, το οποίο αποτελεί το απόλυτο new entry στην παραλία του Μαρμαρίου. Η λογική των πιάτων του είναι η απόδραση από τα τετριμμένα, χωρίς όμως να συνδιαλέγεται με το gourmet και χωρίς να έχει ακριβές τιμές, ενώ οι πρώτες ύλες του είναι από ντόπια κρέατα και από ψάρια που φέρνουν τα τριγύρω καΐκια. Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ως μεσογειακή, συνομιλεί με την ελληνική παράδοση, αποδίδοντας συνάμα κάποιες πινελιές δημιουργικής μαγειρικής. Το πιάτο που έχει κερδίσει αμέσως φήμη είναι οι κολοκυθοκεφτέδες με μέλι, ένα μίγμα κολοκύθι και καρότου, με κανταΐφι απ’ έξω και ωμό μέλι στο τέλος. Θραύση κάνει όμως και το ραγού παπαρδέλες, δηλαδή μοσχαράκι κοκκινιστό που ξεψαχνίζεται και πασπαλίζεται με φετούλα. Το ταρτάρ ψαριού με συνοδευτικό τα χόρτα εκφράζει την ελληνική νότα του μενού, ενώ το κριθαρότο με φιλέτο ψαριού, συνήθως τσιπούρα, μυρίζει θάλασσα. Για το τέλος αφήσαμε το μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά και την bruschetta με γαρίδα και πικάντικη σως μουστάρδας που αποτυπώνουν την ταυτότητα του Palli’s Sea Side Restaurant.
Τηλ. 2224 032555
Tapioca
Μια μοναδική ομάδα, μια όμορφη οικογένεια έχει δημιουργήσει την αξιοζήλευτη κρεπερί Tapioca στο Μαρμάρι. Οι κρέπες, αχνιστές, νόστιμες και χορταστικές φτιάχνονται ακριβώς εκείνη την ώρα της παραγγελίας και μπροστά στα μάτια μας. Τα μπιφτέκια με το κρέας και τα κοτομπιφτέκια με το κοτόπουλο είναι χειροποίητα και τα φτιάχνουν μόνοι τους. Το εκλεπτυσμένο χαρμάνι espresso της Hausbrandt μας γεμίζει αρώματα και επίγευση, ενώ το παγωτό της ελληνικής Εσκιμώ υπογράφει το καλοκαίρι μας, Must στο Tapioca οι κοτομπουκιές και η κοτοσαλάτα που αρέσουν πολύ. Στην κρεπερί υπάρχουν vegan επιλογές κάτι που καταδεικνύει ότι απευθύνεται σε όλους, ενώ είναι ανοιχτή και μας περιποιείται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
Τηλ. 2224 031002
Wavevia Ενοικιαζόμενα Σκάφη
Η μοναδική εμπειρία της ευβοϊκής θάλασσας γίνεται συναρπαστικότερη με την ενοικίαση ενός σκάφους από την Wavevia. Με έναν στόλο 5 ολοκαίνουργιων σκαφών, τα COMPASS 160e, μοντέλων του 2023 και τη δυνατότητα χρήσης χωρίς δίπλωμα, η Wavevia μας υπόσχεται μια δόση θαλασσινής περιπέτειας. Οι παροχές πολλές, όπως ραδιόφωνο JBL αδιάβροχο, iPad με ενημερωμένους χάρτες πλοήγησης, power bang με QI charging και ψυγείο με παγοκύστες και νεράκια μας εξασφαλίζουν ένα άνετο περιβάλλον. Επιπλέον η Wavevia μας δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά από το Λιμάνι του Μαρμαρίου, να ταξιδέψουμε στο σύμπλεγμα νήσων των Πεταλιών, έναν προορισμό που χαρακτηρίζεται ως η Καραϊβική του Νότιου Ευβοϊκού. Μπορούμε λοιπόν να ζήσουμε το όνειρο και να γίνουμε καπετάνιοι για μια μέρα, χωρίς δίπλωμα ταχυπλόου και να βιώσουμε ένα αλλιώτικο experience, επισκεπτόμενοι τους εξωτικούς Πεταλιούς. Η Wavevia εγγυάται τη σύγχρονη και ασφαλή μας μετακίνηση, δημιουργώντας μια ευκαιρία ζωής για όλους μας.
Τηλ. 694 390 6286 – Info: www.wavevia.gr
Άρτος Ζαχαροπλαστείο Σφυρίδη
Το Ζαχαροπλαστείο και αρτοποιείο Σφυρίδη λειτουργεί από το 20027 και αποτελεί το φούρνο που ξεχωρίζει στο Μαρμάρι για τις λιχουδιές του. Ψωμί αυθεντικό με προζύμι, χωριάτικο, πολύσπορο, ολικής και πολυτελείας δίνει ατόφια γεύση στο τραπέζι μας. Γλυκά φούρνου και τούρτες φούρνου, γλυκά σιροπιαστά και μοναδικά παγωτά μας γλυκαίνουν. Κουλούρια, βουτήματα, σφολιατοειδή και τα πασίγνωστα τσουρέκια του, απλά η γεμιστά με σοκολάτα μας γεμίζουν με ιδέες το πρωινό μας. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί ο αρτοποιός κύριος Σφυρίδης είναι ανώτερης ποιότητας και η φιλοσοφία του εντοπίζεται στην ευχαρίστηση που θέλει να αισθάνεται ο κόσμος από τα πραγματικά πεντανόστιμα προϊόντα του.
Τηλ. 2224 031111
Γυροβόλι
Η σουβλακερί στο Μαρμάρι έχει το όνομα Γυροβόλι και ψήστη και τυλιχτή το Γιάννη που το δημιούργησε με αγάπη για το κρέας και το ψήσιμο. Διατηρεί δύο χρόνια το Γυροβόλι, ένα μαγαζί που έχει ιστορία από το 1992 και με συνέπεια και σεβασμό στις παραδοσιακές συνταγές μας προσφέρει αληθινές, χωριάτικες νοστιμιές. Ο γύρος χοιρινό και ο γύρος κοτόπουλο γίνονται με χειροποίητο τρόπο και τα κρέατα είναι από του χασάπηδες του Μαρμαρίου. Συγκεκριμένα ο γύρος φτιάχνεται με μια συνταγή που κρατά 35 χρόνια από το θείο του και φυσικά την υπέροχη γεύση του θα την ανακαλύψετε μόνο όταν το γευτείτε. Το σουβλάκι επίσης γίνεται στο χέρι και τα τυλιχτά του λιώνουν στο στόμα. Επίσης στο Γυροβόλι έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής όπως το τηγανόψωμο και τη χορτόπιτα επίσης με συνταγές που κρατούν από παλιά.
Τηλ. 2224 032002
Τηγάνι Café Bar
Το Τηγάνι δεσπόζει στο Μαρμάρι, στο κεντρικότερο σημείο της παραλίας και μας καθηλώνει με την υπέροχη θέα του στο απέραντο γαλάζιο του Ευβοϊκού. Ο μοναδικός espresso της Distillo και ένα ψαγμένο χαρμάνι καταδεικνύουν την ποιότητα των καφέδων του. Με έμφαση στο ναργιλέ, στο Τηγάνι μπορούμε να δοκιμάσουμε πολλές γεύσεις. Το φαγητό, προσεγμένο και γευστικό, περιλαμβάνει fingrefood από club sandwiches, βάφλες και κρέπες, ενώ σερβίρει και λίστα από brunch. Οι mainstream μουσικές στο Τηγάνι θα μας κάνουν να απολαύσουμε το cocktail μας το βραδάκι, την ανεπανάληπτη ώρα που ο ήλιος χάνεται στον ορίζοντα και το δειλινό μαγεύει.
Τηλ. 693 704 1540
ΤΟ 50ΡΑΚΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ
Το 50ρακι του Ξενία είναι η ολοκαίνουργια ταβέρνα – ουζερί στο Μαρμάρι που δημιουργήθηκε από δύο αδέρφια, τον Ανδρέα και τον Ξενία, δυο chef που μαγειρεύουν με προϊόντα της περιοχής. Οι πρώτες ύλες διαλέγονται με προσοχή, τα κρέατα είναι από κτηνοτρόφους της περιοχής και τα ψάρια από τα καΐκια στο Λιμάνι. Αγνή και η φιλοσοφία τους, καθώς επεξεργάζονται τα υλικά ώστε ό,τι φάμε να είναι καμωμένο με αγάπη και μεράκι, με μοναδικό στόχο το σωστό αποτέλεσμα που συνοψίζεται στο πολύ καλό φαγητό. Απαραίτητα πρέπει να ζητήσετε τα σιουφιχτά μακαρόνια με μοσχαράκι κοκκινιστό, το κριθαρότο γαρίδας με δικό του ζωμό από κέφαλια καραβίδας, αλλά και τα μαγειρευτά της μαμάς με προεξέχοντα το μουσακά, το παστίτσιο και τα γεμιστά. Καλοκαίρι στο 50ρακι του Ξενία σημαίνει και τσίπουρο καθώς είναι το μοναδικό μαγαζί με ποικιλία κρεατικών και θαλασσινών.
Τηλ. 694 305 6861
Χασαποταβέρνα «Λαψάτης»
Δύο αδέλφια ο Θανάσης και ο Βαγγέλης, τρίτη γενιά μιας οικογένειας με ιστορία στο κρέας, συνεχίζουν την πορεία της Χασαποταβέρνας «Λαψάτης» που φέτος κλείνει τα 100 χρόνια. Ένα χασάπικο και μια ταβέρνα μαζί, που σερβίρει τα πιο νόστιμα κρεατικά σε ένα περιβάλλον που συνομιλεί με το παλιό, εκείνο το ατόφιο και το αυθεντικό είναι ο Λαψάτης. Τα κρέατα είναι δική τους εκτροφής και μας εξηγούν ότι στη μονάδα τους παίρνουν το μοσχαράκι 5 μηνών, το εκτρέφουν μέχρι 10 μηνών, ώστε να δώσει την καλύτερη ποιότητα. Παράλληλα μεγαλώνουν πρόβατα και γίδες, οι οποίες γίνονται τα πιο νόστιμα πιάτα που εκφράζουν την παράδοση του χωριού. Η τομαχοκ χοιρινή και η τομαχοκ μοσχαρίσια είναι τοα θεσπέσιο αποτέλεσμα όλης αυτής αλυσίδας στη Χασαποταβέρνα «Λαψάτης». Το πιο γνωστό έδεσμα της ταβέρνας για το οποίο συρρέουν ταξιδιώτες, τουρίστες και ντόπιοι είναι το γεμιστό μπιφτέκι με τυρί ρεγκάτο, μια γαστρονομική attraction ανεκτίμητης αξίας. Υπάρχουν και οι χορτόπιτες και οι τυρόπιτες που γίνονται με συνταγές χρόνων, ενώ top είναι τα ψητά μανιτάρι πλευρώτους που και αυτά τα καλλιεργούν οι ίδιοι.
Τηλ. 2224 032100
Aegean ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ERETRIA FUELS
Μετά το Βασιλικό, στο δρόμο μας για τη Νότια Εύβοια, επιλέξαμε να βάλουμε καύσιμα από το πρατήριο Aegean του κυρίου Παπανικολάου. Στο μεγαλύτερο σε έκταση βενζινάδικο της Νότιας Εύβοιας, μας εξυπηρέτησαν με ευγένεια και χαμόγελο, αληθινά ευδιάθετοι άνθρωποι. Το mini market και το cafe φρόντισαν να μας δώσουν μια νότα άνεσης και shopping, ενώ το πλυντήριο και το λιπαντήριο πρόσθεσαν κάποιες επιπλέον παροχές για το αυτοκίνητό μας. Κι όλα αυτά με τα καθαρά καύσιμα της Aegean, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο, με απόλυτη και ανώτερη ποιότητα, η οποία προσφέρεται στις πιο ανταγωνιστικές τιμές. Σημειώνουμε και την εξυπηρέτηση σε υγραέριο καύσιμο, καθώς η Aegean Παπανικολάου συνιστά μια από τις πρώτες εταιρίες σε πωλήσεις υγραερίου στην ευρύτερη περιοχή.
16ο Χλμ. Χαλκίδας Λεπούρων, Μαλακώντα – Τηλ. 697 530 3050