“Μαμά”: Η βιβλιοπρόταση της εβδομάδας από το “Μπλε Λεμόνι”

Συγγραφέας: Ελέν Ντελφόρζ Εικονογράφος: Κεντέν Γκρεμπάν Ηλικίες: 3+ Εκδόσεις: Φουρφούρι «Την ώρα που πίνεις στην αγκαλιά μου, όλα εξαφανίζονται. Ξέρω ότι κάνω το σωστό. Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Εγώ ακούω μόνο τη σιωπή μας». Κάθε μητέρα είναι φορέας πολιτισμού και κληρονομιάς, κουβαλάει τις δικές της καταβολές, τις οποίες κληρονόμησε από τη δική της μητέρα. […]

Συγγραφέας: Ελέν Ντελφόρζ
Εικονογράφος: Κεντέν Γκρεμπάν
Ηλικίες: 3+
Εκδόσεις: Φουρφούρι
«Την ώρα που πίνεις στην αγκαλιά μου, όλα εξαφανίζονται. Ξέρω ότι κάνω το σωστό. Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Εγώ ακούω μόνο τη σιωπή μας».

Κάθε μητέρα είναι φορέας πολιτισμού και κληρονομιάς, κουβαλάει τις δικές της καταβολές, τις οποίες κληρονόμησε από τη δική της μητέρα. Βιώνει τις δικές της ανασφάλειες, ανησυχίες και φόβους και γίνεται συχνά στόχος κριτικής. Φτάνει ένα παιδικό άγγιγμα, χαμόγελο ή καπρίτσιο για να απαλύνει την ψυχή της.

Με έναν λόγο έκρυθμο και λυρικό, το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν ύμνο στη μητρότητα, μια ανοιχτή συνομιλία των μητέρων προς τα παιδιά τους. Κάθε σαλόνι κειμένου θα μπορούσε να αποτελεί ένα αυτόνομο ποίημα και κάθε εικόνα έναν ξεχωριστό πίνακα απεικόνισης γυναικών κάθε κουλτούρας και ιδεολογίας.

Ένα βιβλίο για όλες τις γυναίκες, μητέρες, γιαγιάδες, κόρες, αλλά και γιους, που πάτησαν, πατούν ή θα πατήσουν πάνω σε αυτή τη γη.
Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο “Μαμά”

Για παιδιά προσχολικής:

  • Διαβάζουμε κάποια επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου (κυρίως λόγου μεγέθους).
  • Συζητάμε με τα παιδιά τι συναισθήματα ένιωσαν κατά την ανάγνωση και τι σημαίνει για εκείνα η μαμά τους.
  • Σε ένα μεγάλο χαρτόνι καταγράφουμε μία πρόταση ή λέξη/λέξεις από κάθε παιδί, τοποθετώντας τες τη μία κάτω από την άλλη, δημιουργώντας ένα ποίημα.
  • Ζητάμε από τα παιδιά να προτείνουν και να ψηφίσουν έναν τίτλο για το ποίημά τους!

Για παιδιά δημοτικού:

  • Διαβάζουμε το βιβλίο.
  • Έχουμε ζητήσει ήδη ή ζητάμε για την επόμενη φορά από κάθε παιδί να βρει και να φέρει μια φωτογραφία με τη μαμά του.
  • Με βάση τη φωτογραφία, τους ζητάμε να γράψουν ένα γράμμα στη μαμά ή μια ωραία ανάμνηση που έχουν μαζί με τη μητέρα τους!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top