Τα Φαναράκια της Λαμπρής Άγιος Αιδηψού εικόνες

Μαγικές εικόνες από “Τα Φαναράκια της Λαμπρής” στο χωριό Άγιος της Αιδηψού

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην πλατεία του χωριού Άγιος της Αιδηψού, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και το φετινό Πάσχα για να γιορτάσει το μακροβιότερο πασχαλινό έθιμο της Εύβοιας, “Τα Φαναράκια της Λαμπρής” Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατούσαν ένα χρωματιστό φαναράκι και όλοι μαζί το απλευθέρωσαν προς τον ουρανό γεμίζοντας το με τα δικά τους […]

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην πλατεία του χωριού Άγιος της Αιδηψού, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και το φετινό Πάσχα για να γιορτάσει το μακροβιότερο πασχαλινό έθιμο της Εύβοιας, “Τα Φαναράκια της Λαμπρής”

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατούσαν ένα χρωματιστό φαναράκι και όλοι μαζί το απλευθέρωσαν προς τον ουρανό γεμίζοντας το με τα δικά τους αστέρια και κάνοντας όλοι μια ευχή!

Με την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών και κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχ πραγματοποιήθηκε στον Άγιο της Αιδηψού, η ετήσια πασχαλινή εκδήλωση του πολιτιστικού εξωραϊστικού συλλόγου Αγίου – Αγιόκαμπου με την συνεργασία του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Χειροποίητα μεγάλα αερόστατα , το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα και χιλιάδες μικρά φαναράκια πέταξαν στον ουρανό του Αγίου, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα και μεταφέροντας χιλιάδες ευχές στον ουρανό.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι του Φώτη Παρακατσελάκη:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ghetto Magazine (@ghettomag_)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fotis Parakatselakis (@fotis_parak)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fotis Parakatselakis (@fotis_parak)

Το έθιμο “Φαναράκια της Λαμπρής”

Στο χωριό Άγιος Αιδηψού, κάθε Κυριακή του Πάσχα γίνεται αναβίωση σε ένα έθιμο που οι ρίζες του κρατούν από πολύ παλιά. Οι μεγαλύτεροι του χωριού θυμούνται ότι παλαιότερα κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της αερόστατο,που το ελευθέρωνε στη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας,παρέες με ενήλικες και παιδιά κατασκεύαζαν αερόστατα με χρωματιστές κόλλες χαρτιού και αλευρόκολλα.

Συνήθως τα παιδιά, έφτιαχναν αερόστατα με 4 κόλλες χαρτί, οι μεγαλύτεροι με 8 και τα πιο μεγάλα ήταν με 24 ή 48 κόλλες. Η κοινότητα έφτιαχνε το δικό της μεγάλο αερόστατο .

Στην απελευθέρωση των αερόστατων γινόταν ένα είδος διαγωνισμού για το ποιο θα πάει πιο ψηλά και πιο μακρυά. Συνήθως πάνω στα αερόστατα είχαν διακριτικά του χωριού .

Ένα τέτοιο μεγάλο αερόστατο έφτασε κάποτε στο Γαρδίκι αφού πέρασε τον Ευβοϊκό κόλπο. Οι κάτοικοι του εκεί χωριού ενημέρωσαν τους Αγιώτες ότι το αερόστατο τους έφτασε στο Γαρδίκι αφού διάβασαν την επιγραφή Άγιος.

Στις μέρες μας τη μεγάλη εβδομάδα ξεκινά η προετοιμασία με την κατασκευή των μεγάλων φαναριών-αερόστατων, η οποία γίνεται με απλά υλικά χαρτί,κόλλα, σύρμα(δείτε το βίντεο).

Στην κατασκευή παίρνουν μέρος όλες οι ηλικίες, με τον τρόπο αυτό το έθιμο συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Τα τελευταία χρόνια τα αερόστατα-φανάρια που κατασκευάζονται αλλά και παρά πολλά φαναράκια αφήνονται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον Άγιο και είναι ένα μοναδικό θέαμα για αυτούς που παίρνουν μέρος καθώς ο ουρανός γεμίζει από τα ….δικά μας αστέρια.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top