Lost Lake Distillery

Lost Lake Distillery: Αποστάγματα που εμπεριέχουν μια γοητευτική ιστορία γεύσης και μνήμης

Μια πολύ όμορφη ιστορία εκτυλίσσεται στην αποξηραμένη Λίμνη της Κωπαΐδας, ανάμεσα στην Κοιλάδα των Μουσών, γραμμένη από την οικογένεια Ζαχαρία και η οποία μετουσιώνεται σε φίνα αποστάγματα που κρατούν επτασφράγιστα μυστικά μέσα στο χρόνο, με άξονα την παράδοση και τη γευστική συνέχεια της πανέμορφης αυτής περιοχής της Βοιωτίας. Η χαμένη Λίμνη Η Λίμνη της Κωπαΐδας […]

Μια πολύ όμορφη ιστορία εκτυλίσσεται στην αποξηραμένη Λίμνη της Κωπαΐδας, ανάμεσα στην Κοιλάδα των Μουσών, γραμμένη από την οικογένεια Ζαχαρία και η οποία μετουσιώνεται σε φίνα αποστάγματα που κρατούν επτασφράγιστα μυστικά μέσα στο χρόνο, με άξονα την παράδοση και τη γευστική συνέχεια της πανέμορφης αυτής περιοχής της Βοιωτίας.

Η χαμένη Λίμνη

Η Λίμνη της Κωπαΐδας βρίσκεται στην καρδιά της Βοιωτίας. Η αποξήρανση της λίμνης υπήρξε ένα μεγαλεπήβολο έργο που καταγράφηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και πέρασε μέσα στους αιώνες, ολοκληρώθηκε το 1892 από την αγγλική εταιρεία Lake Copais Co. Ltd. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε στην Ελλάδα μέχρι τότε, το οποίο ευνόησε την τοπική ανάπτυξη με τη δημιουργία 240.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, ενώ εξάλειψε την ελονοσία που μάστιζε την περιοχή. Η συγκεκριμένη αγγλική εταιρεία δημιούργησε στη συνέχεια μια πρότυπη γεωργική μονάδα, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και εγκαθιστώντας παράλληλα το πρώτο αποστακτήριο. Οι Άγγλοι γνώρισαν τους ντόπιους και προέκυψαν φιλίες και ανταλλαγές συνταγών, τεχνογνωσίας και άγραφα μυστικά απόσταξης.

Οικογένεια Ζαχαρία

Σε αυτήν την αποκαλούμενη χαμένη λίμνη,  μεγάλωσαν οι πρόγονοι της οικογένειας Ζαχαρία, δύο γενιές πίσω, και οι οποίοι τη θυμούνται όταν είχε ακόμη νερό. Το χειμώνα πλημμύριζε συχνά και η αλλαγή του επιπέδου δυσκόλευε τις καλλιέργειες. Οι άνθρωποι προτιμούσαν το κυνήγι και το ψάρεμα στη λίμνη παρά την καλλιέργεια. Υπήρχε φτώχεια, το καλοκαίρι μετατρέπονταν σε βάλτο και η ελονοσία έπληττε κυρίως τους νέους.

Ο Νικόλαος Ζαχαρίας, υπάλληλος της Lake Copais Co. Ltd από το 1937, τα θυμάται όλα αυτά και τα κάνει τρόπο ζωής. Δημιουργεί το Οινοποιείο το 1947 και αργότερα η δεύτερη γενιά, ο Αθανάσιος Ζαχαρίας, αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου. Το 1999 η αγάπη του Αθανασίου για την τέχνη της απόσταξης τον οδήγησε στην ίδρυση ενός σύγχρονου αποστακτηρίου, από τα πρώτα στην περιοχή της Βοιωτίας, το οποίο παράγει με επιτυχία για πολλά χρόνια το τσίπουρο Αθ. Ζαχαρίας.

Αλλά οι μνήμες είναι μεγαλύτερες από την περίοδο της αποξήρανσης. Ο παππούς της οικογένειας ήταν ο οδηγός του Άγγλου διοικητή. Κάθε μέρα τον έφερνε στη δουλειά του και στην επιθεώρηση των έργων της λίμνης, κάθε μέρα που άλλαζε η περιοχή, μια γεμάτη εικόνα, μια δυνατή ανάμνηση που ήταν ανεξίτηλη στη ζωή του. Οι Άγγλοι μηχανικοί έχτισαν τα σπίτια τους σε αυτόν τον τόπο και μετακόμισαν με τις οικογένειές τους, έχτισαν δρόμους, αγροκτήματα, κήπους, χωράφια και μεταξύ άλλων ένα μικρό αποστακτήριο που χάθηκε μαζί με τη λίμνη.

Τίποτα όμως δεν χάνεται όταν οι αναμνήσεις είναι χαραγμένες βαθιά μέσα σου, όταν γίνονται μέρος της ζωής σου, όταν μεγαλώσεις μαζί τους. Έτσι, βαθιά χαραγμένες στην οικογένεια Ζαχαρία είναι οι αναμνήσεις της «Χαμένης Λίμνης», και το αποστακτήριο δημιουργήθηκε ξανά από την αρχή.

Lost Lake Distillery

Το 2017 το αποστακτήριο Ζαχαρία μετονομάζεται σε Lost Lake Distillery, για να τιμήσει αυτήν τη γοητευτική ιστορία. Η ιδέα είναι να αναδιοργανωθεί, να προγραμματιστούν νέες επενδύσεις, να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα σύνθετων προϊόντων απόσταξης. Αυτό επιτυγχάνεται με μοναδικό τρόπο για την Ελλάδα: η παράδοση και η γεύση συνδυάζονται με σύγχρονες τεχνικές, σχολαστική επιλογή πρώτων υλών και χειροτεχνική απόσταξη.

Το Lost Lake Distillery βρίσκεται στο χωριό Πέτρα στο κέντρο της Βοιωτίας και είναι πλέον μια από τις πιο σύγχρονες κάθετες ολοκληρωμένες μονάδες σε οινοπνευματώδη ποτά, με ιδιωτικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.200τμ, πιστοποιημένες με ISO και Συστήματα HACCP, με παραγωγή 3.000 φιαλών την ώρα και με παρουσία ήδη στην Αμερική, τον Καναδά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Η κοιλάδα των Μουσών

Οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στο αποστακτήριο Lost Lake προέρχονται από την Κοιλάδα των Μουσών, επίσης στη Βοιωτία. Η κοιλάδα σχηματίζεται από το πέρασμα του ποταμού Περμεσού από τις πλαγιές του Ελικώνα, στη σύντομη πορεία του προς τη θάλασσα. Οι πλαγιές του Ελικώνα μαζί με τα ψυχρά ρεύματα που κατεβαίνουν από την κορυφή του, δημιουργούν το ιδανικό terroir για τους αμπελώνες, που εκφράζεται με το χαρακτήρα των κρασιών και των αποσταγμάτων από αυτήν την περιοχή.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το Lost Lake Distillery παράγει με ζήλο, ενθουσιασμό και αγάπη μια σειρά συλλογών εξαιρετικών αποσταγμάτων.

Η Small Batch Collection, μας συστήνει σπάνιες και μοναδικές ελληνικές ποικιλίες, αγνές μυρωδιές, ήπια αίσθηση αλκοόλ και ισορροπημένη γεύση με βάση αποστάγματα από το Μουχτάρο, τη Μαλαγουζιά, και τη Ρομπόλα.

Η διαδικασία ξεκινά με προσεκτική επιλογή στον αμπελώνα, ακολουθούμενη από σωστή διαχείριση της πρώτης ύλης και φροντίδα στη διαδικασία της απόσταξης και τελειώνει με την καινοτομία και την ασφάλεια στη διαδικασία εμφιάλωσης. Αυτές οι απαιτήσεις συνάδουν με τη φιλοσοφία και το στόχο του αποστακτηρίου να παράγει αποστάγματα υψηλής ποιότητας με φίνο και διακριτικό χαρακτήρα, αγνά αρώματα, ήπια αίσθηση αλκοόλ και ισορροπημένη γεύση. Το απόσταγμα σταφυλιού παράγεται από τη ζύμωση και απόσταξη ολόκληρων σταφυλιών. Τα σταφύλια που προορίζονται για τα συγκεκριμένα αποστάγματα δεν συμπιέζονται, ώστε ο χυμός των σταφυλιών να διατηρηθεί και να εκφράσει έτσι τον χαρακτήρα της ποικιλίας.

Το Απόσταγμα από Μουχταρό, με αποκλειστικά vintage πνεύμα, είναι αρωματικό, θυμίζει φράουλα και σύκα με απαλή βουτυρώδη γεύση και πολύ μακριά επίγευση.

Το Απόσταγμα από Μαλαγουζιά με επίσης vintage πνεύμα, είναι φρέσκο και έντονα αρωματικό, θυμίζει ανανά και μάνγκο με απαλή και απαλή γεύση και κομψή επίγευση.

Το Απόσταγμα από Ρομπόλα, εμφανίζει στο ποτήρι αμέσως αρώματα λουλουδιών, φρεσκοκομμένου κυδωνιού και ώριμου κάστανου. Στο στόμα είναι στρογγυλό, με απαλή αίσθηση αλκοόλ, αναδεικνύοντας στοιχεία πολυπλοκότητας, όπως το αχλάδι, το κάστανο και την απρόσμενη ορυκτότητα που συναντάμε στη μακριά επίγευση.

Η Small Batch Collection αποτελείται από το παλαιωμένο τσίπουρα Last Battle 1829, το Ούζο Vithos και το Τσίπουρο Ζαχαρίας.

Το παλαιωμένο τσίπουρο Last Battle 1829, έχει ως πρώτη ύλη την απόσταξη από τις ποικιλίες: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Κουντουρά, Μουχτάρο και Μαλαγουζιά. Η διαδικασία απόσταξης που ακολουθείται περιγράφεται ακολούθως. Ο πυρήνας κάθε ποικιλίας αποστάζεται χωριστά, σε χάλκινο Άμβυκα, σταγόνα-σταγόνα και σε χαμηλή θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνονται μόνο οι ευγενέστερες αρωματικές ενώσεις. Τα κεφάλια και οι ουρές του αποστάγματος απορρίπτονται, για να μείνει μόνο η καρδιά, η οποία επαναποστάζεται ακολουθώντας την ίδια αργή και ήπια διαδικασία. Τέλος, τα ξεχωριστά αποστάγματα αναμειγνύονται σε διαφορετικές αναλογίες. Στόχος είναι η δημιουργία ενός τσίπουρου με ισορροπημένη γεύση και σταθερή ποιότητα. Έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια, τα οποία είναι βαρέλια Γαλλίας, χωρητικότητας 225 λίτρων, άλλα καινούργια και άλλα 2α και 3α μεταχειρισμένα για να κρατούν τα στοιχεία του σταφυλιού.

Το Ούζο Vithos, είναι λεπτό και απολαυστικό, υπόσχεται μια γευστική, γεμάτη άρωμα εμπειρία, ευεργετική λόγω των συστατικών του.

Το Τσίπουρο Ζαχαρίας, έχει φίνο και αρωματικό χαρακτήρα, καθαρά και κομψά αρώματα, στρογγυλή μπουκιά και φρουτώδη γεύση.

Παρουσιάζεται σε τρεις εκδοχές, Τσίπουρο Ζαχαρίας βιο, Τσίπουρο Ζαχαρίας χωρίς γλυκάνισο και Τσίπουρο Ζαχαρίας με γλυκάνισο.

 

Ένα απόσταγμα με λεπτό και διακριτικό χαρακτήρα, καθαρά και έντονα αρώματα, ζεστό οινόπνευμα, στρογγυλή μπουκιά και ισορροπημένη γεύση. Σαν πρώτη ύλη ο πυρήνας έρχεται από προσεκτικά επιλεγμένα, ώριμα και υγιεινά σταφύλια, τα οποία καλλιεργούνται στην Κοιλάδα των Μουσών και προέρχονται από τον 100% βιολογικό Ροδίτη για το βιολογικό Τσίπουρο Ζαχαρίας, τις κύριες λευκές ποικιλίες το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, μαζί με την κύρια ερυθρή και τοπική σπάνια ποικιλία Μουχτάρο και Merlot για το Τσίπουρο Ζαχαρίας χωρίς γλυκάνισο, και εννέα διαφορετικές ποικιλίες και τον καλύτερο γλυκάνισο στην Ελλάδα για το τσίπουρο Ζαχαρίας με γλυκάνισο.

Κατά τη διαδικασία απόσταξης ο πυρήνας κάθε ποικιλίας αποστάζεται χωριστά, σε χάλκινο αλέμβιο, σταγόνα-σταγόνα και σε χαμηλή θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνονται μόνο οι ευγενέστερες αρωματικές ενώσεις. Τα κεφάλια και οι ουρές του αποστάγματος απορρίπτονται, για να μείνει μόνο η καρδιά, η οποία επαναποστάζεται ακολουθώντας την ίδια αργή και ήπια διαδικασία. Τέλος, τα ξεχωριστά αποστάγματα αναμειγνύονται σε διαφορετικές αναλογίες. Στόχος είναι η δημιουργία ενός τσίπουρου με ισορροπημένη γεύση και σταθερή ποιότητα.

Η Rare Collection, περιλαμβάνει το Hefebrand 01 και το Gentle Beast 02. Στο Hefebrand 01 έχουν αποσταχθεί απαλά οι λεπτές οινολάσπες από πολλές διαφορετικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο και άλλες λευκές ποικιλίες σταφυλιού. Αρώματα φρέσκου ψωμιού με ώριμα φρούτα, μαρμελάδα βερίκοκο, πράσινες ελιές και γλυκές νότες από νυχτολούλουδο και μανιτάρια, έρχονται στο στόμα, ένα απόσταγμα που είναι πλούσιο με ολόσωμη, τραγανή επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Στο Gentle Beast 02. κυριαρχούν τα αρώματα φρέσκου ψωμιού με ώριμα φρούτα, μαρμελάδα βερίκοκο, πράσινες ελιές και γλυκές νότες από νυχτολούλουδο και μανιτάρια. Η ιδέα του GENTLE BEAST γεννήθηκε για πρώτη φορά στο καζάνι της γιαγιάς Στέλλας που καμάρωνε για τις πρωτότυπες συνταγές της. Ανάμεσά τους ήταν ένα απόσταγμα με άγριες φράουλες. Χρησιμοποίησε άγριες φράουλες αντί για ζάχαρη γιατί, όπως είπε, της έδιναν στο ποτό ένα καραμελωμένο άρωμα φρούτων που σε γοήτευε και σε έκανε πάντα να θέλεις άλλο ένα ποτήρι. Πολύ αργότερα, το σπιτικό ποτό των παιδικών χρόνων της νεότερης γενιάς Ζαχαρία θα ονομαζόταν GENTLE BEAST γιατί παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ (θηρίο), παραμένει απαλό. Το GENTLE BEAST είναι το πρώτο παλαιωμένο απόσταγμα από τη σπάνια ποικιλία Μουχτάρο με βιολογικές φράουλες.

Οι φράουλες τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα με το απόσταγμα στο βαρέλι δίνοντάς του ένα ώριμο και πλούσιο αρωματικό αποτέλεσμα. Είναι το δεύτερο προϊόν σε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων από το Lost Lake Distillery, πρώτο στην κατηγορία τους, για αυτό και το 02 στην ετικέτα. Είναι ένα αλκοολούχο απόσταγμα, εμφιαλωμένο ακριβώς όπως βγήκε από το βαρέλι, χωρίς προσθήκη νερού και χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς φιλτράρισμα ώστε οι νότες και τα αρώματα που βρίσκονται σε αυτό να είναι πιο αισθητά και γευστικά.

Lost Lake Distillery

Πέτρα Βοιωτίας – Τηλ. 2109601280

Facebook: Lost Lake Distillery / Τσίπουρο Ζαχαρία

Instagram: Lost Lake Distillery

Web: www.lostlakedistillery.gr

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top