Λίμνη πόλη Βόρεια Εύβοια

Λίμνη: Η αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη – στολίδι στην Βόρεια Εύβοια

Ένα ταξίδι στην γραφική και ξεχωριστή Λίμνη της Βόρειας Εύβοιας – Όλα όσα συναντήσαμε και αυτά που ξεχωρίσαμε.

Στην Βόρεια Εύβοια, η Λίμνη, μια παραθαλάσσια πόλη με έντονα τα νησιώτικα στοιχεία, κοσμεί με την εκλεκτική αρχιτεκτονική και την αρχοντιά της, τον Ευβοϊκό.

Το όνομά της, προέρχεται από την ονομασία της αρχαίας πόλης «Ελύμνιον», η οποία ήταν μία μικρή Ευβοϊκή πόλη που άλλοτε βρισκόταν υπό την πολιτική επιρροή της Χαλκίδας και άλλοτε, πιο συχνά αυτό, υπό την επιρροή της Ιστιαίας.

Τα ναυπηγεία και η ναυτική παράδοση των κατοίκων τής χάρισαν ευημερία και πολλά ιστορικά μνημεία. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ειδικότερα, η πολιτεία απέκτησε έναν σπουδαίο εμπορικό στόλο. Η εξόρυξη λευκόλιθου που συγκέντρωσε δεκάδες επιχειρηματίες της εποχής, στα τέλη του 19ου αιώνα, επίσης συντέλεσε στον πλούτο της, ο οποίος αποδεικνύεται στα νεοκλασικά σπίτια της, εκ των οποίων δύο είναι έργα του Τσίλερ.

Στη Λίμνη υπάρχουν δύο παραδοσιακά κτήρια, με σχέδια του Τσίλερ, όπου στεγάζονταν στο παρελθόν  η εφορία και η αστυνομία της πόλης. Νεοκλασικό κτήριο είναι και το δημαρχείο της πόλης. 9,5 χλμ νοτιοανατολικά της Λίμνης βρίσκεται η Μονή Αγίου Νικολάου που είναι γνωστή ως Μονή Γαλατάκη, γιατί σύμφωνα με την παράδοση ανακαινίστηκε από έμπορο της περιοχής Γαλατά της Κωνσταντινούπολης.

Στη Λίμνη αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Αγγελή Φλόκου, δημάρχου Αιγαίου κατά το 1833-1880. Στο ισόγειο του μουσείου, θα δείτε ευρήματα από την προϊστορία και ιστορία του τόπου, ενώ στον επάνω όροφο υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα από το λιμνιώτικο σπίτι.

Ο μοναδικής αρχιτεκτονικής Ναός, η Παναγία η Λιμνιά, πήρε την ονομασία του από την εικόνας της Παναγίας που βρίσκεται σε αυτόν τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Λίμνη Ευβοίας. Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας της «Γλυκοφιλούσας», η οποία είναι καλυμμένη με ασημένια επένδυση. Η εικόνα της Παναγίας της Λιμνιάς είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό κειμήλιο του ναού. Επίσης, πολύ γραφικό είναι και το εκκλησάκι της Zωοδόχου Πηγής με τα ερείπια βυθισμένης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, χτισμένης πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά. 

Στη Λίμνη γεννήθηκαν οι αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης του 1821 Αγγελής και Αναγνώστης Γοβιός, καθώς και οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Καραγιώργης και Κώστας Γαμβέτας. 

Το GHETTO Magazine, το απόλυτο τουριστικό Guide, ταξίδεψε στη Λίμνη, απόλαυσε την φαντασμαγορική παραλία της, σεργιάνισε τα σοκάκια της και τις εκκλησίες της, θαύμασε τα νεοκλασικά και την αρχιτεκτονική της, δοκίμασε τοπικά γλυκά και εξαιρετικό φαγητό και παρουσιάζει μια εμπειρία που σε ταξιδεύει στο αυθεντικό που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο.

 

Ψητοπωλείο Απόπλους

Στο Απόπλους η φιλοσοφία που το χαρακτηρίζει είναι η εστίαση στο κρέας το οποίο αποτελεί την κύρια βάση του μενού και το οποίο ερμηνεύεται με πυλώνα το κάρβουνο και το μαστόρικο ψήσιμο. Επίσης στον Απόπλου ετοιμάζονται να εμπλουτίσουν το μενού με ορεκτικά, αλλά και ψητές καραβίδες και γαρίδες πάντα ψημένες στα κάρβουνα, έτσι ώστε κάνουν τη διαφορά. Θα γευτούμε εκλεκτά εδέσματα, όπως το ψητό κοντοσούβλι, χοιρινό και κοτόπουλο, το κοκορέτσι, αλλά και την απίστευτης νοστιμιάς σούβλα που δημιουργούν με mix κρεάτων χοιρινό, κοτόπουλο και προβατίνα. Όλα τα κρέατα μαρινάρονται σε μια μαρινάδα με μια συνταγή που την κρατούν επτασφράγιστο μυστικό.  Επίσης υπάρχει και ποικιλία από σουβλάκι, χοιρινό και κοτόπουλο, σπαλομπριζόλες, μπιφτέκι προβατίνα, παιδάκια προβατίνα, και μοσχαρίσιες μπριζόλες. Να σημειώσουμε ότι στον πάνω χώρο υπάρχουν επιπλωμένα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με σύγχρονες ανέσεις και όλα τα comfort, σε απόσταση αναπνοής από το Λιμάνι και την παραλιακή οδό, με δυνατότητα  στάθμευσης σε ιδιωτικό πάρκινγκ.

 

ΚΑΡΝΑΓΙΟ

Το Καρνάγιο στη Λίμνη αποτελεί το γαστρονομικό προορισμό που αντανακλά τις γεύσεις και τα αρώματα της θάλασσας. Συνιστά μια παραδοσιακή θαλασσοταβέρνα, εκείνη την ψαροταβέρνα που την βρίσκουμε στην άκρη του κύματος και η οποία ετοιμάζει πιάτα που αποδίδονται με μια μοντέρνα έκφανση. Σερβίρει ολόφρεσκα θαλασσινά, ψάρια και όστρακα, τα οποία φτιάχνει ψητά στη σχάρα ή τα τηγανίζει. Τα ορεκτικά συμπληρώνουν την θαλασσινή πανδαισία με πιάτα όπως φάβα, γίγαντες, ή σουπιές σπανάκι. Τα must στο Καρνάγιο, που απαραίτητα χρειάζεται να ζητήσουμε και τα οποία περιγράφουν τη φιλοσοφία του, είναι η παντρεμένη σαρδέλα, δηλαδή φιλέτο σαρδέλας με ντομάτα και μαϊντανό, το μοναδικό σουβλάκι γαρίδα με τη μαρινάδα του chef, η σούπερ γαριδομακαρονάδα, το γεμιστό θράψαλο με τυρί, φέτα, ντομάτα και ελιά, που κλέβει τις εντυπώσεις και τα gourmet στρείδια με τζιν και ξύσμα λεμονιού που σε ταξιδεύουν σε κοσμοπολίτικα μέρη. Το Καρνάγιο προσφέρει αυθεντικό φαγητό που βγαίνει από τη θάλασσα που είναι μπροστά του, το οποίο έχει πινελιές από τη σύγχρονη κουζίνα και αποδίδει μια γευστική πολυχρωμία στον κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. 

 

Καφέ Ζαχαροπλαστείο Το Νέον

Ήταν περίπου το 1875 όταν ολοκληρώθηκε το κτήριο που στεγάζεται Το Νέον και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως καρνάγιο. Από το 1909 μέχρι σήμερα λειτουργεί αδιαλείπτως ως Καφέ Ζαχαροπλαστείο, το οποίο πρώτα ως το «Μεγάλο Καφενείο» υποδέχτηκε τους πολιτικούς και τους καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν τη Λίμνη, το 1957 ως «Το Χρυσό φλιτζάνι», ενώ από το 1979 μέχρι σήμερα με την ονομασία «Το Νέον» προσφέρει τον καλύτερο καφέ και τα πιο γευστικά γλυκά, ακολουθώντας τις συνταγές που χάνονται στα βάθη των χρόνων, με τις καλύτερες και τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς που μετουσιώνονται σε μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο. Τα γλυκά είναι χειροποίητα, με φρέσκο γάλα, φρέσκα αυγά και αγελαδινό βούτυρο, κάποια μοντέρνα και κάποια παραδοσιακά, όλα φτιαγμένα στο δικό τους εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Απίθανα είναι το γαλακτομπούρεκο, το κοκ, η καρυδόπιτα, το κανταΐφι, ο μπακλαβάς, η πορτοκαλόπιτα και η πάστα αμυγδάλου. Τα παγωτά βγαίνουν σε γεύσεις που κάποιες τις φτιάχνουν μόνοι τους και οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε το κλασικό καϊμάκι, το παρφέ που έρχεται από τα παλιά, αλλά και την κλασική βανίλια και σοκολάτα. Η καλύτερη ανταμοιβή τους όταν επισκεπτόμαστε Το Νέον είναι να μας ταξιδεύουν στα παιδικά μας χρόνια και να μας θυμίζουν τα μαγαζιά που μας πήγαινε ο παππούς μας για να μας φιλέψει τις γεύσεις και τα κεράσματα μιας άλλης εποχής.

 

Ταβέρνα «Ο Πλάτανος»

Ο Πλάτανος είναι μια ταβέρνα που ξεκίνησε το 1987 και η οποία τώρα είναι στα χέρια της δεύτερης και τρίτης γενιάς. Ο Πλάτανος έχει ξεκινήσει από τον παππού ο οποίος είχε σουβλατζίδικο  και το οποίο εξελίχθηκε σε ένα εστιατόριο με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Παρουσιάζει μια γαστρονομία με εστίαση στην ελληνική κουζίνα, βγάζοντας φαγητά της ψησταριάς, με κρέατα από ντόπιους παραγωγούς και αποθεώνοντας τα θαλασσινά, που βγάζουν τα καΐκια από τη θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού. Τα πιάτα του Πλάτανου εκφράζουν και τη γενικότερη γαστρονομική κουλτούρα των χωριών της περιοχής, καθώς μας προτείνουν τα έξοχα γεμιστά ορφανά λαδερά με υλικά από ντόπια μανάβικα, το κοκκινιστό μοσχαράκι σκέτο λουκούμι, τον αυθεντικό μουσακά, αλλά και το χειροποίητο μπιφτέκι με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, ζυμωμένο με χρόνο και με υπομονή. Ο Πλάτανος αντιπροσωπεύει το αυθεντικό και το αληθινό όπως αντανακλάται στην μοναδική κουζίνα του τόπου.

 

Παραδοσιακό Καφέ Η Πλατεία

Στην πλατεία Ηρώων, με τα πολύ όμορφης αρχιτεκτονικής σπίτια, θα συναντήσουμε το παραδοσιακό καφέ «Η Πλατεία». Διαπνέεται από αυτήν τη φιλοσοφία του παραδοσιακού και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας ένα προσεγμένο finger food. Στα τραπέζια του, με την απαράμιλλη θέα της γραφικότατης πλατείας, θα γευτούμε club, νόστιμα sandwiches, toast φτιαγμένα όπως παλιά, μικρές και μεγάλες ποικιλίες και μεζέδες με άριστη συνοδεία από τσίπουρο, ρακή, ούζο ή μπύρα. Σημείο αναφοράς είναι ο espresso Difilio, ένα ιδιαίτερο χαρμάνι από τοπικό παραγωγό στο Μαντούδι, όπως και ο εκλεκτός ελληνικός Difilio που ψήνεται επίσης από τον ίδιο παραγωγό. Η Πλατεία είναι το στέκι όλων των ηλικιών και κυρίως των οικογενειών, καθώς οι γονείς απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό τους, τη στιγμή που τα παιδιά παίζουν ανέμελα στο πλακόστρωτο μπροστά τους.

 

IndaLoca

Ο James Κουιμτσόγλου chef και owner του Indaloca, επηρεασμένος από το μαγειρικό background που είχε στο Λονδίνο, έχει δημιουργήσει ένα στέκι φαγητού με ένα παιχνιδιάρικο μενού το οποίο εμπεριέχει μια fusion προσέγγιση. Το όνομα «Indaloca» σημαίνει «μέσα στην τρέλα» και αντικατοπτρίζει αυτήν την κουζίνα σύντηξης και συνδυασμού η οποία έχει αναφορές στη διεθνείς γεύσεις και μαγειρικές. Η γαστρονομική του ταυτότητα βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά το μενού εναλλάσσεται σε καλοκαιρινό και ανοιξιάτικο, καθώς ο James κάνει συνέχεια προσθήκες για να μην βαριέται τόσο ο κόσμος, όσο και η μαγειρική του ομάδα. Έτσι λοιπόν παντρεύει το σούσι και την κουλτούρα του από τη μια και την αισθητική του burger από την άλλη. Στο IndaLoca θα βρούμε και με μια ποικιλία από cocktail, αλλά και μια λίστα από κρασιά με έμφαση στους ελληνικούς αμπελώνες, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, συνδυάζοντας φαγητό και ποτό. Η σύσταση για τα απόλυτα must που οπωσδήποτε χρειάζεται να ζητήσουμε να μας φτιάξουν είναι η μοσχαρίσια ταλιάτα με πουρέ πατάτας, ο οποίος είναι αρωματισμένος με τρούφα και σως chimichurri, κάποια σούσι ερμηνευμένα πολύ κοντά στα ελληνικά γούστα με καβούρι California και tempura γαρίδας, το σούσι σολομού ή το σούσι τόνου, όπως και το μελωμένο αρνί flatbread, το οποίο συνομιλεί με Ελλάδα, Ιαπωνία και πινελιές Μέσης Ανατολής, καθώς μαγειρεύεται για 24 ώρες, γλασαρισμένο με miso, φέτα και κίμτσι, jalapenos dressing και γιαούρτι με ρας ελ χανούτ. Υπάρχει και η πρόταση για πιο μερακλήδες με 2 smashed burger με 100% μοσχαρίσιο κιμά, μυστική σως indaloca και homemade sauce barbeque espresso, σε πατατόψωμο, ίσως ένα από τα καλύτερα burger που έχουμε δοκιμάσει ποτέ, το οποίο βγαίνει και σε cheeseburger έκδοση. Στα τραπέζια του IndaLoca απολαμβάνουμε και brunch, καφέ και βραδινό ποτό με απίστευτη θέα στο γαλάζιο του Ευβοϊκού. 

 

Lagoon Evia Café Βar

Σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία της λίμνης κτίστηκε τον 19ο αιώνα το εργοστάσιο ρητίνης της οικογένειας Ριτσώνη το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2024 και επαναλειτουργεί ως το Lagoon evia cafe bar. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και αντικατοπτρίζει τη βιομηχανική αρχιτεκτονική εκείνων των χρόνων. Όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά της, η πράσινη πέτρα και το έντονο στοιχείο του ξύλου παραμένουν αναλλοίωτα. Το Lagoon  βρίσκεται στο τέλος του γιαλού της λίμνης και προσφέρει ένα ειδυλλιακό τοπίο με θέα όλο το χωριό. Η πιο ξεχωριστή ώρα είναι στο ηλιοβασίλεμα με τα μαγευτικά χρώματα που δημιουργούνται σε ουρανό και θάλασσα. Μία ιδανική στιγμή για να δοκιμάσει κάποιος ένα από τα κοκτέιλ που μας φτιάχνουν και ιδίως το ομώνυμο cocktail lagoon, το οποίο εντυπωσιάζει για το γαλάζιο χρώμα του επηρεασμένο πάντα από το γαλάζιο της θάλασσας. Ωστόσο κάποιος επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει πίνοντας τον καφέ του καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας συνδυάζοντάς το, τρώγοντας ένα snack ή ένα γλυκό. Τέλος το café bar Lagoon είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε επικοινωνία στο 6978902693

 

Ristorante Via Del Μare

Tο Via Del Mare είναι ένας ολοκαίνουργιος χώρος ο οποίος παρουσιάζει μια νέα γαστρονομική προσέγγιση και βρίσκεται στο γνωστό σημείο που υπήρχε το παλιό Μελτέμι. Το εστιατόριο βγάζει πιάτα που εμπνέονται από την ιταλική και γενικότερη μεσογειακή κουζίνα, τόσο σε ύφος όσο και σε υλικά. Με βάση το μαμαδίστικο φαγητό, το οποίο είναι με προσοχή καλομαγειρεμένο, και σε συνδυασμό με προϊόντα της θάλασσας, παρουσιάζει σε μια comfort γαστριμαργική εκδοχή. Παράλληλα επεξεργάζεται και το κρέας με πυλώνα την ιταλική επιρροή, ενώ από τη συγκεκριμένη  κουζίνα πηγάζει και η κουλτούρα της πίτσας με το χειροποίητο ζυμάρι που δημιουργεί κάθε μέρα. Τα πιάτα που αποτελούν την αφρόκρεμα του εστιατορίου είναι η κλασική γαριδομακαρονάδα που υπήρχε και στο Μελτέμι, το μυδοπίλαφο με φρέσκα μύδια, τα μοναδικά casarecce με κόκορα κοκκινιστό, το μοσχαράκι χτένι σιγομαγειρεμένο με παπαρδέλες, τα κεφτεδάκια με ταλιατέλες και παρμεζάνα, αλλά και το ψητό ψαρονέφρι, όπως και το χειροποίητο λαχταριστό μπιφτέκι. Στο Via Del Mare το μενού περιέχει εκλεπτυσμένα πιάτα με εστίαση στον άριστο τρόπο μαγειρικής εκτέλεσης και τα οποία αφήνουν το τέλειο γευστικό αποτύπωμα.

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή
GHETTOMAGAZINE
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.