Το Ληλάντιο Πεδίο, αυτή η εύφορη περιοχή, μήλο της έριδας κατά το παρελθόν, διατηρεί ακόμη και σήμερα τα χαρακτηριστικά που την έκαναν τόσο ποθητή και γίνεται πόλος έλξης. Οι εύφοροι αμπελώνες, η επικοινωνία με τον Λήλα ποταμό που εκβάλει στη θάλασσα, οι μεσαιωνικοί πύργοι, ο προσφυγικός ελληνισμός που εγκαταστάθηκε μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μαρτυρούν την ιστορία ενός τόπου με διαχρονική αίγλη.
Ο πόλεμος για την κατοχή του Ληλάντιου πεδίου ίσως να αποτελεί την πρώτη σύγκρουση μεταξύ ελληνικών πόλεων που καταγράφεται στην ιστορία. Στην πεδιάδα αυτή βρίσκονται ιαματικές πηγές καθώς και μεταλλεία χαλκού και σιδήρου. Η κατοχή των πλουτοπαραγωγικών αυτών πόρων ήταν η κυριότερη αφορμή του πολέμου, στον οποίο πρωταγωνίστησαν η Χαλκίδα και η Ερέτρια, που ήταν από τις ισχυρότερες πόλεις της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου και πρωτοπόρες στον αποικισμό. Οι ελληνικές πόλεις χωρίστηκαν στα δύο και τάχτηκαν με το ένα ή το άλλο μέρος, ως σύμμαχοι των Xαλκιδέων αναφέρονται οι Κορίνθιοι, οι Σπαρτιάτες, οι Eρυθρείς, οι Θεσσαλοί και οι Σάμιοι και των Eρετριέων οι Μεγαρείς, οι Χίοι, οι Μεσσήνιοι, οι Αργείοι και οι Mιλήσιοι.
Μια χαρακτηριστική μάχη του πολέμου είναι γνωστή στην οποία η βοήθεια του θεσσαλικού ιππικού συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Xαλκιδέων, ένας πόλεμος που πρέπει να διεξάχθηκε κατά το τελευταίο τέταρτο του 8ου αιώνα π.Χ. Κατά μία άποψη, η νίκη των Χαλκιδέων είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι Σπαρτιάτες τον έλεγχο της νότιας Πελοποννήσου και να ευνοηθούν οι αποικιακές δραστηριότητες των Χαλκιδέων και των Κορινθίων στη δυτική Μεσόγειο.
Σήμερα σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Δοκό μέχρι τον Μύτικα, τα Φύλλα και το Αφράτι, και παραλιακά από το Λευκαντί μέχρι το Μπούρτζι και τη Νέα Λάμψακο, η διευρυμένη αυτή έκταση του Ληλαντίου προσφέρει ποικίλες γαστρονομικές προτάσεις, φημισμένα κρασιά, φρούτα και νοστιμιές της θάλασσας και συνθέτουν έναν τόπο που έχει ενώσει το αρχαιοελληνικό, το μεσαιωνικό και το μικρασιατικό πολιτισμό σε μια ευλογημένη γη.
Το GHETTO Magazine επέλεξε τα καλύτερα εστιατορικά spot σε αυτήν την έκταση, που προσφέρουν πιάτα τα οποία αλληλοδανείζονται μαγειρικά στοιχεία από πολλές κουλτούρες και ενσωματώνουν έναν γαστρονομικό πολιτισμό που αποτελεί την καλύτερη εκδοχή της ευβοϊκής κουζίνας.
Αμερικάνος
Στη Νέα Λάμψακο το ουζερί «Αμερικάνος» ετοιμάζει νόστιμα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά. Στη γραφική αυλή του και στην ευρύχωρη αίθουσα οι πεντανόστιμοι μεζέδες αγκαλιάζουν την παρέα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αληθινής γιορτής. Η ευβοϊκή θάλασσα έχει την τιμητική της στο «Αμερικάνο» και μας φιλεύει με φρέσκα ψάρια, όστρακα, χταπόδια που μαγειρεύονται με περισσή φροντίδα και αυθεντική μαγειρική στην κουζίνα του. Αξίζει να δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα σαγανάκια της περιοχής, την αχνιστή μακαρονάδα με μύδια ή με γαρίδες, αλλά και να γευτείτε το πιο γνήσιο ελληνικό ριζότο με θαλασσινά. Η μεγάλη γκάμα από ούζα και τσίπουρα, συμπληρώνουν τις καλύτερες προτάσεις για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Ελλησπόντου 6, Νέα Λάμψακος, Τηλ. 22210 76776
Βούκα Gastrotaverna
Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη βούκα, μια χωριάτικη έκφραση η οποία σημαίνει μπουκιά. Ο ιδιοκτήτης Νίκος κατάγεται από το Μπούρτζι και με σεβασμό στον τόπο του επενδύει σε αυτόν. Στο Βούκα θα δοκιμάσουμε μια κουζίνα η οποία συνιστά το πάντρεμα της παράδοσης με το τώρα, αποδίδει τη μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα με μοντέρνες πινελιές και βασίζεται κυρίως στο κρέας. Ο χώρος του Βούκα χαρακτηρίζεται από τους εμβληματικούς πίνακες της μητέρας, ενώ τα γήινα χρώματα κυριαρχούν στην αρχιτεκτονική του, με απίστευτη θέα στη θάλασσα η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά. Πιάτα όπως τα ψητά κρεατικά στα κάρβουνα με ανώτερη πρώτη ύλη, οι καπνιστές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και πευκόμελο, το σπλινάντερο στο φούρνο, τα μοσχαρίσια μάγουλα σε διάφορες εκδοχές, συνιστούν το γαστριμαργικό πανόραμα του Βούκα. Αυτό ακριβώς ορίζει μια γαστροταβέρνα όπως είναι το Βούκα, μια παραδοσιακή ταβέρνα με μοντέρνες τεχνικές που μαγειρεύει στο κάρβουνο με ναυαρχίδα τα ελληνικά και ευβοϊκά προϊόντα, αναδεικνύοντας την ντόπια αγροτική παραγωγή, αλλά και με προσήλωση στην βιωσιμότητα και τη zero waste άποψη στην οποία τίποτα δεν πετιέται.
Άγιος Νικόλαος Μπούρτζι – Τηλ. 697 256 3807
Ταβέρνα Ηρακλής
Στο Αφράτι, το γραφικό χωριό του Ληλαντίου και στην χαρακτηριστική πλατεία του ξεχωρίζει η ταβέρνα Ηρακλής. Ένα μαγαζί με 50 χρόνια ιστορία που έχει αφήσει το στίγμα του στην περιοχή και που τώρα έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Η φημισμένη προβατίνα παϊδάκι στα κάρβουνα και το αρνάκι αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Ηρακλή και ο περισσότερος κόσμος το επισκέπτεται για αυτά τα δύο πιάτα. Το γεμιστό μπιφτέκι και το μυρωδάτο κεμπάπ πρωταγωνιστούν στις πατροπαράδοτες γεύσεις. Αξίζει να δοκιμάσετε και το τυροπιτάρι για το οποίο ανοίγουν οι ίδιοι το φύλλο και τα ντολμαδάκια που γίνονται με τη μυστική συνταγή, αλλά και τα κεφτεδάκια, τα παστουρμαδοπιτάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες που γίνονται με μεράκι στο χέρι. Επίσης μας άρεσε και το κοκκινιστό κατσικάκι που έλιωνε στο στόμα, ενώ σε όλα τα πιάτα οι πρώτες ύλες είναι από την περιοχή. Στην πλατεία του Αφρατίου ο Ηρακλής είναι το μαγαζί μιας οικογένειας που φροντίζει για το καλύτερο φαγητό μας.
Αφράτι – Τηλ. 22210 50900
Καπετάνιος Ουζερί – Ψαροταβέρνα
Από το 1967 ο Καπετάνιος μας συντροφεύει γευστικά, με τη δεύτερη και την τρίτη γενιά να μένουν πιστές στις οικογενειακές αξίες μιας αυθεντικής ψαροταβέρνας. Από ψάρια στον Καπετάνιο τρώμε ότι βγάζει η θάλασσα του Ευβοϊκού, όπως και ολόφρεσκα όστρακα και θαλασσινά. Η ποικιλία τον θαλασσινών ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό πελάτη με στρείδια, αχινούς, γυαλιστερές, καλόγνωμες, χτένια, αλλά επίσης μπορούμε να επιλέξουμε και μακαρονάδες με γαρίδες, αχινούς, καραβίδες και ριζότα θαλασσινών, ενώ θα μας ψήσουν τσιπούρες και φαγκριά μέχρι γαύρο, σαρδέλα και μαρίδα. Κι όλα αυτά τα υπέροχα πιάτα του Καπετάνιου συνοδεύονται από 120 ετικέτες ούζου και τσίπουρου, συνιστώντας τον ως έναν αυθεντικό γαστρονομικό προορισμό της κουζίνας της θάλασσας.
Παραλία Νέας Λαμψάκου – Τηλ. 2221082086
Κεχρημπάρι
Η ψαροταβέρνα με τα 12 χρόνια ιστορίας, στην Παραλία Λευκαντί είναι το Κεχρημπάρι, σε ένα χώρο ακριβώς πάνω στη θάλασσα Με θέα τον όρμο και τα καΐκια, απολαμβάνουμε αληθινούς ψαρομεζέδες, ολόφρεσκα ψάρια και μια ποικιλία θαλασσινών μαγειρεμένα με αληθινό μεράκι και με απόλυτα παραδοσιακές συνταγές που μυρίζουν θάλασσα. Τα φρέσκα όστρακα και η φημισμένη του αστακομακαρονάδα κλέβουν τις καρδιές μας και ευφραίνουν τον ουρανίσκο μας. Το Κεχρημπάρι στο Λευκαντί είναι ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά στη Παραλία Λευκαντί με εκλεπτυσμένο φαγητό και εξαιρετικό γρήγορο και ευγενικό service.
Παραλία Λευκαντί – Τηλ. 2221052404
Ο Παρίσης
Στα Φύλλα, ο Παρίσης είναι ένα μαγαζί που συνδέεται άμεσα με την μακρόχρονη ιστορία του τόπου. Η πρώτη άδεια εκδόθηκε το 1931 και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς φτάνοντας σήμερα στην τρίτη γενιά. Οι προτάσεις του βασίζονται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με κρεατικά στα κάρβουνα, ψητά της ώρας, τη γνωστή σπεσιαλιτέ παϊδάκι προβατίνα και το κοκκινιστό ζυγουράκι, πιάτα τα οποία βασίζονται σε ντόπια κρέατα. Από τα μαγειρευτά ξεχωρίζουν τα κεφτεδάκια με τη συνταγή της γιαγιάς, πιάτο για το οποίο συρρέει στον Παρίση ο περισσότερος κόσμος, όπως και τα ντολμαδάκια τα πιο φημισμένα στην περιοχή. «Παρίσης» ήταν το παρατσούκλι του παππού και στην συγκεκριμένη ταβέρνα, η οποία είναι ανοικτά Κυριακή μεσημέρι και κάθε βράδυ, εκτός από Δευτέρα, θα πάμε με την παρέα για να δοκιμάσουμε και το δικό τους βαρελίσιο κρασί και τη δική τους χωριάτικη φέτα.
Φύλλα – Τηλ. 2221052470
Το Τζάκι
Το Τζάκι είναι το γνωστό μαγαζί που προτιμούν Χαλκιδέοι, Αθηναίοι και επισκέπτες καθώς έχει ιστορία από το 1971 και βρίσκεται στα παλιά 3 μαγαζιά, μια περιοχή γνωστή στην παλιά Χαλκίδα για την αίγλη της. Σημείο αναφοράς για την ιστορία της Χαλκίδας «το Τζάκι» συνιστά τον καλύτερο λόγο για να εκδράμετε στα «Αμπέλια», όπως είναι γνωστή από παλιά η τοποθεσία. Η δεύτερη γενιά της οικογένειας έχει εξελίξει «το Τζάκι», χωρίς να αφαιρέσει εκείνα τα στοιχεία της παράδοσης που το κατατάσσουν ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία της κουζίνας του με παραδοσιακές συνταγές που έρχονται από το ξεκίνημα του εστιατορίου και παραμένουν ανεπιτήδευτα ατόφιες όλα αυτά τα χρόνια. Σε ένα χώρο που κυριαρχεί το ξύλο και το εμβληματικό τζάκι, δοκιμάστε χωρίς ενδοιασμούς το κουνέλι στιφάδο και το αρνίσιο παϊδάκι, όπως και τα χωριάτικα μακαρόνια, τσιγαρισμένα με τυρί. Αυτά τα ντολμαδάκια με μια συνταγή από τη γιαγιάς τους που την κρατούν επτασφράγιστο μυστικό είναι το σήμα κατατεθέν, ενώ παρέα τους ζητήστε το εμφιαλωμένο ή χύμα κρασί δική τους παραγωγής από τους αμπελώνες του Ληλαντίου.
Μύττικας – Τηλ. 22210 92420