Κύλινδροι χιονιού βουνά Δίρφη
Photo: Peter Gaitho

Κύλινδροι χιονιού στα βουνά: Παρατηρήθηκε και στην Δίρφη – Ο Αρναούτογλου εξηγεί το φαινόμενο

Το Σαββατοκύριακο “το έστρωσε” σε πολλές ορεινές περιοχές της Ελλάδας και της Εύβοιας, αφού οι κατά τόπους κακοκαιρίες συνοδεύτηκαν από ισχυρή χιονόπτωση. Όμως το χιόνι δεν παραμένει πάντοτε “στρωμένο” και…

Το Σαββατοκύριακο “το έστρωσε” σε πολλές ορεινές περιοχές της Ελλάδας και της Εύβοιας, αφού οι κατά τόπους κακοκαιρίες συνοδεύτηκαν από ισχυρή χιονόπτωση.

Όμως το χιόνι δεν παραμένει πάντοτε “στρωμένο” και ο συνδυασμός ισχυρών ανέμων με μία συγκεκριμένη κατάσταση του χιονιού, βοηθά τον σχηματισμό κυλίνδρων που μάλλον θυμίζουν “τυλιγμένα χαλιά”. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στο βουνό της Δίρφης.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, εξήγησε το φαινόμενο στο Facebook.

“Οι κύλινδροι χιονιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο στο οποίο οι κυλινδρικές χιονόμπαλες σχηματίζονται από τον άνεμο που παρασέρνει το χιόνι. Προκειμένου να τεθούν οι κύλινδροι σε κίνηση, ο άνεμος πρέπει να είναι αρκετά αλλά όχι πολύ ισχυρός και το ανώτερο στρώμα του χιονιού πρέπει να έχει θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από το μηδέν αλλά όχι παραπάνω!. Σε αυτές τις συνθήκες, το χιόνι μπορεί να παραμορφωθεί από τον άνεμο μερικώς μεν λιωμένο, αλλά όχι εντελώς!!! Τόσο-όσο σε όλα δηλαδή”.

 

Πηγή: lifo.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: Peter Gaith

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top