Κτήμα Μιτζιφίρη

Κτήμα Μιτζιφίρη, ένα άξιο οινοποιείο στο “οινοφόρο” Ληλάντιο της Εύβοιας

Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού σημαίνει ανοιχτές πόρτες στα Οινοποιεία και συνιστά μια μέρα στην οποία υμνείται ο οίνος και η φιλοξενία. Το GHETTO συνεισφέρει στην επικοινωνία των οινοτουριστικών επιχειρήσεων της Εύβοιας και έχει την τιμή να παρουσιάσει το «Κτήμα Μιτζιφίρη βιολογικοί οίνοι». Το «Κτήμα Μιτζιφίρη βιολογικοί οίνοι» είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση καλλιέργειας, παραγωγής και εμφιάλωσης […]

Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού σημαίνει ανοιχτές πόρτες στα Οινοποιεία και συνιστά μια μέρα στην οποία υμνείται ο οίνος και η φιλοξενία. Το GHETTO συνεισφέρει στην επικοινωνία των οινοτουριστικών επιχειρήσεων της Εύβοιας και έχει την τιμή να παρουσιάσει το «Κτήμα Μιτζιφίρη βιολογικοί οίνοι».

Το «Κτήμα Μιτζιφίρη βιολογικοί οίνοι» είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση καλλιέργειας, παραγωγής και εμφιάλωσης βιολογικών και φυσικών οίνων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

Βρίσκεται στο περίφημο «οινοφόρο» Ληλάντιο της Εύβοιας, μόλις 4 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χαλκίδα και 80 χλμ. από την Αθήνα. Πρόκειται για μια εύφορη πεδιάδα, τη μεγαλύτερη στο νησί, όπου ανάμεσά της περνάει ο Λήλας ποταμός, που πηγάζει απ’ τις κορφές του όρους Δίρφυς που είναι το ψηλότερο στο νησί και ο οποίος, παλιότερα τουλάχιστον κάλυπτε την ανάγκες σε νερό όλης της περιοχής. Μιας περιοχής γνωστής απ’ την αρχαιότητα για τα θαυμάσια αμπελοοινικά της προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ο γνωστός από την ιστορία Ληλάντιος πόλεμος, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών κέντρων του αρχαίου κόσμου, των πόλεων κρατών της Χαλκίδας και Ερέτριας (8ος – 7ος αιώνας π.χ.), για την διεκδίκηση της εύφορης γης του Ληλάντιου Πεδίου. Ένας πόλεμος που τελικά έφερε την παρακμή και των δύο πόλεων.

Οι αμπελώνες του κτήματος είναι γραμμικοί και χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. Το έδαφος είναι αμμώδης αργιλοπηλός με ικανοποιητική στράγγιση και το μικροκλίμα μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια με ηλιοφάνεια. Συνθήκες οι οποίες ευνοούν τη σωστή ωρίμανση. Οι αμπελώνες ξεκίνησαν να φυτεύονται το 1993 και η βιολογική καλλιέργεια, ξεκίνησε το 1999, υπό την επίβλεψη του μεγαλύτερου και πλέον αξιόπιστου οργανισμού ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα και αναγνωρισμένο διεθνώς στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τον ΔΗΩ. Τόσο οι αμπελώνες, όσο και το οινοποιείο, βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Το Οινοποιείο άρχισε να λειτουργεί το 2003 και σήμερα διαθέτει το πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και λειτουργικότητα. Η δυναμικότητα του Οινοποιείου είναι περίπου 100 τόνους γλεύκος με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης. Οι χώροι του οινοποιείου είναι επισκέψιμοι και πραγματοποιείται σε αυτούς χονδρική και λιανική πώληση.

Πρόκειται για μια σχετικά μικρή, αλλά ευέλικτη επιχείρηση, που έχει σαν βασική αρχή και στόχο την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Ένα boutique οινοποιείο που παράγει gourmet βιολογικά και φυσικά κρασιά και δίνει έμφαση κυρίως σε ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών όπως μοσχοφίλερο, ροδίτης, βραδιανό (παλιά ερυθρά ξεχασμένη ποικιλία) αλλά και το γαλλικό Syrah.

Το όραμα των ανθρώπων του κτήματος για ποιοτικά βιολογικά κρασιά, δημιουργήθηκε μέσα από τις ανησυχίες τους για την προστασία της γης και κατά συνέπεια του περιβάλλοντος από τα φυτοφάρμακα και τα δηλητήρια και κατ’ επέκταση την υγεία και ποιότητα ζωής των ανθρώπων και των παιδιών μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση σύγχρονου εξοπλισμού και την εφαρμογή παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και οινοποίησης και φυσικά με
πολύ μεράκι και αγάπη για τη γη και το κρασί, το ζωντανό αυτόν οργανισμό «που ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου».

Το κτήμα παράγει 3 βιολογικούς οίνους Π.Γ.Ε( ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ). Τον «Σειρίνος» λευκό ξηρό από το κοσμοπολίτικο μοσχοφίλερο και το παραδοσιακό ροδίτη και τον «Σειρίνος» ερυθρό ξηρό από το γαλλικό syrah και το τοπικό παραδοσιακό βραδιανό, σε φιάλη 750 ml και τον “Φιλόμελος” ερυθρό, η ημίγλυκη άποψη από τις ποικιλίες syrah και βραδιανό, σε φιάλη 500ml.

Το Κτήμα Μιτζιφίρη προχωράει ένα βήμα παραπέρα και παρουσιάζει τη νέα σειρά φυσικών βιολογικών ξηρών οίνων Π.Γ.Ε. «LILAS» σε τρεις εκδοχές. Τον λευκό “LILAS Σαββατιανό”, τον πορτοκαλί «LILAS εκχύλιση γκρι ποικιλιών» (μοσχοφίλερο, ροδίτης) και τον ανοιχτό ερυθρό “LILAS Βραδιανό”. Οίνοι ασταθεροποίητοι και αφιλτράριστοι, χωρίς πρόσθετα και με ελάχιστη δόση θειώδους, σε φιάλη 750ml.

Το Οινοποιείο του Κτήματος Μιτζιφίρη είναι επισκέψιμο και μπορείτε να δοκιμάσετε από κοντά τα προϊόντα του αλλά και να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις του, απλά ενημερώνοντας εγκαίρως για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.

Το Οινοποιείο Μιτζιφίρη βρίσκεται 5 χλμ έξω από τη Χαλκίδα, στην περιοχή Δυο Δέντρα στο Ληλάντιο και απέχει 50 μέτρα από τη ΔΕΗ Χαλκίδας και 500 μέτρα από τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top